צילום אילוסטרציה (צילום: פלאש 90)
צילום אילוסטרציה | צילום: פלאש 90

על רקע המתקפה של המשטרה על המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה, היום (שלישי) פורסמו נתוני הדוח השנתי של מח"ש מהם עולה כי בשנת 2017 נפתחו 640 תיקים בהם נחקרו שוטרים באזהרה, כ- 40% מתוכם הסתיימו בהעמדה לדין פלילי או משמעתי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במח"ש ציינו כי הנתונים השנתיים של השנה החולפת מצביעים על עליית מדרגה כמעט בכל הפרמטרים: מתוך למעלה מ- 640 תיקים בהם נחקרו שוטרים באזהרה, נתקבלו החלטות על העמדה לדין לגבי שוטר אחד או יותר ב-39% מהתיקים (249 במספר), מתוכם למעלה ממחצית מהתיקים (136) נותבו לדין פלילי.

85% מהשוטרים הורשעו - רק 3% הסתיימו בזיכוי

עוד עולה מהדוח כי אחוז ההרשעה של שוטרים בתיקים פליליים שהתבררו בבית משפט עמד השנה על 85% - רק 3% מהתיקים הסתיימו בזיכוי. מבין 91 עררים שכבר נבדקו, לא נמצא ולו מקרה אחד שבו היה מקום להתערב בהחלטות שהתקבלו במח"ש.

התפלגות ההחלטות השיפוטיות שהתקבלו ב-2017 (צילום: נתונים מתוך משרד המשפטים)
התפלגות ההחלטות השיפוטיות שהתקבלו ב-2017 | צילום: נתונים מתוך משרד המשפטים

אחוז ההתערבות בהחלטות המחלקה במסגרת עררים והשגות שהוגשו עליהן שנבדקו בשנה החולפת בפרקליטות המדינה - ועומד באופן מסורתי על אחוז מזערי - עמד השנה על נתון חסר תקדים של 0%. במח"ש ציינו כי מדובר בנתון חריג המעיד על "תהליך קבלת החלטות איכותי ומקצועי ברמה הגבוהה ביותר".

אורי כרמל, מנהל המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה אמר בתגובה לממצאי הדוח כי "תיקי מח"ש רבים אלה, המועברים ומדווחים למשטרה, אמורים לשמש את פיקוד המשטרה בהרחקת שוטרים שסרחו, ב'ניקוי השורות', בזיהוי מוקדים עברייניים, בהדחת מפקדים כושלים, בזיהוי תופעות פסולות או כשלים מערכתיים, ולהעניק לפיקוד המשטרה פלטפורמה יעילה להכוונת התנהגות שוטרים, הדרכתם וחינוכם, תוך יצירת הרתעה פנים-ארגונית אפקטיבית".

"ההמלצות מעמידים את ראשי המשטרה בסיטואציה לא נוחה"

מנהל מח"ש עו"ד אורי כרמלי, ארכיון (צילום: מור אורן)
מנהל מח"ש עו"ד אורי כרמלי, ארכיון | צילום: מור אורן

כרמל התייחס במרומז גם לביקורת שנמתחה על מחלקתו, בין היתר מצד המפכ"ל אלשיך עצמו בשל טיפולה בניצב רוני ריטמן וביקורת על חקירת האירוע באום אל חירן, ואמר כי הוא עומד מאחורי ההחלטות שקיבלה המחלקה עליה הוא אמון.

"בתיקי מח"ש בוחנת המערכת את עצמה", אמר. "אכן, בתיקים אלה היא עשויה לתבוע מחיר מבניה שלה, ולעיתים יכול שיהיה זה מי מבכירי בניה. ברם, רק אכיפה מקצועית, ללא משוא פנים, בתיקי מח"ש, תבטיח את אמון הציבור במשטרה ובפרקליטות כאחד, ואת עיקרון ה"שמירה על השומרים".

הוא הוסיף כי "חובתה של מח"ש לשקף בהמלצותיה לראשי המערכת את עמדתה המקצועית והערכית, ללא כחל וסרק כמקובל ביחידות הפרקליטות כולן, למרות שלא אחת יש בהמלצות המחלקה כדי לקלוע את המשטרה והעומדים בראשה לסיטואציה לא נוחה ולהביכם. בסופו של יום ההחלטה מתקבלת, כמקובל במערכת היררכית, ע"י הגורם המוסמך, הנושא באחריות להחלטה ולהשלכותיה".

"המשטרה ארגון לומד וערכי"

מדוברות המשטרה נמסר בתגובה: "כל גוף אוכף ראוי שיהיה עליו פיקוח ובקרה המשמשים כאמצעי ריסון נוסף על הכללים והנהלים בארגון. משטרת ישראל רואה במח"ש חזקה כלי נוסף להשגת משטרה איכותית וערכית. אנו שמחים לראות כי עפ״י ממצאי הדו״ח הנוכחי, מגמת הירידה בכמות התלונות נגד שוטרים מתחזקת כנגזרת של למידה מן העבר ופעילות פנימית מונעת ואפקטיבית של המשטרה. בשנת 2017 חלה ירידה דרמטית של כ-20% בכמות התלונות על שוטרים, ושיעור ירידה דומה ביחס לחקירות מח״ש שנפתחו כנגד שוטרים בהשוואה לשנת 2016".

"זאת, בהמשך לעובדה כי רק כ-10% מסך התלונות נגד שוטרים מסתיימות בהעמדה לדין פלילי או משמעתי - מעידה על ארגון לומד וערכי היודע להשתמש באופן ראוי ומידתי בסמכות להפעלת כוח המוקנית לו על פי חוק. כאמור משטרת ישראל לא מסתפקת בפיקוח החיצוני של מח״ש ויזמה החל משנת 2016 מבדקים תעסוקתיים המשמשים לבדיקת מהימנות ונורמות ארגוניות בכל התחומים ומאפשרים למיין טוב יותר את הבאים בשעריה, לאתר חריגים בשירותיה, לדווח באופן יזום למח״ש (ככל שמדובר בפלילים) כמו גם לייצר מנגנוני מניעה על מנת לצמצם מעידות בדגש על תפקידים רגישים".

"בהמשך השנה הנוכחית, צפויים להיכנס לשימוש במשטרה גם מצלמות גוף לשוטרים בשטח שהיוו אמצעי תיעוד נוסף, מנגנון ריסון, פיקוח ובקרה עבור הארגון, ולא פחות חשוב מכך כלי למניעה של תלונות שווא וריסון האלימות המופנית כנגד שוטרים, כשברקע עלייה של כ-18% בכמות אירועי תקיפות השוטרים במהלך השנה החולפת (אל מול שנת 2016)".