נפתלי בבית המשפט, ארכיון
נפתלי בבית המשפט, ארכיון | צילום:

אמש (רביעי) פרסם כתבנו גיא פלג כי גורמים משפטיים טוענים שההתייחסות למני נפתלי בפרשת המעונות היא כמו לעד מדינה. הבוקר התראיין נפתלי, אב הבית לשעבר במעון רה"מ, לתכנית "העולם הבוקר" של רשת - והכחיש את הטענות: "אין דבר כזה, חתמתי רק על אי הפללה עצמית".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

נפתלי ביקש הגנה מפני הפללה עצמית עוד כשניגש מיוזמתו למשטרה: הוא הסביר כי פרקליטו, עו"ד דניאל חקלאי, "אמר לי לחתום על אי-הפללה כי אחרת לא אוכל לדבר". על ההתנהלות במעון ראש הממשלה אמר: "לא יכולתי לקנות שום דבר לראש הממשלה בלי אישורים".

עוד הגיב נפתלי לכותרות שליליות נגדו ובראשם טור דעה ב"ישראל היום" בו כונה "עבריין לכאורה": לדבריו, "כל חושף שחיתות או כל אחד שיוצא מול המערכת מכפישים אותו. הגשנו בג"ץ על ההפגנות אז נכנסים בי בכל הכוח. אני לא מפחד - אם אני עבריין, כנראה אני יכול לקבל תפקיד אצל נתניהו".

עו"ד דניאל חקלאי (צילום: הילה חקלאי)
עו"ד דניאל חקלאי | צילום: הילה חקלאי

"תוקעים לי סכין בגב"

כשנשאל האם שקל לעזוב את הנושא ולהמשיך בחייו השיב נפתלי: "כשעזבתי את הדברים בצד לקחו לי יום אחד את הנשק. כשאני מוריד את הראש תוקעים לי סכין בגב. אני נלחם, אני במינוס, מתפרנס בכוחות עצמי. הגעתי לבג"ץ כדי לעזור לאזרחים, זה אני".

על העתירה לקיום ההפגנות בפתח תקווה במתכונתן הנוכחית אמר: "אם היינו חושבים שכל התושבים מתנגדים היינו מתחשבים, מי שהגיש את העתירה נגד הוא אדם בודד, זה פוליטי". נפתלי טען כי "אי אפשר להפוך את המחאה ולשים אותה במקום נידח: כיכר גורן היא סמל מסוים. אם נעבור לבלפור או כיכר רבין, גם שם זה יפריע למישהו. אם בג"ץ יחליט משהו אחר, אנחנו נכבד".

עוד דחה נפתלי את הטענה לפיה המחאה נועדה להפיל את שלטון נתניהו והימין: "אנחנו רוצים להבהיר לשומרי הסף שאנחנו רואים את מעשיהם ושהם עובדים עבור הציבור ולא עבור ראש הממשלה. אני רואה שחיתות שלטונית ואני נלחם בה". בנוגע לעתידו האישי אמר: "לא מאמין שארוץ לפוליטיקה, הרמתי תנועה, אני נלחם. אני עובד, ועושה הכול תוך כדי, שום דבר לא יעצור אותי".

בני הזוג נתניהו, ארכיון (צילום: פלאש 90 \ Tomer Neuberg, חדשות)
ראש הממשלה ורעייתו | צילום: פלאש 90 \ Tomer Neuberg, חדשות

"נפתלי לא עבר על החוק"

עו"ד דניאל חקלאי, פרקליטו של נפתלי, הבהיר בתגובה לדיווח: "מני נפתלי איננו חשוד בפרשת המעונות ולכן לא יוכל להיחשב עד מדינה אם יזומן להעיד נגד גברת נתניהו במסגרת משפטה הפלילי הפוטנציאלי בפרשת המעונות. ככל שיוגש כתב אישום נגד גברת נתניהו בפרשת המעונות ובפרשות נלוות בהן היא נחקרה כחשודה בגלגול הוצאותיה הפרטיות לכאורה על קופת המדינה, ברור שמני נפתלי יעיד כעד תביעה אם יזומן לבית המשפט למסירת עדות".

עוד ציין עו"ד חקלאי כי "מני נפתלי אינו יכול להיות עד מדינה בפרשה בה הוא איננו חשוד ובפרשה בה לא נחתם עמו הסכם עד מדינה. הוא לא עבר על החוק בפרשה זו ולכן אינו חשוד ואינו עד מדינה פוטנציאלי. לכל היותר הוא ישולב ברשימת עדי התביעה בכתב האישום הפוטנציאלי נגד גברת נתניהו. ואם ישולב ברשימת עדי התביעה, הוא ימלא את חובתו כחוק ויעיד כאשר יזומן לבית המשפט במסגרת משפטה הפלילי הפוטנציאלי של גברת נתניהו".

