תיק הדגל קורס
רצח ידוע מראש? ביסאן אבו גאנם | צילום:

בבית העלמין המוסלמי ברמלה הובאה היום (שני) למנוחות ביסאן אבו גאנם, שנרצחה לפני יומיים ביריות בעת שנסעה ברכבה. מדובר באישה העשירית לבית משפחת אבו גאנם שמוצאת את מותה בנסיבות דומות, ובארגוני הנשים חוששים שגם הפעם לא ייתפס הרוצח. במקביל, הטיל בית המשפט צו איסור פרסום על פרטי חקירת האירוע.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לאורך השנים האחרונות הפכו נשות משפחת אבו גאנם ליעד פגיעה מצד גורמים אלמוניים. קודם לרציחתה, מצאו גם שתי אחיותיה ואמן החורגת את מותן בנסיבות דומות. "הנשים במשפחה מבוהלות", אומרת סמאח סלאימה אגבאריה, עובדת סוציאלית מארגון "נעם" המלווה את בנות המשפחה.

"הן יודעות שכל מילה יכולה להוביל למקרה דומה. המשטרה רוצה שהן ישתפו פעולה, אבל צריך לזכור שהן לא בטוחות שזה יעזור. הכוח שלהן כנשים במשפחה הוא מאוד מוחלש, אם מישהי מהן תואשם בכך שהיא משתפת פעולה עם המשטרה היא יודעת מה יהיה סופה. אני לא הייתי רוצה להיות במקומה".

לטענת אגבאריה, המשטרה מכירה היטב את בני המשפחה המעורבים במעשים, אך לא עושה בפועל דבר כדי למנוע מהם מלבצע את הרצח הבא. "הם מעורבים בעבירות אלימות אחרות, ולא רק כלפי נשים", היא מספרת. "אבל במקום לפעול, הם מבקשים מהנשים להיות אמיצות. נשים מתוך המשפחה שפנו למשטרה נאלצות להימלט מחשש לחייהם. אלו שהעידו בבתי המשפט נרדפות ומסתתרות".

בין שאר הטענות נגד התנהלות המשטרה, נמתחת גם ביקורת על האופן שבו היא נמנעת מלהתערב בסכסוכים משפחתיים, זאת למרות שהתוצאה עשויה להיות טרגית. "במשפחה הזאת נרצחו כבר עשר נשים, כל זה לא מדליק נורה אדומה אצל השוטרים?", תוהה אדלה ביאדי שלון מארגון הנשים "כייאן". "שום דבר לא ישכנע אותי שהמשטרה לא יכולה להיכנס ולחקור בתוך המשפחה. יש לה את הכלים והמשאבים שהיא צריכה והיא חייבת לעשות משהו. רוב המקרים לא מפוענחים, ורצח הבחורה הזו היה כתוב על הקיר. היא הגישה תלונות, מה היה צריך להיות שם יותר מזה?".

ממחוז מרכז במשטרה נמסר בתגובה: "ללא כל קשר לאירוע במוצאי שבת הנחקר תחת צו איסור פרסום, תופעת רצח נשים על רקע משפחתי במגזר הערבי מטופלת במלוא חומר הדין, תוך התמודדות עם קשר שתיקה של בני משפחה ועדי ראייה ועם סביבה חברתית שאינה מוקיעה את התופעה ומבצעי הרצח. משטרת ישראל מבצעת פעילות עומק בתוך היישובים להסברה, גישור ומניעה של מקרים אלה, לרבות הוצאת נשים בסיכון מבתים ויישובים, אך ללא שינוי חברתי מובהק ואמירה ברורה ואמיצה של ההנהגה המקומית, יימשך השיח הפסול המייחס למעשים אלה דימוי של כבוד ולא של הוקעה".

לפניות לכתב: Azria@Ch2news.tv