כל אזרח רוצה להיות בטוח שהוא יכול לסמוך על רשויות החוק תמיד שיגנו עליו, אבל חשיפת חדשות 2 באינטרנט מגלה: לא תמיד זה נכון. מהקלטות רשת הקשר המשטרתית ומפרטים נוספים שהגיעו לידינו, עולה כי שוטרים ממשטרת באר שבע פיברקו לכאורה עדויות ותיאמו גרסאות ביניהם, על מנת שיוכלו "להלביש" אישום על חשוד.

בחודש מרץ האחרון ביטל בית המשפט המחוזי בבאר שבע כתב אישום נגד עדנאן אל-עטונה, תושב היישוב הבדואי חורה. במשרד המשפטים הסבירו כי התיק נסגר בשל "קשיים ראייתיים בנושא". הקלטות קשר הרדיו בין השוטרים מאותו היום, לעומת זאת, עשויות לשפוך אור חדש על הפרשה וליצור ראיות מפתיעות במיוחד.

אל-עטונה הוא עבריין רכוש המוכר למשטרה, שהואשם בכך ששימש כנהג מילוט בניסיון פריצה לרכב. מכתב האישום עלה כי אל-עטונה ושותפו לפשע, סאלם אבו-כף, עצרו את מכוניתם מסוג טויוטה קורולה ליד מונית שחנתה סמוך לבית החולים סורוקה. לאחר מכן ירד אבו-כף מהרכב ופרץ למונית.

מרדף אחרי גנבי רכב

בעקבות תצפית של אחד השוטרים, רכבי משטרה סמויים החלו לזרום לכיוון מוקד הפריצה, אך רכב הטויוטה נמלט מהמקום והחל מרדף. במהלך המרדף, כך עולה מכתב האישום, חצו הפורצים רמזורים אדומים וגרמו לחבלה במרפקו של השוטר שעמד בסמוך למחסום. לבסוף נבלע הרכב בתוך שטחי שבט אל-עאצם בפזורה הבדואית. שם תפסו השוטרים את-אבו כף ולאחר מכן, בעקבות עדותו, גם את אל-עטונה.

האזנה להקלטות קשר הרדיו המשטרתי מעלה את החשד כי השוטרים שדלקו אחר הפורצים תיאמו לכאורה גירסאות לגבי האירועים שהתרחשו בשטח ומסרו גרסה שקרית על מנת לעצור את אל-עטונה, המוגדר כיעד מחוזי של המשטרה. באמצעות הצלבה פשוטה עם דוחות הפעולה שנרשמו לאחר המעשה ניתן להבין, לכאורה, כי חלק מהפרטים שנרשמו בדוחות פשוט אינם נכונים.

הבלשים איבדו קשר עין - או ראו הכל?

"הוא פנה ימינה לכיוון השטח ואני במרחק סביר אחריו של קשר עין", נכתב בין היתר בדוח הפעולה של הבלש א'. "בשלב זה הבחנתי כי מהרכב יורדים מדלת הנהג בחור עם חולצה ירוקה ומצד שני של הנהג ירד הבחור עם החולצה האדומה. הם התחילו בבריחה רגלית לכיוון לקיה". דוחות הפעולה של השוטרים האחרים שלקחו חלק בתקרית מדווחים על השתלשלות אירועים זהה.

אך דוחות לחוד והקלטות לחוד: למרות התיאור המפורט שנכתב בדוחות, הכולל, כאמור, גם זיהוי צבע החולצות של השניים, מהקלטות קשר הרדיו עולה תמונה אחרת לחלוטין.

כך לדוגמה, בניגוד למה שנכתב בדוחות על השמירה על קשר עין עם החשודים, הקלטות קשר הרדיו חושפות כי קשר העין דווקא אבד. "הוא נכנס בין שני המחסומים", נשמע בלש א' בקשר הרדיו. "נכנס ימינה לשטח. הוא פנה טיפה שמאלה בדרך הנורמלית הזאת ופה אבד קשר עין".

דוגמה נוספת מתייחסת לרכב. בדוחות, כאמור, מדווח על שני החשודים שעוזבים את הרכב ובורחים רגלית. בהקלטות הרדיו עולה כי הבלשים ראו רכב נטוש.

"אנחנו נכנסים לאזור של איזה שבט, יש כאן רכב העונה לתיאור, אנחנו בודקים אותו", אומר הבלש א' בקשר לקצין המודיעין. לאחר כ-40 שניות א' מוסיף כי "הרכב כאן, אין אנשים בתוך האוטו".

