שמונה מיליארד שקלים. זה היקף הכסף השחור שמתגלגל מדי שנה בישראל באמצעות חשבוניות פיקטיביות. יש הטוענים כי הסכום המדויק גבוה בהרבה, ועדיין מדובר אולי בהתמודדות המורכבת ביותר של רשות המסים: עבריינות מתוחכמת, שכוללת הקמת חברות פיקטיביות שמנפיקות חשבוניות למראית עין, עבור מכירה או שירות שמעולם לא סופקו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ברשות המסים מעריכים כי בישראל פועלות אלפי חברות, שכל מטרתן היא להפיק חשבוניות פיקטיביות בהיקפים מצטברים של מיליארדי שקלים. "מעת לעת אנחנו מגיעים לאותן חברות שמפיצות חשבוניות בסכומי עתק", אומר מנכ"ל רשות המסים, משה אשר. "נתקלנו במקרים שבהם חברה אחת הפיצה מיליארד שקלים בחשבוניות פיקטיביות, בצורה די פשוטה. כל אחד יכול להקים היום חברה באמצעות רישום ברשם החברות ובסיוע עורך דין".

באחד המקרים חשפו חוקרי רשות המסים מגרש פיקטיבי לכלים כבדים באזור השרון, שעל פי החשד סיפק לקבלנים גדולים חשבוניות פיקטיביות על השכרת ציוד כבד. אלה נועדו להגדיל את הוצאותיהם לכאורה של הקבלנים, ובכך להקטין את רווחיהם החייבים במס. במקרה אחר חשפו החוקרים רשת להפצת כרטיסי משחק לאתרי הימורים באינטרנט, שהצליחה לגלגל יותר מ-200 מיליון שקלים.

הנשים שהוכנסו לארץ הועסקו בזנות. אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
נלחמים באמצעי המימון של ארגוני הפשע | צילום: רויטרס

המפתח לחיסול הפשע המאורגן
גם ענפי הפשיעה הקלאסיים, כדוגמת זנות, סמים והימורים מייצרים תזרימי כסף שחור שמצריך הלבנה. העובדה שהכנסות אלו מתועלות למימון פעילותם של ארגוני הפשיעה, מניעה את חוקרי המשטרה לפעול יחד עם אנשי רשות המסים במטרה למוטט את התשתית הכלכלית שמזינה אותם. לא תמיד זה כל כך פשוט.

"אנחנו במרדף אינסופי", אומר ראש המוקד לאכיפה כלכלית משולבת במשטרה, רפ"ק שמעון בן שושן. "ככל שאנו הופכים מתוחכמים יותר, כך גם העבריינים מבינים את הכלים שעומדים לרשותנו והתהליך הולך ומסתבך. הם נוקטים פעולה על גבי פעולה, תוך כדי שימוש באנשי קש בחו"ל ובשווקים מאוד לא שגרתיים".

למרות שבשנה האחרונה חילטה המדינה כרבע מיליארד שקלים בכסף שחור שמקורו בפשיעה, נותר היקף ההון השחור בישראל עצום: כ-200 מיליארד שקלים בשנה, המהווים 20% מהתוצר הלאומי הגולמי של ישראל. כסף שאם היה מדווח, היה ממלא את קופת המדינה בכ-50 מיליארד שקלים. סכום הזהה בגודלו לזה של תקציב משרד החינוך כולו.

מבין המדינות המפותחות, מובילה ישראל במאבק בהעלמות המס רק על איטליה, מקסיקו, ספרד, יוון, פורטוגל וטורקיה. עובדה זו איננה מנחמת, וברשות המסים מסבירים כי הם זקוקים למשאבים נוספים כדי להילחם ביעילות בתופעה. בשל מגבלות בכוח אדם, מספיקים אנשי מס הכנסה ומע"מ לבדוק רק כשלושה אחוזים מתיקי החברות והעצמאיים. רק מהם הצליחה רשות המס לגבות בשנת 2012 מסים בשיעור של כ-6 מיליארד שקלים.

תנאי המציאות כיום מאפשרים לבעלי עסקים וחברות רבים לפעול ככל העולה על רוחם, כשהסיכויים שרשות המסים תדע מכך קלושים. עם זאת המשוואה לפתרון הבעיה נותרה פשוטה: יותר חוקרי מס יכניסו יותר כסף לקופת המדינה.

בא כוחם של בעלי המגרש מסר בתגובה כי הנאשמים ימסרו את גרסתם בבית המשפט.