בישראל כמו בישראל - "מבחן בוזגלו" - הקובע כי שאין הבדל בפני החוק בין אזרחים חזקים וחלשים עדיין אינו קובע. הדיון הנוכחי על כמות המעצרים וההליכים המובילים אליהם, נולד מ"מבחן חפץ ואלוביץ'", ומפרשת מסרונים אחת, אומללה למדי, בה התגלה דו שיח בעייתי בין חוקר לשופטת מעצרים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"מה שקרה השבוע הוא אחד הדברים שלא נתקלתי בו במשך 30 שנות היותי על כס המשפט", סיפרה עדנה בנשטיין, שופטת בדימוס. "הכוח של בתי המשפט והשופטים בישראל זה האמון בהם. עוד נותרה מערכת אחת שיש בה אמון, גם אותו לעקור מן השורש? ששופט ייתן הרגשה שגם בתי המשפט שכחו מה זה נהלים ראויים ששופט צריך לנהוג על פיהם?".

צריך להסביר, שופט המעצרים הוא אינו מי שישפוט את החשוד אם יוגש נגדו לבסוף כתב אישום. כולם מסכימים שההתכתבות בין השופטת פוזננסקי-כץ לבין חוקר הרשות לניירות ערך היה לקוי, אבל לא כולם מתרגשים מהקשר השגרתי בין הטוענים למעצר למקבלי ההחלטה - השופטים.

"השופט מכיר אותך", (אילוסטרציה) (צילום: החדשות)
"השופט מכיר אותך", (אילוסטרציה) | צילום: החדשות

"מטבע הדברים אתה מכיר את השופט, השופט מכיר אותך", סיפר עורך הדין שאול נעים, לשעבר קצין אגף חקירות ומודיעין במחוז ירושלים. "אבל ההיכרות הזו לא יכולה, ולרוב לא מובילה ליחסים שהוא ייתן לך כחוקר או כתובע, יותר ימים בגלל שהוא מכיר אותך, אחרת השופט ירגיש לעצמו שהוא מיותר, שהוא בובה בידי החוקר או התובע".

בשנה שעברה נעצרו קרוב ל-50 אלף איש בישראל, לרובם, הוארך המעצר, קוראים לכך מעצרי ימים. נתוני הסנגוריה הציבורית מלמדים שיותר ממחצית עצורי הימים כלל לא מגיעים לכדי כתב אישום. לעומת זאת, מספרם של העצורים עד תום ההליכים זינק פי שלושה בשני העשורים האחרונים. מ-6000 חשודים ב-1998 לשיא של 20 אלף ב-2015.

"היו סיטואציות ששופט שלח חפים מפשע למעצר"

"שופט מעצרים הוא כמו שופט בכיכר העיר", סיפר עו"ד דניאל ארנסט, שופט בדימוס. "מגיעים תיקים, לפעמים מכניסים עצורים תוך כדי המשמרת שיכולה להיות משמרת ארוכה של כמה שעות, לפעמים גם 8 שעות. הוא צריך לקרוא את התיק בזריזות. היו לי והיו לכל שופט סיטואציות שבהן הוא שלח למעצר אנשים שהיו חפים מפשע ולא הוגשו נגדם כתבי אישום".

השופטת פוזננסקי-כץ והמסרונים (צילום: דוברות בית המשפט, באדיבות חדשות 10)
"הקשר פחות חמור", השופטת פוזננסקי-כץ | צילום: דוברות בית המשפט, באדיבות חדשות 10

המקרה של פוזננסקי כץ כבר נכנס להקשר חמור פחות מזה שנראה תחילה. אבל השאלה האמתית היא האם ישנם פגמים רציניים בהליכי המעצר בישראל. פגמים לכאורה. מדוברות בתי המשפט מסרו, שצוות בדיקה פנימי שעסק בנושא מסר את המלצותיו, לנשיא בית המשפט השלום בת"א, כבר לפני שלושה חודשים, יישומן עדיין נמשך. ואולי, אם היו מזדרזים שם, המבוכה הקשה שנחשפה בבית המשפט השבוע - הייתה נמנעת.