איך מזהה היושב בחפ"ק את החשוד?

קשר הרדיו מאפשר לשמוע את דברי השוטרים גם בזמן המרדף. לאורך המרדף כולו אין כל זיהוי ודאי של אל-עטונה. היחיד שמעלה את שמו של אל-עטונה הוא קצין המודיעין שכלל לא ראה את הפריצה או את המרדף ויושב בניידת רחוקה, בדומה לחפ"ק צבאי. "הבחור שנהג ברכב הוא... הבחור שנהג קוראים לו עדנאן אל-עטונה", אומר קצין המודיעין.

לקצין המודיעין שלא היה במרדף לא היתה שום דרך לזהות כי אלעטונה הוא אכן החשוד. אמנם המידע המודיעיני המצוי בידי המשטרה מתאר שיתוף פעולה בין אבו-כף לבין אל-עטונה, אך לשוטרים לא הייתה כל דרך להוכיח כי אכן מדובר במבוקש. בבדיקת הרכב הנטוש לא נמצאו טביעות אצבע של אל-עטונה בתא הנהג. 

"אני יכול לחסום אותו - אבל בלי אדום"

בשלב מסויים הבלש כ' נשמע כשהוא קרוב לחסימת הרכב. הקלטות קשר הרדיו מעלות חשד כי הבלש חיכה שהחשודים יעברו באדום, על מנת שלכתב האישום ניתן יהיה להכניס סעיף של סיכון חיי אדם. "עכשיו אני ביציאה", נשמע הבלש אומר לחברו. "אם אתה רוצה אני יכול לחסום אותו כבר ברמזורים, אבל בלי אדום".

עו"ד שלומי פצ'בסקי (צילום: חדשות 2)
פרקליטו של אל-עטונה, עו"ד שלומי פצ'בסקי | צילום: חדשות 2

בדוח הפעולה של השוטרים מתואר גם כיצד נחבל השוטר צ' בידו. "השוטר צ' עמד על הדוקרנים בצד הכביש עם כובע זיהוי", מספר הבלש א' בדוח. "ראיתי את הרכב נוסע במהירות לכיווננו ואנחנו מסמנים לו לעצור בסימון ידני, אך הוא ממשיך בנסיעה פרועה לכיוון. זיהיתי את השוטר צ' נאלץ לקפוץ מעבר למעקה בטיחות ונפצע במרפק".

אם אכן כך היה, וזה אכן הדיווח שנרשם בקרב כל השוטרים, עולה השאלה הבאה: איך זה שאירוע כזה של פציעת שוטר לא עולה ולו פעם אחת בדיווחי הקשר של השוטרים? במרדף המסוכן שהתבצע לא ידוע מי היה הנהג. ייתכן וזה אכן היה אל-עטונה, אך ייתכן גם שלא.

המשטרה בתגובה: "אין בכך כדי לשלול תשתית ראייתית"

עדנאן אל-עטונה אינו מלח הארץ. מאחוריו הרשעות רבות בתחום הרכוש ולפניו מאסר של ארבע שנים שעליו לרצות. השוטרים, שמכירים את עברו, היו להוטים, לכאורה, להכניסו מאחורי סוגר ובריח. יחד עם זאת, כתב אישום המבוסס על עדות שוטרים שאולי אינה אמינה פותח דלת מסוכנת של הלבשת אישומים פיקטיביים.

פרקליטו של עדנאן אל-עטונה, עורך הדין שלומי פצ'בסקי, מסר בתגובה: "השוטרים פיברקו ראיות, טענו שהיו במרדף שכשלמעשה כלל לא היו בקשר עין עם הרכב שנמלט. המקרה הזה מעלה סימני שאלה רבים לגבי תפקודה של המשטרה".

מהמשטרה נמסר בתגובה: "בית המשפט המחוזי בחן את הטענות באשר להתאמה בין ההקלטה לדוחות הפעולה וקבע כי אין בכך כדי לשלול תשתית ראייתית והחליט על מעצרו של הנאשם עד לתום ההליכים. בנוסף, במהלך הדיון בתיק העיקרי הגיעו הצדדים להסדר טיעון לפיו הושת על הנאשם עונש מאסר בפועל למשך ארבע שנים. במסגרת הצדקת ההסדר, כמקובל, מחקה הפרקליטות את אחד האישומים על פי בחירתה".

עקבו אחר חדשות 2 בטוויטר