הרבנות מחריפה את המאבק בזרמים הלא אורתודוקסים: המשטרה עיכבה הבוקר (חמישי) לחקירה רב קונסרבטיבי בגלל שערך חופות מחוץ לרבנות. הרב הובא לתחנת המשטרה בחיפה ונחקר בעקבות תלונה שהגיש בית הדין הרבני בעיר נגדו. הרב שנחקר: "אירן כבר כאן. אני עורך חופות ואמשיך לערוך חופות בישראל".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בסביבות השעה 05:00 בבוקר דפקו שוטרים על דלת ביתו של הרב דב חיון, רב מהזרם הקונסרבטיבי העומד בראש הקהילה המסורתית 'מוריה' בחיפה. "זה לא נעים להיגרר מהמיטה לחקירה בעוון קיום חופות כדת משה וישראל", אמר הרב חיון. "אני לא עבריין, לא רוצח, לא פושע. נדהמתי. קשה לי לחשוב על מעשה פחות יהודי בערב ט' באב. המשטרה נגררה להיות כלי שרת בידי בית הדין הרבני האורתודוקסי. יום עצוב לדמוקרטיה בישראל".

הרב דב חיון עורך חופה (צילום: התנועה המסורתית, חדשות)
הרב בדרכו לחקירת המשטרה | צילום: התנועה המסורתית, חדשות

הרב חיון סיפר בריאיון עם גלי צה"ל: "הכניסו אותי לזינזנה לבד. הגעתי לחקירה והודיעו לי לא להשתמש יותר מדי בטלפון. ישבתי בכניסה והייתי צריך להפעיל קשרים אישיים על מנת להשתחרר". לדבריו, החקירה עדיין לא התקיימה והוא חתם על תצהיר שמחייב אותו להתייצב במשטרה בשבוע הבא אחרי ששוחרר בערבות. "להעיר רב בישראל ב-05:30 בבוקר, לא לתת לו ללכת לבית כנסת ולהגיד לו להתפלל בתחנה, ולעכב אותו על כך שהוא עורך חופות, זה מוגזם", הוסיף בשיחה עם החדשות.

"לקחתם לנו את המילה 'כשר', אז אסור לי להשתמש במילה כדת משה וישראל?", תהה הרב. "אני אדם דתי ולא כפוף לשום דבר חוץ מהקדוש ברוך הוא. אם המשטרה רוצה לעצור אותי אני הראשון שיצעד לכלא מדינת ישראל היחידה שמפלה את יהודיה. אני משלם מיסים ושירתתי כאן ואני לא מוכר. אני כבר מקבל תגובות מארה"ב זה הד שלילי לישראל וזו פרצופה של המדינה".

"המשטרה בשירות הממסד הרבני"

הרב חיון, שכיהן בעבר כנשיא כנסת הרבנים המסורתיים בישראל, צפוי ללמד היום שיעור באירוע מיוחד בבית הנשיא לציון ט' באב, שבו משתתפים רבנים ורבות מזרמים שונים. חיון אמר למשטרה שיחזור להמשך החקירה ביום שני בעקבות האירוע בבית הנשיא. "הרב חיון, כמו אלפי רבנים קונסרבטיבים ורפורמים (כן עורכי החופות החילוניות בישראל), שאינם מוכרים על ידי הרבנות, מקיים חתונות כבר שנים רבות, מיום שהוסמך לרבנות על ידי התנועה הקונסרבטיבית", כתב יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית בישראל.

"כנראה היה התמריץ לרבנות חיפה ומשטרה לקיים המעצר הבוקר כדי להעיב על האירוע", הוסיף הס. לדבריו, זו שערורייה שמלמדת על שיכרון הכוח של בית הדין הרבני. "מצד שני, נעים לדעת שהרבנות הראשית מכירה פתאום בחופות הקונסרבטיביות. אנו עומדים מאחורי הרב דב חיון ומחזקים את ידו. קשה שלא לתמוה על עיתוי המעצר".

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, המייצג את הרב חיון, צפוי לפנות הבוקר ליועץ המשפטי לממשלה ולמשטרה במחאה "על העמדת משטרת ישראל לרשות הממסד הרבני האורתודוכסי". רגב צפוי להדגיש בפנייתו כי בעבר דרש הבהרת מדיניות פרקליטות המדינה באשר להעמדה לדין על עריכת נישואין מחוץ לרבנות, והובהר לו בכתב כי החוק יופעל רק במקרים בהם הנישואין מוכרים על ידי הרבנות על פי ההלכה [ולפיכך ניתן לרושמם]. "ברור שזה אינו המקרה, ולפיכך נדרשו הפרקליטות והמשטרה לעצור את החקירה ואת הפגיעה הגוברת בחירות הנישואין וחופש הדת בישראל", מסר רגב.

בתנועה הרפורמית הביעו זעם וזעזוע על חקירת הרב. "התנועה דורשת מהיועץ המשפטי לממשלה להורות על הפסקת החקירה המבישה המכוונת לא רק נגד הרב חיון אלא נגד מאות רבנים קונסרבטיבים ורפורמים בישראל ועשרות אלפי זוגות ישראלים הבוחרים בהם על מנת לערוך את חופותיהם", נמסר בתגובת התנועה.

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית, אמר: "חקירה זו היא עוד ביטוי נוסף להתנהלות הדורסנית והכוחנית של הממסד הרבני בישראל בגיבוי גורמי שלטון נוספים נגד היהדות הקונסרבטיבית והיהדות הרפורמית. התנהלות זאת לא תרתיע אותנו, ובסופו של יום היא תביא לקריסתו של המונופול האורתודוכסי".

מהנהלת בתי הדין הרבניים נמסר: "מדובר באדם שהשיא מעוכבי חיתון שבאותה העת היו ממזרים, דבר שהוא פלילי ואסור על פי חוק - דבר שכל יהודי יירא שמים מגנה. בנוסף התחמק מלהסדיר את הרישומים כפי שדורש החוק".

במשטרה מסרו בתגובה: "מחובתה של משטרת ישראל לחקור כל עבירה שבוצעה בניגוד לחוק, ובפרט לאור החלטה מחייבת של מוסד שיפוטי מוסמך בישראל. גם במקרה זה פתחה המשטרה בחקירה, לאור החלטה של בית הדין הרבני בחיפה לפיה בית הדין מורה למשטרת ישראל לחקור את הרב, לאחר שעבר על חוק העונשין ופקודת הנישואין והגירושין בישראל.

"בהתאם להחלטה שיפוטית זו, מוקדם יותר השבוע זימנה אותו המשטרה לחקירה אך בחר שלא להתייצב במועד הנקוב. לאור זאת, נאלצה המשטרה לעכבו לחקירה הבוקר בסיומה שוחרר. יודגש כי משטרת ישראל הינה רשות מבצעת הפועלת רק בהתאם להוראות החוק (הרשות המחוקקת) ולהחלטות שיפוטיות (הרשות השופטת). מכאן ראוי שכל טענה ביחס לנושא תופנה לגורמים המחליטים ולא לאלו שמחוייבים על פי חוק לאכוף את אותן החלטות".