הסלפי המרשיע
הסלפי המרשיע | צילום:

בהודעה לעיתונות שפרסמה לאחרונה משטרת ישראל, בעקבות תפיסת טלפונים ניידים החשודים כגנובים, תיארה המשטרה את תופעת מקרי גניבות הטלפונים החכמים כ"רחבת היקף שפוגעת קשות בתחושת הביטחון של האזרח שומר החוק". בהודעה הבטיחה המשטרה כי היא "מטפלת בעבירות הללו, שמציקות מאוד לאזרחים, בקשב ובנחישות". לא בטוח שקשב ונחישות הם שמות התואר שהולמים לאופן שבו טיפלה המשטרה בתלונה שהגיש לאחרונה רן, בעקבות גניבת הטלפון הסלולרי שלו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפני כשבועיים בילה רן, תושב אזור השפלה, בחתונה של חברו. כשעזב את אולם האירועים שכח במקום תיק שהכיל מכשיר טלפון נייד וצרור מפתחות. "בדרך הביתה מהחתונה שמתי לב שהתיק שלי לא איתי. כשחזרתי לאולם התיק כבר לא היה במקום שבו השארתי אותו. שאלתי עובדים אם הם ראו את התיק, אבל הם טענו שהם לא הבחינו בשום דבר", סיפר רן לחדשות 2 Online.

למרות שרן סבר שסיכוייו לקבל את מכשיר הטלפון הנייד שלו בחזרה קלושים, הוא הגיש תלונה בתחנת משטרת רחובות בגין גניבת המכשיר. זמן קצר לאחר שאבד המכשיר החל רן לקבל תמונות חשודות למחשב הביתי שלו.

סלפי מרשיע

"במכשיר הסלולארי שלי הייתה מותקנת אפליקציית 'Dropbox' שבאופן אוטומטי מגבה את כל התמונות שמצולמות בסלולרי על המחשב. האפליקציה מסונכרנת עם המחשב כך שכל תמונה שמצולמת בנייד נשלחת מיד גם למחשב", הסביר רן. בתמונות שקיבל רן במחשבו הוא הבחין בחשוד בגניבת הטלפון, שצילם את עצמו ואת חבריו. "התחלתי לקבל למחשב תמונות 'סלפי' של אדם זר שתיעד את עצמו ואת חבריו. מהר מאוד הבנתי שמדובר במי שמחזיק במכשיר שלי".

גייס במרמה 17 מיליון שקלים (צילום: חדשות 2)
איכון המכשיר היה באזור האולם. ארכיון | צילום: חדשות 2


רן לא הסתפק רק בתמונותיו של החשוד. האדם שהחזיק במכשיר הוסיף את שמו לחשבון הדואר האלקטרוני שהיה על הטלפון הנייד, כך שבידיו היה את שמו של החשוד. בעזרת אפליקציה ייעודית, הצליח רן גם לאתר את מיקומו של הטלפון. "כל איכוני המקום של המכשיר היו בטווח של עד שני קילומטרים מאולם האירועים, כך שהבנתי בסבירות די גבוהה שהאדם שמחזיק בטלפון הסלולארי שלי עובד באולם בו נערכה החתונה".

למחרת הגשת התלונה, הגיע רן בשנית לתחנת המשטרה ומסר לחוקרים את כל הפרטים שהיו ידועים לו אודות החשוד. רן פיתח עבור החוקרים את תמונתו של האדם שהחזיק את המכשיר הסלולרי שלו, אליה צירף גם את שמו ואת המיקום בו נמצא המכשיר. לדברי רן, השוטר שקיבל את הראיות הפנה אותו לתחנת המשטרה במודיעין שקרובה יותר למקום ביצוע העבירה. רן לא סמך על עבודת המשטרה והחליט לקחת את העיניים לידיו.

"מימד הזמן היה קריטי"

"מימד הזמן בעבירות הללו הוא קריטי", טען רן. "בכל רגע יכול הגנב למחוק את כל הנתונים מהטלפון ולחסום אפשרות של איכון המכשיר, כפי שאכן קרה. הגנב יכול גם למכור את המכשיר הסלולארי למישהו אחר או אפילו עבור חלקי חילוף. ברור שככל שחולף הזמן הסיכויים להשיב את המכשיר קטנים".

מכשיר אייפון ישן, ארכיון (צילום: החדשות)
העובד פוטר. ארכיון | צילום: החדשות


רן פנה לבעלי אולם האירועים והציג לו את התמונה של החשוד. בעל האולם זיהה את האדם כעובד ניקיון שהעסיק והתעמת עם העובד לגבי היעלמות הטלפון הנייד. העובד הודה שהטלפון נמצא ברשותו וטען כי מצא אותו על רצפת האולם. העובד השיב את הטלפון שהיה ברשותו, ולדברי בעלי האולם, הוא פוטר.

"בגדול עשיתי למשטרה את כל העבודה", אמר רן. "הבאתי להם תמונה של החשוד, את שמו ומקום העבודה שלו. הם לא היו צריכים לחקור דבר. רק לשלוח ניידת לאולם ולדבר עם הבעלים, כמו שאני עשיתי, אבל הם לא טרחו לעשות זאת. ככל שידוע לי, עד עתה המשטרה לא עשתה שום פעולה בתיק. לא מדובר רק בהשבת הטלפון אליי. חקירת משטרה יכולה הייתה להרתיע את הגנב ואולי גם גנבים בפוטנציה בסביבתו".

ממשטרת מרחב השפלה נמסר בתגובה: "ב-1 ביוני התקבלה תלונה בתחנת רחובות על גניבת מכשיר פלאפון ומפתחות לרכב מאולם אירועים בגזרת יער בן שמן, ביום שלמחרת פנה המתלונן לתחנת לוד והגיש שוב תלונה והציג מסמכים נוספים הקושרים בה. במקביל לבדיקת התלונה פעל בעל הטלפון באופן עצמאי מול בעל האולם וזה החזיר לו את המכשיר שהיה אצל אחד מעובדיו".

לפניות לכתב: ItaiA@ch2news.tv