מתנגד ליוזמות. המפכ"ל אלשיך (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
מה הציבור חושב על כהונת אלשיך? | צילום: הדס פרוש, פלאש 90

בדצמבר 2015, לאחר הליך חיפוש ומינוי שהתארך, נכנס רוני אלשיך מהשב"כ לתפקיד מפכ"ל המשטרה. כיום, חצי שנה לאחר תחילת כהונתו, התנהלותו מעוררת ביקורת לא מעטה - במיוחד לאור הפרשות המביכות אליהן נקלעה המשטרה לאחרונה: מההודעה המרוככת על חקירת מעונות ראש הממשלה ועד המרדף אחר החשוד ברצח הזוג בראשון לציון, כמו גם פרשת "האונס הלאומני" שהסתיימה בשחרור החשודים. כיצד הגולשים ברשת מסכמים את כהונת אלשיך?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

חברת Buzzilla ("באזילה"), העוסקת בניטור ומחקר השיח המתנהל ברשת לרבות הרשתות החברתיות, ניתחה עבור חדשות 2 Online את המגמות ברשת בנוגע להתנהלות המשטרה. חברת Buzzilla סורקת את כל המרחב השיחתי הציבורי כולל כתבות וטוקבקים, פורומים, בלוגים, ורשתות חברתיות - פייסבוק, יוטיוב וטוויטר.

רגש כלפי המשטרה
צילום:

החברה השוותה בין ממצאי השיח על המשטרה על פני מספר תקופות: הרבעון הראשון של 2013, יוני-דצמבר 2015 (החודשים שקדמו להשבעת אלשיך) ומההשבעה עד לסוף מאי. השבועיים האחרונים, בהם כאמור אירעו מספר פרשות שעוררו מבוכה, נותחו בנפרד - והעידו על מגמות מדאיגות באמון ותמיכת הציבור במשטרה.

"על פני שלוש התקופות, סך שיעור השיח השלילי מהווה כשני שליש מהשיח על המשטרה", הדגישו בחברה. עם מינויו של אלשיך חל שיפור קל בשיח הנוגע למשטרה, אך המגמה לא ארכה זמן רב.

נושאי השיח השליליים סביב המשטרה (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

"בכירי המשטרה נתפסים כלא ראויים"

מנתוני Buzzilla עולה כי ב-2013 11% מהשיח היה חיובי לעומת 67% שלילי. בחודשים שקדמו למינוי אלשיך השיח החיובי הצטמצם ל-2% בלבד, ובתקופת כהונת אלשיך עלה ל-6%. בשבועיים האחרונים, לעומת זאת, השיח השלילי זינק מ-69% ל-84%(!).

מה מניע את השיח השלילי בחודשים האחרונים? מגוון גורמים בעייתיים - תחושת חוסר ביטחון אישי, חשדות לשחיתות והתנהלות אישית מדאיגה של בכירי המשטרה ודאגות מהתנהלות המשטרה כלפי האזרח - מובילים את הדיונים ברשת.

"המשטרה נתפסת כארגון מושחת, שבכיריו אינם ראויים מסיבות שונות", הסבירו בחברה - בדגש על החשדות להטרדות מיניות בארגון. מניתוח הנתונים עולה כי חלק ניכר מהשיח מתלונן על טיפול לקוי ואי היענות להתראות שונות.

נושאי השיח השליליים סביב המשטרה (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

"שיקום התדמית לא הוכיח את עצמו"

כיצד נראו השבועיים האחרונים ברשת? הסנטימנט (אהדה) כלפי המשטרה צנח והגיע ליותר מ- 80% שיח שלילי, לאחר תקופה ארוכה בה הנתון עמד על כשני שלישים מהשיח. "חלק ניכר מהשינוי בהתייחסות נובע מהתנהלותו של אלשיך - בעוד שבתקופות קודמות השיח התייחס למשטרה, הרי שבתקופת עשרת הימים האחרונים, מעל רבע מהשיח התייחס לאלשיך", הסבירו בחברה.

שני אירועים נקודתיים היו משמעותיים במיוחד בימים האחרונים - פרשת "האונס הלאומני" (32%) וחקירות שרה נתניהו (28%). התנהלות המפכ"ל בפרשות אלו, בדגש על שרה נתניהו, נתפסה כבעייתית ושלילית: "השיח על המשטרה מדבר על שאלשיך הוא 'יס-מן' של נתניהו ולא מפכ"ל עצמאי ומשמעותי, כפי שציפו ממנו".

בחברה סיכמו כי "ניתן לראות שהמשטרה לא מצליחה לשקם את תדמיתה ולייצר אמון של האזרחים לגביה. חוסר האמון מתחיל מבכירי המשטרה ומחלחל לכל השוטרים. הניסיון של שיקום התדמית דרך החלפת מנכ"ל לא הוכיח את עצמו".

בכירי הקרימנולוגיה לארדן: "הארך את כהונת אלשיך" (צילום: חדשות 2)
כחצי שנה עברה מאז התמונה הזו | צילום: חדשות 2