מתחזים בווטסאפ (צילום: חדשות 2)
משוכות משפטיות רבות | צילום: חדשות 2

מאז חטיפתם של אייל יפרח, נפתלי פרנקל וגיל-עד שער, נשטפו הרשתות החברתיות בנחשול שמועות שקריות אודות גורל השלושה. גל השמועות שהציף את המדינה היה כה עז, עד אשר דובר צה"ל נאלץ להכחיש את האמור בהן. אמש (ב') פורסם כי גורמים במשטרה הצהירו כי בכוונתם לנסות ולהתחקות אחר האחראים להפצת השמועות השקריות, על מנת שניתן יהיה להעמידם לדין. מומחים למשפט ולטכנולוגיה מעריכים כי אתגר מציאת מפיצי ההודעות והעמדתם לדין אינו פשוט וצפוי לעמוד בפני קשיים רבים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ניר גייסט, מנכ"ל חברת ניוטרון ומומחה ללוחמת סייבר, מעריך כי סיכוייה של המשטרה לאתר את מפיצי השמועות נמוכים: "מבחינה טכנולוגית, בהתחשב באמצעים שעומדים לרשותם של גורמי אכיפת החוק, כמעט תמיד יהיה אפשר למצוא קצה חוט. המשטרה או השב"כ מוציאים צווים לגופי התקשורת מתחקים אחר המקור של ההודעות. מבחינה מעשית זה על גבול הבלתי אפשרי".

"האפשרות של המפיצים להסוות את עצמם היא בלתי מוגבלת. להסתיר את עצמך בוואטסאפ או ביתר הרשתות החברתיות זה לא עניין מורכב ואינו כזה שמצריך מומחיות מיוחדת", מסביר גייסט את הקושי. "מבחינה מעשית האפשרות לאתר את המקור הוא קלוש עד לא קיים. גם אם מאתרים מקור ראשוני יחסית, תמיד הוא יוכל לטעון שלא הוא שיצר את ההודעה אלא רק העביר את המידע".

בין המניעים: חטיפת 3 הנערים (צילום: פייסבוק ותצפית)
פרנקל, שער ויפרח | צילום: פייסבוק ותצפית


בשיחה עם עו"ד נמרוד קוזלובסקי, מומחה למשפט וטכנולוגיה, הוא מסביר כי "יש כמה אופנים בהם ניתן להתייחס להפצת ההודעות הללו. ראשית, ישנה אפשרות כי מפיץ או מפיצי השמועות עשו זאת כסוג של הלצה. אם זה המצב יהיה קשה מאוד לייחס למפיצים כוונה פלילית ולהעמידם לדין. אם מדובר בגורם שבמתכוון ייצר מידע שקרי, אפשר יהיה להאשימו בעבירות של הפרעה לסדר הציבורי או אפילו בפגיעה בביטחון המדינה. 

"לגבי ההודעה שנוסחה באופן שהתחזה לדיווח של דובר צה"ל, המצב פשוט יותר, את כותבי הודעה זו אפשר להאשים בעבירה של התחזות, משום שהם עשו שימוש בשמו של גורם שאינו הם", טוען המומחה.

קוזלובסקי מעריך כי קיימת אפשרות שלישית לפיה גורמי טרור הם שעומדים מאחורי המעשה במטרה להרוויח זמן או לנסות ולהסיט את תשומת הלב ממוקד ההתרחשות: "אם זה המצב אז יהיה קשה מאוד להתחקות אחר המפיצים. מבחינה טכנולוגית אפשר להניח שהמקור היה חכם מספיק כדי להפיץ את השמועות הכוזבות דרך מכשיר פרוץ שלא ניתן להגיע אליו. גם אם הגורמים יאותרו, מבחינה משפטית יהיה קשה מאוד להעמידם לדין".