סערת הרג הצעיר בן העדה האתיופית: אלפי בני העדה האתיופית הפגינו אמש (שני) במספר מוקדים ברחבי הארץ במחאה על הרג סלמון טקה בן ה-19. במוקדים השונים חלק מהמפגינים הבעירו צמיגים ופחים וחסמו צירי תנועה מרכזיים. פקקי ענק נרשמו בכביש החוף. בצפון הארץ, מספר מוחים התעמתו עם שוטרים מחוץ לתחנת משטרת זבולון ופצעו שלושה מהם. המשטרה משתמשת ברימוני הלם לפיזור המפגינים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

בהודעת המשטרה נמסר כי המוחים פצעו את השוטרים אחרי שהשליכו אבנים וזיקוקים לעבר תחנת המשטרה. "במהלך מחאה המתקיימת מול תחנת משטרת זבולון, החלו מאות מפגינים ליידות אבנים, בקבוקים וזיקוקים לעבר השוטרים הנמצאים במתחם וכתוצאה מכך 3 שוטרים נחבלו בפניהם ובגופם ומקבלים כעת טיפול רפואי", נמסר בהודעת המשטרה.

במשטרה מסרו כי נחסמו הצמתים הבאים:

מפת החסימות המלאה

  • הכניסה הדרומית לאשדוד (צומת מנחם בגין - משה סנה)
  • כביש 25 מצומת נתיבות לצומת בית הגדי בשני הכיוונים
  • כביש 40 מצומת עקרון לצומת נען בשני הכיוונים
  • באר שבע: צומת מצדה, עובדה ואבא אחי מאיר נחסם לתנועה
  • כביש 2 מחלף קיסריה בשני הכיוונים
  • כביש 4 מחלף ראשון לציון בשני הכיוונים
הפגנת בני העדה האתיופית בצומת נתיבות (צילום: ראובן סגרון/TPS, חדשות)
ההפגנה בצומת נתיבות, הערב | צילום: ראובן סגרון/TPS, חדשות

בעדה האתיופית הראו על כוונה להחריף את צעדי המחאה בעקבות הירי הקטלני. עד כה מדובר היה בהפגנות ספוטניות, אבל מותו של טקה הפך לשבר גדול בעדה. צעירים סיפרו בזעם כי ב-2015 יצאו להפגנה סוערת, ומאז יצאו למספר רב של הפגנות, אך לא קיבלו דבר. לדבריהם, הם צופים שהמראות שנראו בכיכר רבין יחזרו על עצמם.

מפגינים יורים זיקוקים (צילום: אביחי מרציאנו, רדיו דרום, חדשות)
צילום: אביחי מרציאנו, רדיו דרום, חדשות

המשטרה עשתה מאמצים בכדי לדבר עם מנהיגי העדה בניסיון להרגיע את הרוחות. עם זאת, כל המנהיגים אמרו: "אין לנו על מה לדבר. לפני כמה חודשים קיבלנו את גופתו של יהודה ביאדגה, ועכשיו סלמון". לדבריהם יש שבר גדול בין הקהילה למשטרה וכי אין להם שליטה על הצעירים.

ח"כ פנינה תמנו שטה מכחול לבן, שלקחה חלק במחאה, סיפרה על ההתרחשות שם: "צר לי שמה שקורה כעת זה אובדן שליטה של המשטרה, שבחרה לירות חזיזים ואש לפיזור הפגנות ישירות על ילדים ומבוגרים, מבלי שניתנה אזהרה". היא התייחסה למעמד הקהילה והוסיפה: "הקהילה נלחמת על קיומה בביטחון כאן בארץ שלנו, אנחנו עוברים טלטלה קשה". תמנו שטה סיפרה שניסתה לשוחח עם השר לביטחון פנים, גלעד ארדן: "הוא לא נאות לענות לטלפון. כנראה הלך לישון בזמן שהילדים שלנו מפגינים והמצב מחריף".

הערכה: ירי השוטר לא היה מוצדק

בינתיים, השוטר היורה נמצא במעצר בית ומתחזקת ההערכה שהוא ירה לעבר הרצפה והקליע ניתז לכיוונו של טקה. ממצאי החקירה עד כה העלו שהירי כפי שבוצע היה שגוי. גם אם השוטר חש מאוים, לכל היותר הוא היה צריך לירות באוויר. כך מתרשמים גם החוקרים.

גרסת השוטר היורה (צילום: חדשות)
גרסת השוטר היורה | צילום: חדשות

עם זאת, מתחזקת ההערכה שאכן כפי שהשוטר טען הוא ירה לכיוון הרגליים, הקליע פגע באספלט ומשם ניתז אל חזהו של טקה. הבדיקה בשטח, וכך גם הנתיחה הפתולוגית, תומכים בגרסה זו.

המחאה תחריף? (צילום: חדשות)
המחאה תחריף? | צילום: חדשות

בחקירתו הראשונה במח"ש ולאחר מכן גם בשיחה עם פרקליטו, הקצין היורה סיפר שבעודו יושב עם רעייתו ושלושת ילדיו בגן משחקים הוא נקלע לסכנת חיים כשניסה להפריד בין צעירים מתקוטטים.

"ראיתי כמה צעירים מטרידים נער אחר, מטלטלים אותו וכנראה מנסים לקחת ממנו משהו - אז החלטתי ללכת אליהם", שחזר השוטר. "הרגשתי סכנת חיים, אז נאלצתי לבצע ירי".

הגרסה הזאת נתמכת גם בעדות של עדת ראייה ולמרות הממצאים האלה שמחזקים את גרסת השוטר, חוקרי מח"ש מטילים ספק אם באמת הייתה הצדקה לירי ואם הוא נעשה על פי הכללים.

1130777 (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

מוקדם יותר היום הגיע ממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, למחוז חוף, שם נפגש עם סגל הפיקוד בעקבות הירי הקטלני בטקה. כהן השתתף בצער המשפחה, אולם הדגיש כי "יש לאפשר למח"ש למצות את החקירה עד תום".

בעת ביקורו הבהיר כהן כי "מתחייבת בדיקה מעמיקה ויסודית", וציין כי המשטרה נמצאת " בקשר רצוף עם גורמי הקהילה גם ברגעים קשים אלו ונעשה כל מאמץ להמשך הדרך המשותפת".

"השוטרים נדרשים להפעיל שיקול דעת". זירת (צילום: תיעוד מבצעי מד"א‎, חדשות)
זירת הירי | צילום: תיעוד מבצעי מד"א‎, חדשות
מ"מ המפכ"ל מוטי כהן  (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
ממלא מקום המפכ"ל. מוטי כהן | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

לדבריו, "הקשר שמשטרת ישראל בונה ומטפחת בשנים האחרונות עם קהילת יוצאי אתיופיה במגוון צעדים ותהליכים המתבצעים בתוך הארגון ומחוצה לו, הוא משמעותי, חשוב וחיוני לכל הצדדים ועלינו לשמר את ההישגים המשמעותיים שהושגו".

עם זאת הדגיש כהן כי הוא קורא לאיפוק. "בנימה אישית אני פונה להנהגת קהילת הישראלים יוצאי אתיופיה, לעשות ככל יכולתם לרסן את הלהט ועוצמת הרגשות במטרה להמשיך ולקדם תהליך מרכזי וחשוב של שילוב הידיים בין הקהילה לבין השוטרים, לשם חיזוק וקירוב העשייה המשותפת והשירות המשטרתי הניתן לקהילה יקרה זו".

_OBJ