פרשת השחיתות במתחם הבנייה "הולילנד" שבירושלים, הוגדרה השבוע על ידי גורמים כפרשת השחיתות הגדולה ביותר בישראל, לאחר שעל פי החשד העבירו גורמים הקשורים לפרויקט עשרות מיליוני שקלים לבכירים בעיריית ירושלים על מנת שאלה יאשרו את בניית הפרויקט בקלות. היום נחשפות עדויות של גורמי הנדסה בעיר, ולהם ממש לא נוח עם ההחלטות שנאלצו לקבל בהנחתה.

אורי בן-אשר, ששימש באותה תקופה כמהנדס העירייה מתאר את הלחץ שהופעל עליהם. "זה הגיע לוועדה המקומית בלי הבדיקה שלנו", הוא אומר, ומסביר כי ביקש מהקבלנים מודל של הבנייה המתוכננת במתחם, אך אלה פשוט התעלמו. "זה הגיע לוועדה המקומית בתהליך של המרצה, כנראה בעקבות דיבורים בין אהוד אולמרט, אז ראש העירייה, לאורי לופוליאנסקי, אז ראש הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.

מישהו היה מעוניין שזה יעבור

פרופסור דוד קסוטו, סגן ראש העיר וחבר בוועדה המקומית לתכנון ובנייה, מסביר כי כאשר יש התעניינות חזקה יש מאחורי ההחלטה אינטרסים. האינטרסים עליהם הוא מדבר, קיבלו דחיפה גדולה מאולמרט ולופוליאנסקי. האחרון התעלם מהעמדה המקצועית של המהנדסים, וגם מהסתייגויות התושבים. לופוליאנסקי פעל בניגוד לחוק שלא קיים דיון בהסתייגויות, הוא הסביר כי זה יעכב את הליך הבנייה.

עו"ד רינה מיוחס, שקיבלה מתוקף תפקידה כיו"ר ועדת הערר הארצית לתכנון ובנייה במשרד הפנים את דעותיהם של התושבים נגד הבנייה, כתבה באחד המסמכים שעסקו בנושא כי "עולה כאן תמונה עגומה למדי על הדרך שבה טופלה התוכנית בעיריית ירושלים". למרות הכל, מפלצת הבטון קודמת עור וגידים. "אולמרט עקף אותי", אומר אורי בן-אשר, צעד שאולי מסביר את דבריה של עו"ד מיוחס.

מאשרים בניגוד לדעת הגורמים המקצועיים

לדיון הראשון בוועדה המחוזית מגיע אהוד אולמרט, ומבקש להגיד מספר מילים לפני תחילת הדיון. "בשל חשיבות פיתוח העיר ובתי המלון שיוקמו בפרויקט אני מבקש עזרה בקידום התוכנית", אמר. אורה אנג'ל, אז אשת לשכת התכנון בירושלים במשרד הפנים, הודתה שהופעלו עליה לחצים רבים כדי לאשר את התוכנית, ובסופו של דבר חתמה בניגוד לדעתה, לאחר שמנהל המחוז הורה לה לעשות כן.

מי שבכל זאת ניסה לעצור את התוכנית הוא יוסי שריד שהיה השר לאיכות הסביבה. "המשרד שלי יעשה הכל כדי לסכל את בניית מתחם הולילנד", אמר. אך הממשלות התחלפו, ובמקומו נכנס לתפקיד רפאל איתן ז"ל. מנכ"לית משרדו של רפול המנוח נחמה רונן, נפגשה עם נציגי היזמים שמואל דכנר ואברהם נתן, ועל אף התנגדות מנהל המחוז במשרד לאיכות הסביבה שהיה נוכח אף הוא בדיון, היא רשמה במסמך הסיכום "המשרד תומך עקרונית בתוכנית הולילנד". ללא כל קשר, מספר שנים אחרי אותו אישור, שכרו המתכננים את שירותיה של רונן כיועצת לתוכנית פארק חירייה, תוכנית שגם היא נחקרת בימים אלה.

אולמרט: הפרויקט חשוב לחילונים בירושלים

בא כוחו של אביגדור קלנר בחר שלא להגיב לכתבה מטעמי צו איסור הפרסום.

בא כוחו של הלל צ'רני, אחד המעורבים בפרשה אומר: "כל האישורים התקבלו כדת וכדין על ידי הגורמים המוסמכים לאחר בחינת ההתנגדויות.

תגובת לשכת אהוד אולמרט: "כראש העיר ירושלים קידם אולמרט עשרות פרויקטים חשובים לעיר, שכולם זכו להתנגדות מיידיות. כמות עתודת הבנייה לחילונים במערב ירושלים היא זעומה, ונטישת חילונים הייתה כבר אז מכה קשה לעיר. אולמרט ראה חשיבות רבה לפרויקט של בניייה לחילונים במערב העיר.

תגובתה של נחמה רונן: "אנשי המקצוע של המשרד לא קיבלו מעולם דרישה למתן את התנגדותם או דרישותיהם המקצועיות לפרויקט. נהפוך הוא, בעת כהונתה של רונן במשרד הוא הקשיח את עמדותיו בוועדות השונות.