השם פרופסור שמואל האוזר אולי לא אומר הרבה לרוב הציבור הישראלי וכנראה שגם לא התואר שלו - יו"ר הרשות לניירות ערך - אבל תחת הרשות העוצמתית שלו התכנסו כמה מהחקירות הבולטות של השנים האחרונות: מפרשת נוחי דנקנר ועד פרשת בזק, שנחשפה ביוני האחרון ועדיין רחוקה מסיום. לרגל פרישתו המתקרבת הוא התראיין לאולפן שישי וסיפר על החקירות המתוקשרות שהתנהלו תחתיו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ביוני האחרון התפוצצה פרשת בזק. החשד המרכזי הוא שאול אלוביץ', בעל השליטה בחברה ומקורבו של ראש הממשלה נתניהו, שעל פי החשד פעל באופן לא חוקי כדי להכניס לכיסו הפרטי מאות מיליוני שקלים, ובכירי בזק סייעו לו בכך. בריאיון רמז האוזר כי הפרשה התפוצצה רק לאחר שהיה בידי הרשות מידע שהעלה חשדות ממשיים.

"לא יכול להעריך מה יקרה בפרשת בזק"

"אני חושב שאם נסתכל על ההיסטוריה של הרשות אנחנו בדרך כלל יוצאים כשאנחנו יודעים מה אנחנו עושים ויש לנו מידע עדכני ורציני שמאפשר לנו לבצע את החקירה הגלויה", אמר. "אנחנו באמת בכל המקרים, בפרשיות, מסתבר שצדקנו".

נתניהו ואלוביץ' (ארכיון) (צילום: איל יצהר, גלובס)
רה"מ נתניהו ושאול אלוביץ' | צילום: איל יצהר, גלובס

עוד אמר כי מערכת היחסים הקרובה בין נתניהו לאלוביץ' יכולה לעורר בו אי-נוחות כאזרח, אך "כחוקר אנחנו עושים את העבודה שלנו אך ורק על פי הראיות". באשר לכהונתו של נתניהו כשר התקשורת, במהלכה התקבלו החלטות מהותיות בנוגע לבזק חרף מערכת היחסים שלו עם אלוביץ', אמר: "מעבר למה שפורסם בתקשורת אני יודע מה שיש בחקירות - על זה אני לא יכול לדבר".

שלמה פילבר (צילום: פלאש 90 \ Yonatan Sindel, חדשות)
פילבר, ארכיון | צילום: פלאש 90 \ Yonatan Sindel, חדשות

"חקירת בזק - יכולה להוביל לרעידות משנה"

שלושה שבועות לאחר שפרשת בזק התפוצצה - היא הסתבכה עוד יותר: מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, יד ימינו של נתניהו, נחקר והושעה מתפקידו לאחר שעלה חשד כי עבד למען בזק ודאג למימוש האינטרסים של אלוביץ' והדליף לחברה מסמכים פנימיים של משרדו.
האוזר הסביר כי הוא לא יודע מה הניע את פילבר, "אבל יכול להיות שהוא רוצה לרצות את אדונו ויכול להיות שיש לו דברים אחרים שהם לא קשורים לדבר הזה". עוד הגן על ההחלטה שלא להזמין את ראש הממשלה נתניהו להעיד, וזאת על אף יחסי הקרבה שלו, גם לפילבר וגם לאלוביץ'. 

"אנחנו מדברים על פרשה מאוד מורכבת", ציין. "אין ספק שזו רעידת אדמה בהיקף ובעובדה שאנחנו מדברים על חברה מאוד מרכזית בשוק ההון. רעידת אדמה מהסוג הזה יכולה לגרור גם לרעידות אדמה משניות, כמו שקורה ברעידות אדמה, ולכן אי אפשר להעריך מה יקרה". האוזר סירב להוסיף במה מדובר, אך רמז כי "רעידות האדמה המשניות יכולות להיות מאוד מאוד משמעותיות".

" אף אחד לא חסין". דנקנר (צילום: רויטרס)
" אף אחד לא חסין". דנקנר | צילום: רויטרס

האוזר ציין כי ייתכן ובמסגרת חקירת הפרשה יזומנו גם גורמים נוספים להעיד וייתכן שאף להיחקר. "אני רוצה לומר באופן הכי חד משמעי - שיהיה ברור: אנחנו יכולים להזמין את מי שאנחנו מוצאים לנכון, כמובן באישור גם של היועמ"ש, ואנחנו נעשה את זה אם יש עדויות רלוונטיות לעניין ואם אנחנו חושבים שראוי להזמין". 

האוזר התייחס גם לחקירה של הטייקון נוחי דנקנר, והסביר כי "מבחינתי אין שום משמעות לשם" של האנשים שצריכים להיחקר ברשות: "אין לנו לא הנחות סלב ולא הנחות טייקון. זה בוודאי מאוד מטריד כשמגיעה סוגיה מהסוג הזה כשיש לנו מישהו שעומד בראש אחת החברות החשובות והחזקות בשוק ההון בישראל". את הריאיון סיכם עם מסר לציבור: "אני חושב שהצלחנו להוכיח שאף אחד לא חסין. בין אם זה איש ציבור, בין אם זו חברה מאוד משמעותית בשוק ההון בישראל. אני חושב שאף אחד לא חסין ואנחנו יכולים לחקור כל אחד מהם".