לפני חודש נפטר חיים רוטנברג. הוא חי בצניעות, גר בדיור מוגן, לא הרבה לדבר על עברו ומעט מאד אנשים ידעו שהוא בעצם מיליונר. מי שידעה בדיוק כמה חיים שווה היא מי שמונתה מטעם המדינה להיות נאמנה לגופו ולכל ענייניו הכספיים - האפוטרופוסית שלו תמר רום, בעלת תאגיד אפוטרופסות. רום, שהייתה אמונה לכל ענייניו הכספיים של חיים, ניהלה כחלק מתפקידה את הרכוש הרב שהיה ברשותו: 3 דירות במרכז הארץ, מוניות, תכשיטי זהב יקרי ערך שקיבל בירושה וכספים רבים שהיו בחשבון הבנק שלו.

לצפייה בפרק הראשון בתחקיר לחצו כאן

לפני מספר שנים רום דאגה להכניס לחייו של חיים את שלמה פילו שעבד תחתיה. שלמה מטפל באנשים חסרי ישע והוא היה אמור, יחד איתה, לתמוך בחיים. אך האנשים שהיו אמורים להיות המשענת שלו ניצלו לכאורה את מעמדם הרגיש - לטובתם: כשנה לפני מותו, בבית הדיור המוגן בו התגורר חיים עם חברו הטוב יעקב, חשו העובדים שמערכת היחסים בינו ובין האפוטרופסית והמטפל שלו חורגת מהרגיל. ניסיונם הרב עם קשישים וחסויים הדליק נורות אזהרה והם התחילו לחשוד שמנסים לעשוק את חיים ושיתפו בחשדות את קרובת משפחתו רינת.

כשבבית הדיור המוגן התחילו לחשוד, החליטה האפוטרופסית להוציא את חיים משם ולהעבירו למקום אחר בטענה שסבל מהזנחה. על פי החשד של המשפחה, כל זה נועד כדי לנסות להסתיר לכאורה את מה שנעשה בשקט בשקט בלי שאף אחד ידע עם רכושו של חיים. רינת ובית הדיור המוגן הצליחו לגרום לגורמי הרווחה בעירייה להיכנס לסיפור ולדובב את חיים. גם מערכת "החדשות" נכנסה לתמונה - אבל אז חיים נפטר.

רוצים לשמוע עוד על הכנת התחקיר? האזינו לפרק בפודקאסט "מיד בהרחבה"

חיים רוטנברג ז"ל
חיים רוטנברג ז"ל | צילום:

כך בוצע לכאורה העושק: "אני ביקשתי מתמי רום לעשות צוואה", אמר חיים בסרטון שהגיע לידי החדשות. "תמי רום אמרה לי בתור אפוטרופוס 'בסדר, מסכימה איתך שצריך וזה זכותך לעשות צוואה, אבל לפני שאתה עושה צוואה צריך להביא פסיכיאטר שיגיד שאתה כשיר לעשות באותו זמן צוואה', אמרתי מצוין". העדות הקשה, מפיו של חיים עצמו, מראה בבהירות כיצד ניסו להשתלט על רכושו והוציאו ממנו כספים רבים: רום שלחה את חיים לעשות צוואה אצל עורך הדין שלה.

"היא אמרה תלך לעו"ד הזה, הוא יעשה לך צוואה", נשמע חיים מספר. "הגעתי אליו, הניח לי את הצוואה ואמר 'תחתום'. אני מסתכל ואני רואה את תמי בצוואה. אני רואה במקום שניים אני רואה ארבעה - גם תמי רום ושלומי פילו". חיים, שברגעים האלה היה לבדו עם עורך הדין בחדר, היה המום. לדבריו, לא להם רצה להוריש את רכושו הרב: "אבל אמרתי לו אני לא רציתי. והוא אמר לי 'הם כל כך דאגו לך, כל כך אוהבים אותך, תעזוב'. ככה הוא אמר לי. פחדתי אולי אם אני לא אעשה את זה אולי היא תעשה לי משהו לא טוב, אני בידיים שלהם. הם יכולים לעשות איתי מה שהם רוצים. פחדתי".