על פי הדיווח במהדורה המרכזית אמש, גורמים משפטיים אמרו כי בדיונים האחרונים הנערכים לקראת הגשת כתב אישום נגד שרה נתניהו בפרשת המעונות ההתייחסות למני נפתלי היא של עד מדינה.

מעון ראש הממשלה בירושלים (צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות)
מעון ראש הממשלה, ארכיון | צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות

לאחר שמסר נפתלי את עדותו התברר שביצע חלק מהעבירות לכאורה בהוראתה הישירה של רעיית ראש הממשלה, הגברת שרה נתניהו. בחלק מהמקרים התברר שנפתלי ביצע עבירות בשל מוטיבציית יתר לרצות את הגברת נתניהו ורצונו להשיג "קביעות" במעון ראש הממשלה.

משמעות ההחלטה להתייחס לנפתלי כאל עד מדינה היא משמעותית מכיוון שעדי מדינה הם למעשה עבריינים שביצעו עבירה וכעת מקבלים טובות הנאה בשל עדותם. לכן היו צריכים במשטרה ובפרקליטות סיוע משמעותי לעדות שלו.

גורמים המעורבים בפרשה סיפרו שלמשטרה לקח הרבה מאוד זמן, אך בסופו של דבר הצליחו להשיג חיזוקים משמעותיים לעדותו של נפתלי. ההערכה היא שבימים או בשבועות הקרובים יוגש כתב אישום נגד שרה נתניהו, בכפוף לשימוע.

"ההחלטה מעלה סימני שאלה כבדים" (צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
"התיק אינו בשל להחלטה", מנדלבליט | צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

חקירות בארבע עבירות שונות

אתמול הודיעו היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ופרקליט המדינה שי ניצן שפרשת המעונות תוכרע בקרוב. הודעתם של השניים נמסרה לבג"ץ בתגובה לעתירתו של העיתונאי אורי משגב מ"הארץ", שדרש מבג"ץ "להורות למשיבים לקבל החלטה בתיק ללא דיחוי".

לפני כשבועיים פרסם לראשונה כתבנו גיא פלג כי שרה נתניהו, אשתו של ראש הממשלה, תואשם במסגרת החקירה שכונתה "פרשת המעונות" - כך החליט היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שצפוי להגיש את כתב האישום בכפוף לשימוע. נתניהו חשודה במסגרת חקירת ארבע פרשות שונות, שעלותן הכוללת לקופת המדינה מוערכת במאות אלפי שקלים, אך טרם ברור בכמה מהן תואשם.

משגב ביקש להציב לפרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה לוח זמנים, על מנת שיקבלו החלטה בתיק - כשנה לאחר שהמשטרה המליצה להעמיד את רעיית ראש הממשלה לדין.

מנדלבליט וניצן ביקשו מבג"ץ לדחות את העתירה וגם לחייב את משגב בהוצאות ההליך המשפטי: "הניסיון לכפות לוח זמנים לקבלת הכרעה בתיק חקירה נעדר כל בסיס משפטי, ויש בו כדי להביא לפגיעה קשה בעבודת רשויות אכיפת החוק".

"מסגרת הזמנים נגזרת מן הפעולות הנדרשות ומן הצורך לקבל החלטה מושכלת על יסוד תשתית עובדתית ומשפטית מלאה", כתבו השניים - שציינו כי התיק "עדיין אינו בשל לקבלת החלטה".

מנדלבליט וניצן הדגישו כי "אם היינו נעתרים לדרישה ומקבלים החלטה תוך חודש ימים, שאותו העותר 'קצב' בפנייתו, הייתה בכך בשום מעילה בתפקידנו - שמחייב אותנו לקבל החלטה רק כאשר התיק בשל לכך ורק לאחר שמוצו כל השלמות החקירה הנדרשות".

עוד ציינו בתשובה לעתירה כי מאז שהועבר חומר החקירה לפרקליטות במאי 2016 "בוצעו השלמות חקירה, שנדרשו לשם יצירת תמונה עובדתית מלאה ככל הניתן שתשמש לקבלת החלטה בדבר תיק החקירה". לדבריהם, פרק הזמן שנדרש לחקירה עד כה הוא סביר מכיוון ש"בחקירה נאספה כמות לא מבוטלת של חומר חקירה, נגבו עשרות עדויות ונאספו מאות מסמכים במספר פרשות משנה. עיבודם וניתוחם של חומרים אלה וגיבושם לכדי חוות דעת משפטית הנה מלאכה הדורשת עבודה לא מעטה".