הסחר בנשים לא נעלם, הוא רק שינה פניו: נשים רבות ממדינות חבר העמים מגיעות לישראל בצורה מאורגנת, דרך נתב"ג, עם סיפור שחוזר על עצמו. השיטה הזאת מגלגלת הרבה מאוד כסף. כך עובדת השיטה: מהמודעות באינטרנט, דרך הבידוק בנתב"ג ועד לדירות ומציאות של ניצול.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"לרוב זה מתחיל בסוג של הונאה, הם לא מפרסמים את מהות העבודה או מה הולכים לעשות פה", הסביר ראש מחלקת מוסר בימ"ר תל אביב רפ"ק צחי טל. "הם מפרסמים רק סכום כסף, סכום גדול ומאוד מפתה".

אל הפיתוי הזה מגיעים באופן הפשוט ביותר, כל מה שצריך זה אינטרנט וטלפון. בחיפוש ראשוני ברשת מצאנו עשרות תוצאות עם הצעות לעבודה מתגמלת לצעירות בישראל. מי שבדרך כלל יגיעו לכאן יהיו בעלות פרופיל דומה: נשים, ממדינות חבר העמים שהמאפיין את כולן הוא עבר של עוני, מצוקה ולרוב רקע של ניצול מיני.

ברשת ניתן למצוא מגוון של מודעות, החל ממודעות שיקריות על עבודה משתלמת בתל אביב שטופת השמש, ועד למודעות מפורשות על עבודה בזנות. כשמתקשרים למספרים הללו מספרים לבנות שיעשו "רק מה שהן רוצות", שיהיו "חופשיות לחלוטין" ומבטיחים לסייע בדיור ויזות וכל מה שדרוש.

נעצרה בנתב"ג והודתה: "באתי לעבוד בזנות" (צילום: החדשות)
נעצרה בנתב"ג והודתה: "באתי לעבוד בזנות" | צילום: החדשות

"במשך שנים חשבנו שאת התופעה הזאת של סחר בנשים הצלחנו למגר", הסבירה מתאמת המאבק בסחר בבני אדם במשרד המשפטים דינה דומיניץ. "זו באמת היתה תופעה מאוד קשה, השיא היה ב-1,000 נשים שהועברו דרך הגבול בסיני והוחזקו בתנאים מאוד קשים. רק בשנים האחרונות נקלטת התובנה שהסחר לא נגמר, הוא רק שינה פנים".

בעשור האחרון בוטלו בהדרגה ויזות ממדינות מזרח אירופה, מטעמים מדיניים וגם כדי להגדיל את התיירות. אבל אחת מתוצאות הלוואי - מפניה הזהירו מראש - היא שכבר לא יהיה צריך להבריח נשים לזנות בישראל. הן יכולות לצעוד פנימה עם טרולי ודרכון דרך שער הכניסה הראשי של המדינה.

"המספרים גדלים משנה לשנה"

ברשות האוכלוסין וההגירה כבר למדו את השיטה, ושם מנסים לאתר מראש טיסות "בעייתיות". בקרי הגבול עברו הכשרה מיוחדת איך לאתר לפי סימנים מיוחדים. מי עשוי להיות בקטגוריה של "קורבן סחר". "המטרה שלנו היא למנוע את נפילתם לידיים של תאווי הבצע", ציין מנהל רשות האוכלוסין בנתב"ג אמנון שמואלי.

בדרך כלל כשמדובר ברשת הברחה מיומנת האישה תגיע מתודרכת מראש. להן משווקים סיפור כיסוי, והן אומרות שהגיעו ארץ לשבועיים עם 6,000 דולר במזומן, כדי "לבקר במקומות הקדושים". לרוב הן יגיעו בחזות של מישהי בעלת אמצעים ועם לבוש מהודר. "הן אפילו מתלבשות לעיתים כמו נזירות", תיאר שמואלי. יעל גור מנהל מרפאת לוינסקי של משרד הבריאות אמרה כי "אנחנו רואים שב-5-6 השנים האחרונות יש זינוק, המספרים גדלים משנה לשנה". לדבריה גם "רואים דירות שיש בהן רק נשים שהן תיירות, זה מסמן משהו".

עם השינוי באופי הסחר ולחץ הארגונים החברתיים, גם במשרד המשפטים ובמשטרה מראים לאחרונה עליית מדרגה באכיפה. 12 תיקים גדולים נפתחו בשנתיים האחרונות בחשד לסחר בנשים. עד לפני מספר חודשים הסיפור הזה הוכחש באופן רשמי, התחושה הייתה שהסחר מוגר, לא רצו להודות שהוא חזר בצורה חדשה. עכשיו כשהזרקור מופנה לתופעה לא ניתן יהיה להתחמק מהמשך המאמצים לטיפול ואכיפה.