192 נשים נרצחו תוך עשור בישראל (צילום: 123RF, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: 123RF, חדשות

תופעת האלימות נגד נשים - כיצד תפעל הממשלה? הבוקר (רביעי) מכנס ראש הממשלה נתניהו את ועדת השרים בראשותו בנושא אלימות נגד נשים. במהלך הישיבה מציגה המשטרה לשרים נתונים על אלימות במשפחה - ומספר מקרים של ענישה מקלה לבני זוג אלימים שנעצרו והועמדו לדין והורשעו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במהלך הישיבה ישמע נתניהו סקירות של השרים השונים על מצב התקצוב למאבק באלימות נגד נשים. במהלך הישיבה ידרוש השר לביטחון פנים גלעד ארדן תוספת של 22 מיליון שקלים לתקציב משרדו לצורך יישום תוכנית המאבק לאלימות במשפחה. המשטרה ריכזה לקראת הפגישה מספר מקרים לדוגמה, בהם גברים מכים הועמדו לדין אך מערכת המשפט גזרה עונשים קלים.

מחאת רשת נגד רה"מ (צילום: אלכס קולומויסקי, פלאש 90, חדשות)
מכנס את השרים. נתניהו | צילום: אלכס קולומויסקי, פלאש 90, חדשות

האישה הוכתה ואושפזה בחשד לאירוע מוחי

באחד המקרים, גבר הואשם ב-5 עבירות אלימות כלפי בת זוגו: באחד המקרים משך חזק בשערה ורדף אחריה מחוץ לבית עם חוט מתכת עד שהתמוטטה. באישום השני נטען כי כרך סביב צווארה כבל מאריך עד שנחנקה והזהיר אותה שבפעם הבאה יהרוג אותה. בשני מקרים נוספים חבט בה, בעט בראשה ודרך עליה - ואף סטר לה עד שאיבדה את הכרתה. הוא הועמד לדין והתביעה דרשה לפחת 18 חודשי מאסר, אך בית המשפט החליט להתחשב בהליך טיפולי וגזר עליו 6 חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות, שנת מאסר על תנאי וקנס בסך 1,500 שקלים.

במשפט נוסף הואשם גבר באלימות כלפי בת זוגו בשני מקרים: בתקרית הראשונה תקף אותה במכות אגרוף בפניה ובגופה, והכה אותה בבטנה למרות שאמרה לו שהיא בהיריון. התקיפה הותירה את האישה עם שריטה בלחי וסימן כחול בעין. במקרה השני, לאחר שנתיים וחצי, תפס את בת זוגו בשערה ושבר דלת במסגרת הוויכוח ביניהם. התביעה דרשה לגזור עליו מאסר של עד 18 חודשים - אך בית המשפט נמנע מהרשעתו וגזר עליו רק 200 שעות לשירות הציבור ופיצוי בסך 5,000 שקלים.

נאשם נוסף הורשע בארבעה אישומים של אלימות כלפי בת זוגו: בין היתר קבע בית המשפט כי במספר מקרים דחף את בת זוגו אל הקיר, הכה אותה באגרופים, דחף אותה לרצפה, הטיח את ראשה במיטה ואחז בשיערה והשכיב אותה על הרצפה עד שחשה סחרחורת. בעקבות אחד המקרים האישה אושפזה בחשד לאירוע מוחי. התביעה דרשה שנת מאסר, אך בית המשפט הסתפק בשישה חודשי מאסר על תנאי, פיצויים בסך 6,000 שקלים למתלוננת וקנס בגובה 4,000 שקלים.

מחאת הנשים עולה שלב (צילום: החדשות)
מחאה נגד רצח נשים, אתמול | צילום: החדשות

מקרה נוסף שיוצג בדיון עוסק בגבר שנקט באלימות חמורה ואיים על בת זוגו ברצח - בזמן שהייתה מאושפזת בבית חולים. כשביקשה ממנו להפסיק לדבר עליה ואמרה שתבקש מאחות להוציא אותו מהחדר אם לא ישתוק, איים עליה שאם תקרא לאחות הוא יהרוג אותה. המתלוננת לחצה על הלחצן והוא בתגובה החל לתקוף אותה בבטן, משך לה את האינפוזיה מהיד, הכה אותה באגרוף בפניה ואיים על עובדת שהגיעה לסייע לה. התביעה דרשה עונש מאסר של שנה לפחות, אך בית המשפט קבע שהעונש הראוי הוא עבודות שירות, מאסר על תנאי ופיצוי לבת הזוג בסך 1,500 שקלים.

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן יציג בישיבת השרים את פירוט הפעילויות המתוכננות למאבק באלימות במשפחה ואת העלות התקציבית המשוערת: פתיחת מחלקה טיפולית בבית הסוהר השרון, תוספת 5 עובדות סוציאליות משטרה בחברה הערבית, הקמת מחלקי משפחה ב-16 תחנות משטרה, אפליקציה לדיווח למוקד 100, מוקד לאומי לאלימות במשפחה, הגנה על נשים מאוימות ועוד.

המחאה עולה שלב (צילום: חדשות)
עצרת המחאה בתל אביב, ארכיון | צילום: חדשות

מחאה נרחבת התקיימה אתמול ברחבי הארץ נגד אלימות במשפחה ואלימות נגד נשים. לאחר יום ההפגנות והשביתות התקיימה העצרת המרכזית בכיכר רבין בתל אביב, ובה כ-20 אלף נשים וגברים קראו לפעול נגד תופעת האלימות כנגד נשים. המארגנות תבעו מהממשלה לבצע פעולות למיגור האלימות ולתקצב את התכנית הממשלתית למאבק בתופעה.

192 נשים נרצחו בעשור האחרון - רובן על ידי בני זוגן או קרובי משפחה אחרים, וכ-200 אלף נשים וילדים חיים בצל האלימות. על אף המספרים, כ-70% אחוז מהתיקים על תלונות על אלימות נגד נשים נסגרים במשטרה.

גם בתחום האלימות המינית המספרים מציגים מציאות קשה: 97% מבין הנפגעות כלל לא מדווחות למשטרה, ובקרב המתלוננות, 56% מהתיקים נסגרים. בהיבט הסיוע, בישראל קיימים רק 14 מקלטים לנשים נפגעות אלימות.