קורבנות אסון השיטפון (צילום: חדשות)
הרוגי האסון | צילום: חדשות

מתחזקים החשדות נגד ראש מכינת "בני ציון" בתל אביב יובל כהאן והמדריך הבכיר אביב ברדיצ'ב שנעצרו בחקירת אסון השיטפון בנחל צפית. עדויות שנאספו מצביעות על כך כי השניים ניסו לברר מה צפוי להיות מזג האוויר באזור הטיול ולקבל אישור להוצאתו, קיבלו תשובה לפיה מסוכן לטייל בו - והחליטו לצאת לדרך בכל מקרה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

כך, למשל, נבדקה עדות מאנשי חברת החיזוי שאליה פנו גורמי המכינה, ממנה עולה כי לא ניתן שום אישור לטיול הזה, ואף נאמר כי "מסוכן לטייל באזור הזה". העדות הזו מחזקת את החשדות שהועלו נגד שני העצורים.

גורם נוסף שהזהיר את השניים הוא קצין ביחידת החיזוי של חיל האוויר, בעצמו בוגר המכינה. על פי עדותו, ראש המכינה פנה אליו בראשית השבוע והתעניין בתנאי מזג האוויר הצפויים בזמן הטיול. הקצין השיב לו כי כל שהוא יודע הוא שצפויה החרפה במשקעים לקראת הצהריים. גם בבוקר הטיול פנה אליו מדריך מתוך הקבוצה, ושעות לפני האסון התעניין במצב בשטח. הקצין, לדבריו, הזהיר כי צפויה החרפה בגשמים - ולמרות זאת, הטיול המשיך כמתוכנן. מסביבתו של כהאן, עם זאת, נמסר כי "הדברים אינם משקפים את המציאות".

שוטרים במכינת בני ציון (צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות)
המשטרה פושטת על המכינה, היום | צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות

העדויות שנאספו מחזקות את החשדות נגד השניים, שצפויים להיות מעומתים מחר עם העדויות החדשות. ככל הנראה גם ייערך עימות בין השניים, שבמהלך סוף השבוע התנערו מאחריות בחקירותיהם וניסו לגלגל את האחריות לאסון זה על זה.

חוקרי מחוז תל אביב של המשטרה הגיעו היום למכינה והחרימו מחשבים ומסמכים במסגרת חקירת אסון השיטפון, במהלכו נהרגו 10 נערות ונערים בחמישי האחרון בנחל צפית בערבה. החקירה נפתחה מיד לאחר האסון. בחקירה טענו השניים שהתייעצו עם חברה לחיזוי מזג אוויר ועם בוגר המכינה המשמש כחזאי בחיל האוויר טרם היציאה לטיול. חשודה שלישית, מדריכה במכינה, נחקרה שעות ארוכות ולא הובאה להארכת מעצר.

מהחקירה עולה כי ראשי המכינה היו מודעים למזג האוויר הבעייתי ואף הקימו לעצמם קבוצת "וואטסאפ" בה יוכלו לתאם את ההכנות לטיול. לאחר סבב ההתייעצויות, כך עולה מהחקירה, הבינו שהמסלול אותו תכננו בטוח עד השעה שלוש בצהריים. בחקירה סיפרו החשודים כי עוד לפני הטיול החליטו לשנות את התוואי ולהחליף את המסלול בשל תנאי מזג האוויר. תחילה תכננו לטייל בנחל צאלים, לאחר מכן שינו את התכניות ותכננו לטייל בנחל תמר ולבסוף הגיעו לנחל צפית. הטלפונים הסלולריים שלהם נלקחו מהם על ידי המשטרה - בעיקר על מנת לנסות ולהבין מה היו השיקולים של הצוות לפני אישור היציאה לטיול שהסתיים באסון. 

יובל כאהן, מנהל המכינה לשעבר (צילום: אתר המכינה קדם צבאית בני ציון, חדשות)
יובל כהאן. לא לוקח אחריות | צילום: אתר המכינה קדם צבאית בני ציון, חדשות

החקירה מתמקדת בניסיון להבין מי מבין השניים היה זה שקבע שהקבוצה תמשיך במסלול שנקבע ולא תשנה אותו חרף אזהרת השיטפונות. במשטרה סיפרו כי התגלו סתירות בין עדויות המנהל והמדריך ואף טענו כי מדובר ב"פערים משמעותיים".

במקביל, הורה מבקר המדינה יוסף חיים שפירא להיערך לביקורת מערכתית בעקבות אסון השיטפון בנחל צפית. את הביקורת יבצע צוות משולב מהחטיבה לביקורת מערכת הביטחון, החטיבה לביקורת חברה ורווחה והחטיבה לביקורת משרדי ממשלה ומוסדות שלטון. שלוש החטיבות מופקדות על משרד הביטחון, מערכת החינוך, והמשרד לביטחון פנים על כל הגופים הכפופים אליו. בנוסף, הודיע המבקר כי בהתאם לצורך ישולבו בבדיקה עובדי ביקורת מיחידות נוספות במשרד המבקר.

המכינה. מי ייקח אחריות? (צילום: קובי ריכטר /TPS ‎)
המכינה. מי ייקח אחריות? | צילום: קובי ריכטר /TPS ‎

מוקדם יותר הודיעו במשרד החינוך על הקמתה של ועדה בראשות מנכ"ל המשרד, שמואל אבואב, בה ישתתפו נציגי משרד הביטחון ומועצת המכינות הקדם צבאיות. "לנוכח האסון הקשה, שבמהלכו נהרגו עשרה נערות ונערים, נדרש טיפול מעמיק ויסודי בהסדרת פעילויות החוץ של המכינות לצורך המשך פעילות", נכתב בהודעה שנמסרה ממשרד החינוך. "לנוכח הטרגדיה בה נהרגו תשע נערות ונער נדרש טיפול מעמיק ויסודי בהסדרת פעילויות החוץ של המכינות לצורך המשך פעילותן", הגישו במשרד החינוך. "הועדה שתוקם תבחן מיסודם של נהלים ופיקוח בנושא, בדגש על טיולים ברחבי הארץ, כדי שאלה יתקיימו באופן מסודר ובטוח".

שניים מפצועי האסון, נער ונערה, עדיין מאושפזים בבית החולים סורוקה. במהלך השבת הועברה הנערה לטיפול נמרץ פנימי לצורך ניטור והשגחה ומצבה מוגדר יציב. גם מצבו של הנער יציב והוא מאושפז במחלקה לאורתופדיה.