אמש (שלישי) פרסמה המשטרה את המלצותיה הרשמיות בפרשות נתניהו - תיק 1000 ותיק 2000. השורה התחתונה נגד נתניהו בפרשת המתנות: "תשתית ראייתית מספקת לביסוס החשדות כנגד ראש הממשלה מר בנימין נתניהו, לביצוע עבירה של קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים".

לכל העדכונים על המלצות המשטרה בתיקי 1000 ו-2000:

המשטרה: נתניהו ביקש ולקח שוחד

מוזס: "מאמין שהתיק נגדי ייסגר"

גבאי על ההמלצות: תם עידן נתניהו

עמית סגל: המשטרה החליטה ללכת על כל הקופה

"מכה מבישה לראש הממשלה נתניהו"

"לא נחקר רגיל": דרך ארוכה לאישום

"קבלת מתנות - לא הציפייה ממנהיג"

"ההמלצות - מסמך מוטה וקיצוני"

מהו תיק 1000? הפרשה בה חשוד ראש הממשלה נתניהו פרצה לחיינו ביולי 2016, אז דיווח פרשננו אמנון אברמוביץ' ב"אולפן שישי" על חשד להעברת כספים גדולה, לכאורה, לנתניהו או למי מבני ביתו. בחודשים שלאחר מכן הלכו ונחשפו החשדות של המשטרה נגד נתניהו בתיק שזכה לכינוי "תיק 1000": קבלת טובות הנאה ומתנות יקרות (סיגרים ושמפניות) משני אנשי עסקים - ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר, בשווי של מאות אלפי שקלים ובאופן שיטתי.

ככל שהלכו ופורסמו בכלי התקשורת פרטים נוספים אודות התיק, בנה ראש הממשלה נתניהו גם את קו ההגנה שלו וטען בנאום בכנסת כי "מותר לקבל מתנות מחברים" ונראה שקיים "חוק אחד לכולם - וחוק אחר לנתניהו". בהמשך שלפו בני משפחת נתניהו תמונות בהן הם מצולמים עם בני משפחת מילצ'ן, זאת בניסיון להוכיח שהמתנות שקיבלו היו מתנות בין חברים - וכי למשפחות נתניהו ומילצ'ן יחסים קרובים.

בני הזוג נתניהו ומילצ'ן
בני הזוג נתניהו ומילצ'ן | צילום:

באוגוסט האחרון חלה ההתפתחות הדרמטית ביותר בתיק טובות ההנאה: איש סודו של נתניהו, ארי הרו, חתם על הסכם עד מדינה בפרשה. חודש לאחר מכן, נחקר ארנון מילצ'ן במשטרה באזהרה בחשד ששיחד את נתניהו. בנובמבר 2017 נחשף כי בעדותה אמרה העוזרת האישית של מילצ'ן, הדס קליין, ש"נתניהו היה מבקש סיגרים". מספר חודשים לאחר מכן, נחשף כי אשת ראש הממשלה שרה נתניהו "ביקשה מתנות בשקיות אטומות". בשלהי 2017 הצליחה המשטרה להגיע למיליארדר האוסטרלי, ג'יימס פאקר, וגבתה ממנו עדות בפרשה.

הרו (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
הסכם עד מדינה שטרף את הקלפים. ארי הרו | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
נתניהו וחוקרי המשטרה במעון ראש הממשלה בי-ם (צילום: חדשות 2 , קובי גדעון / לע"מ)
החוקרים וראש הממשלה | צילום: חדשות 2 , קובי גדעון / לע"מ

לאורך שנת 2017 נחקר ראש הממשלה נתניהו במעונו שש פעמים אודות הפרשה - וגם אודות פרשת 2000: תיק השיחות בינו לבין מו"ל ידיעות אחרונות, נוני מוזס. נתניהו שב וטען מעל כל במה כי "לא יהיה כלום כי אין כלום", שהתקשורת והמשטרה רודפות אותו ועושות ככל שביכולתן על מנת להוביל לקץ שלטונו. "ראש ממשלה מחליפים בקלפי", אמר, והפחית בחשיבותן של המלצות המשטרה: "60% מהן כלל לא מתקבלות. אז יהיו המלצות, אז מה?".

ככל שנצברו הראיות וחלף הזמן, במשטרה התלבטו האם יש להמליץ בפרשה על הגשת כתב אישום נגד נתניהו בחשד לשוחד, או בחשד לעבירה חמורה אך שנחשבת קלה יותר - מרמה והפרת אמונים.

העיד. ח"כ לפיד (צילום: צילום: קובי ריכטר/TPS)
העיד. ח"כ לפיד | צילום: צילום: קובי ריכטר/TPS

אמש התברר כי אחד ממוקדי החקירה הוא החוק שזכה לכינוי "חוק מילצ'ן", כאשר רה"מ נתניהו פועל לחוקק את החוק לבקשתו של איש העסקים - מתן מעמד מיוחד לתושב חוזר בעיקר פטור ממס החוק הזה הוצע רק לבקשת מילצ'ן: היא הגיעה למשרד האוצר והייתה אמור לתת הטבה של מיליונים. החוק נועד לאפשר לכל תושב חוזר לנתק מגע עם רשויות המס ולא לדווח על הכנסותיו. על פי ההערכות מילצ'ן ביצע עליה מחודשת ב-2009 ולכן החוק זכה לכינוי חוק מילצ'ן.

ב-2013 בדוח מבקר המדינה נכללה ביקורת נוקבת על החוק: המבקר אמר שהוא יתן תמריץ לעולים להעלים מיסים וההערכות הן שמילצ'ן הרוויח מאות מיליונים לאורך השנים מהחוק הזה.

עוד חשף כתבנו גיא פלג פרט שלא היה ידוע עד כה: עד המפתח בפרשת 1000 - תיק המתנות - הוא שר האוצר לשעבר יאיר לפיד. מתברר שמילצ'ן פנה בשעתו ללפיד ואמר לו "יש פטור מדיווח של עשר שנים, אני מבקש שנאריך את הפטור מדיווח של אנשי עסקים שעלו ל-20 שנה". לפיד השיב: "לא נראה לי אבל אבדוק". ראש הממשלה שאל את לפיד על הפגישה, בעוד מילצ'ן שב והדגיש כי מדובר בחוק חשוב. נתניהו שאל את לפיד: "נפגשת עם מילצ'ן? מה אתה אומר?": לפיד הביע הסתייגות ולדבריו נתניהו אמר לו: "צריכים ללכת על החוק הזה".