הצ'ק האבוד שבגללו נחשפה אחת מפרשיות השחיתות הגדולות בתולדות המדינה: השבוע נחשפה בקול תרועה רמה פרשת השחיתות של בכירי ישראל ביתנו, בהם סגנית שר הפנים, ח"כ פאינה קירשנבאום. כעת הולך ומתבהר כיצד על פי החשד עבד מנגנון השחיתות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במרס 2013 התקיים משחק גמר גביע המדינה לנשים. זה לצד זו, ישבו שם ח"כ פאינה קירשנבאום ומשה קליסקי, אז כבר לא חבר בהנהלת איגוד הכדורסל. "בשלב הזה נדלקה לי נורה אדומה. שאלתי את עצמי: מה היא עושה שם איתו?", תהה שאול אייזנברג, מקים סיעת האופוזיציה באיגוד. "שאלתי שאלות, ואמרו לי שהיא תורמת כסף לאיגוד".

משחק הכדורסל הזה הוביל בסופו של דבר לחקירת המשטרה בפרשת השחיתות שנחשפה בקרב בכירי ישראל ביתנו. האחראים לכך הם אייזנברג וצביקה שרף, מהדמויות הבולטות בכדורסל הישראלי שאז היו באופוזיציה באיגוד בו שלטו אבנר קופל ומשה קליסקי - שניהם נעצרו השבוע ושוחררו למעצר בית.

העמלה - על שם אשתו של מנכ"ל משרד החקלאות, איש ישראל ביתנו

"הגיע פתאום לתוך האיגוד מידע מאוד משמח, קופל הביא לאיגוד הכדורסל עבור האקדמיה מיליון שקלים. לא אמרו מהיכן", סיפר שרף. "כשקופל עזב ובדקנו את העניינים, הגענו לוועדת הכספים. בדקנו כל שורה ולמדנו את המסמכים, ראינו 96,600, הוצאה על סך הסכום הזה. עוד לא הייתה חשבונית. אז יו"ר ועדת הכספים הסתכל על המנכ"ל, המנכ"ל הסתכל עליו - והם אמרו שזו עמלה, כזו שתרמו לאקדמיה - שנה אחרי שקופל אמר שהוא הביא כסף. מיליון שקלים".

הובילו לחשיפת הפרשה. שרף ואייזנברג (צילום: חדשות 2)
הובילו לחשיפת הפרשה. שרף ואייזנברג | צילום: חדשות 2



"שאלנו מה זה, ואז אמרו לנו תלכו לקופל - או למשטרה. פנינו לבית הדין העליון, ונציג מטעמנו ראה את החשבונות בחדר סגור. הוא ראה שהעמלה הועברה לאישה מסוימת עם חשבונית בשם בתיה כהן ממכבים-רעות. משם התגלגל כל הסיפור", הוסיף.

כאן גם מתברר הקשר לישראל ביתנו: בתיה כהן היא אשתו של רמי כהן, מנכ"ל משרד החקלאות - ואיש ישראל ביתנו. אף אחד לא ידע להסביר מדוע דווקא היא קיבלה עמלה מכובדת על תרומה שהעבירה קירשנבאום.

ובמקום הזה נשאלת השאלה: מה פסול בלהעביר עמלה למישהו שהביא תרומה כה מכובדת? "אם עובר כסף ממשרד ממשלתי לאיגוד הכדורסל לאקדמיה, זה חשוב, אבל לא יכולים לגבות עמלה", הבהיר שרף. "כיושב ראש ועדת השיווק של האיגוד הבאתי מיליוני שקלים כל שנה. מעולם לא עלה בדעתי שמישהו צריך לקבל עמלות על זה, ואיש לא קיבל עמלה ואפילו לא אגורה על זה", סיפר אייזנברג.

באוגוסט 2013, החליטו אייזנברג ושרף להתלונן באגף החקירות והמודיעין של המשטרה. התלונה הזאת הובילה בסופו של דבר לחקירה הגדולה - ולחשיפת הפרשיות האחרות.

המשטרה: יש תשתית ראייתית להגשת כתבי אישום נגד 10 חשודים לפחות

בינתיים, נמשכת חקירת השחיתות וגורמים בפרקליטות ובמשטרה טוענים היום (שישי) כי כבר בשלב הזה ישנה תשתית ראייתית מספקת להגשת כתבי אישום נגד 10 מעורבים בפרשה. בנוסף, בעקבות היקף החומר שהצטבר עד כה, מנסים החוקרים לגייס עד מדינה שלישי.

מוקדם יותר היום פרסם יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, התייחסות מפורטת ראשונה לפרשת השחיתות והאשים כי מאחורי החקירה עומדים אינטרסים פוליטיים: "בכל מערכת בחירות מתערבים 'כוחות עלומים' ופוגעים בזכותה של ישראל ביתנו להתמודדות הוגנת".

מיסז'ניקוב על ספסל הנאשמים
השר לשעבר מיסז'ניקוב על ספסל הנאשמים | צילום:

"בכל הנוגע לישראל ביתנו - אין בחירות בלי חקירות", כתב ליברמן בעמוד הפייסבוק שלו. "אני בטוח בחפותם של כל חברינו, ומזכיר שוב שרצוי לא למהר ולחרוץ את דינם של האנשים, כי בחברה דמוקרטית אדם הוא חף מפשע כל עוד לא הוכח אחרת".

ליברמן המשיך ואמר כי הוא דוחה את הטענות להכתים את מלגת ישראל ביתנו כולה. "בכל הפעמים אנחנו ידענו להתמודד עם זה ויצאנו מחוזקים, גם הפעם נתחזק ונמשיך לפעול למען ביטחונה ואחדותה של מדינת ישראל. מילה זו מילה", חתם שר החוץ את דבריו.