"העברות תקציב ומינויים במחשכים" (צילום: פלאש 90)
"העברות תקציב ומינויים במחשכים" | צילום: פלאש 90

שם המשחק: מינויים תמורת שוחד. במשך שנה הייתה חקירת תיק 242 - שעניינו פרשת השחיתות שנחשפה היום (רביעי) - סמויה. הבוקר - פחות משלושה חודשים לפני הבחירות - הפכה גלויה. החשדות נגד סגנית השר פאינה קירשנבאום ושורת בכירים נוספים: העברת כספי ציבור לעמותות ולתאגידים ממשלתיים בתמורה לתשלום או למינוי מקורבים. על פי נתוני המשטרה, מדובר באחת מפרשיות השחיתות הגדולות ביותר בתולדות מדינת ישראל כש-28 חשודים הובאו בזה אחר זה לבית המשפט בעוד שאת החשודה המרכזית - סגנית השר - לא ניתן לעצור מטעמי חסינות. מחר צפוי גל המעצרים להימשך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

החקירה החלה ביולי 2013, כששתי דמויות ידועות מעולם הכדורסל הגיעו ליחידת להב 433 של המשטרה וסיפרו על כספים תמוהים שהועברו לאיגוד הכדורסל. בתחילת 2014, בחודש ינואר, שב הסיפור ועלה בחומרה יתרה - הפעם לגבי המועצות האזוריות תמר ומגילות.

"מעל פני האדמה התנהלה פעילות רשמית ממוסדת של משרדי ממשלה שעסקו בהעברות תקציבים ובמינויים", אומר גורם בכיר המעורה בפרטי החקירה. "מתחת, במחשכים, פעלה מערכת מקבילה של העברות תקציבים ומינויים בניגוד לחוק".

סגנית שר הפנים חשודה בכך שטוותה רשת של פעילים ועסקאות בשורה של ארגונים, מוסדות, רשויות, תאגידים ועמותות. הפרשה עצמה מורכבת מ-15 פרשיות משנה, כששלושת החשודים שהיו מעורבים או ידעו על הפרשיות הללו נמצאים בראש הרשימה: סגנית השר פאינה קירשנבאום, ראש מטה ישראל ביתנו דוד גודובסקי ומנכ"ל משרד החקלאות רמי כהן.

בכל 15 פרשיות המשנה שיטת הפעולה הייתה דומה: גורם בכיר או מקורב אליו מעביר כספי ציבור בניגוד לחוק לעמותה או לתאגיד או למועצה האזורית ולרשות המקומית. בתמורה, הגורם הבכיר מקבל טובות הנאה בצורת מינויי מקורבים לתפקידים בגוף המדובר או בצורת תשלום כספי. בחלק מהמקרים פעלו גם מתווכים שכמובן "גזרו קופונים" נאים. בסך הכל הועברו מיליוני שקלים בשיטה הזאת - בדרכים לא חוקיות.

לא יפליל אותה, קירשנבאום (צילום: פלאש 90 מרים אלסטר, חדשות)
ח"כ פאינה קירשנבאום | צילום: פלאש 90 מרים אלסטר, חדשות

"בתה של קירשנבאום התקבלה לתפקיד ללא מכרז"

דוגמה לחשד לקבלת טובות הנאה סיפק היום ארנון אושרי מארגון מגדלי הבקר, שמתאר כיצד מונתה שם לתפקיד שלא היה קיים בתה של פאינה קירשנבאום. "הגיעה פתאום מיטל קירשנבאום, שאיש לא יודע לא יודע מהיכן היא צצה והתקבלה לתפקיד ללא מכרז". המינוי הזה נחקר במשטרה וגם בת אחרת של סגנית השר, רנית קירשנבאום, נעצרה בחשד שאף היא קיבלה שוחד.

על פי החשד, כדי שבתה תתקבל לעבודה בהתאחדות מגדלי הבקר היא הבטיחה להביא 150 אלף שקלים מהמשרד לביטחון פנים כדי למנוע גניבת עגלים ו-200 אלף שקלים ממשרד התיירות כדי ליצור "מיזם תיירות רפתות".

מעורבים בולטים אחרים משקפים את גודל היריעה בפרשת השחיתות הזאת: השר לשעבר סטס מיסז'ניקוב, יו"ר נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים) אלכס ויז'ניצר, מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים יאיר גלר, ראש המועצה האזורית שומרון גרשון מסיקה, ראש מועצת תמר דב ליטוינוב וראש מועצת מגילות מרדכי דהן. יחד עמם נעצרו גם אבנר קופל, לשעבר יושב-ראש איגוד הכדורסל, יושב-ראש ארגון הכדוריד דורון שמחי, דובר שר החקלאות אמנון ליברמן, יו"ר עמותת איילים מתן דהן והיועץ האסטרטגי סטיבן לוי.

החקירה מתמקדת גם בפעילים מרכזיים של ישראל ביתנו. מדובר בחשודים שמלווים את שר החוץ ויו"ר המפלגה אביגדור ליברמן שנים ארוכות. ממצאי החקירה מעלים כי מיליוני השקלים שהועברו לכאורה בדרכים לא חוקיות הם כספים של משרד הפנים, משרד החקלאות ואף כספים מתקציב מהמשרד לביטחון הפנים. השר הממונה יצחק אהרונוביץ' מודר מהחקירה אך מקצת החשודים האחרים ידעו עליה. זה לא הפריע לחוקרים להקליט, לצלם ולאסוף ראיות שמבססות במידה ניכרת את החשדות בפרשת השחיתות התורנית.

ראש המועצה האזורית שומרון גרשון מסיקה מסר בתגובה כי הוא מכחיש בתוקף את החשדות המיוחסים לו. בדיון המשפטי קיבל בא כוחו של מסיקה, עו״ד גיל דחוח, את אישור המשטרה כשציין כי ״הטענה שלכם שהכספים שהועברו הופנו להתיישבות ולא כספים שהועברו אליו באופן אישי״. גם את הטענה הזאת מכחיש מסיקה.

 במסגרת הפרשה צפויים להיחקר כ-40 חשודים וכנגד מחצית לפחות יוגשו כתבי אישום. היועץ המשפטי לממשלה עורך הדין יהודה וינשטיין אישר את קיום החקירה בעת הרגישה הזו לאחר שהשתכנע ממוצקוּת הראיות. יצוין כי החקירה אינה נוגעת לאף שר מכהן.