תמר רום (צילום: החדשות)
תמר רום | צילום: החדשות

הסיפור של חיים הוא רק דוגמא שחושפת תופעה גדולה בהרבה. בישראל פועלים כ-20 תאגידי אפוטרופסות מקצועיים המורכבים מעורכי דין ועובדים סוציאליים. הם מקבלים החלטות הרות גורל עבור 44 אלף חסרי ישע ושולטים בכספם ורכושם. זהו שילוב של אנשים חסרי הגנה ורכוש הנאמד בכ-3.5 מיליארד שקלים. אגף האפוטרופוס הכללי קיבל לידיו סמכויות המאפשרות לפקח ולחקור בצורה הדוקה וכתוצאה מכך נחשפו מעילות מסוג זה של 4 תאגידים גדולים רק לאחרונה.

תמר רום הכחישה את הטענות נגדה. עדותה של רום מלאה סתירות והיא מפנה אותנו לקבל תשובות מהמטפל שלמה פילו, שגם הוא מקבל את כספו ורכושו של חיים למרות שיש איסור על קבלת טובות הנאה או רכוש של חסוי בגלל היחסים המורכבים.

נגד תמר רום והתאגיד שלה מתנהלת בדיקה של משרד המשפטים שהעלתה עד כה ממצאים חמורים בנוגע ל-5 חסויים נוספים: כספים שנמצאו בחשבונות עלומים ולא דווחו, רכבים ודירות שנמכרו בפחות משוויים, משיכת כספים רבים מחשבונות אישיים וסכומי כסף מופקעים של שכר טרחה שגבתה לעצמה. השיטה, כך על פי החשד, היא לא בוטה: כזאת שנועדה לכאורה להיות רחוקה מהעין כדי שבהמשך תאפשר לשים יד על הכספים, בתקווה שלא יהיה מי שיעלה על כך. מרגע היוודע הדבר - כל המינויים של רום נעצרו. 

תגובות

מעורך הדין שערך את הצוואה נמסר: "הדברים יידונו בבית משפט".

מעורך הדין אמיר גור, פרקליטה של תמי רום, נמסר: "החסוי טופל במסירות רבה על ידי החברה ומרשתי לאורך השנים. לעניין הצוואה, אחת מיני כמה שכתב, אשר בה הוריש חלק מרכושו למרשתי, הרי שמרשתי לא ידעה על תוכנה, לא הייתה עמו עת כתב אותה בנוכחות עורך דין ומעולם, ולו ברמז, לא ביקשה ממנו לעשות כן. כשהדבר הובא לידיעתה היא לא תבעה מעולם את קיום הצוואה. לעניין בדיקה הנערכת לכאורה במשרד המשפטים, הרי שלא ידוע כלל על קיומה של בדיקה שכזאת, וככל שזו קיימת, מרשתי תשמח לשתף פעולה עם כל בדיקה. מעולם מרשתי לא פתחה כל 'חשבון עלום' וממילא לא ידוע דבר על קיומם של אלו וכספים שנמצאו בהם. הכספים שהועברו לחסוי היו בתאום מלא איתו".

משלומי פילו נמסר בתגובה: "לא נטלתי חלק במעמד הצוואה, הצוואה נערכה על ידי עורך דין מקצועי במשרדו, מבלי נוכחותי או מעורבתי. כל הגורמים מאשרים ויאשרו זאת. לא ידעתי מראש על תוכן הצוואה, ורק בדיעבד חיים, המנוח, הודיע לי כי הכניס את שמי כאחד מארבעה יורשים שונים שעם חלקם לא דיברתי מעולם. הניסיון לבלבל את הצופים בין ידיעה מראש לבין ידיעה מאוחרת בדיעבד, גובל במניפולציה".

אם פגעו בכם, ניצלו אתכם, עבדו עליכם - כתבו לנו הודעת וואטסאפ למספר: 052-3074799

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו