התעשייה האווירית. חשדות כבדים נגד בכירים (צילום: רויטרס, חדשות)
"מצאנו שלטון טרור ואימה", התעשייה האוויר | צילום: רויטרס, חדשות

שלושה ימים לאחר שנחשפה פרשת השחיתות בתעשייה האווירית, במהלך החקירה נחשף כיצד עבד המנגנון שאילץ עובדים להתפקד לליכוד בניגוד לרצונם. על פי החשד עובדים שסירבו להתפקד לא קודמו בתפקידם או לא קיבלו דרגות שכר גבוהות יותר, במקרים מסוימים אף פוטרו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אילוץ העובדים להתפקד לליכוד הפך לאחד מנושאי החקירה העיקריים במסכת עבירות השוחד שהמשטרה חוקרת בתעשייה האווירית. עד כה נעצרו כ-13 חשודים המעורבים בפרשה, ביניהם גם תא"ל אמל אסעד ששוחרר היום למעצר בית.

"ידענו על התופעה של התפקדות לליכוד מאונס", סיפר היום קצין חקירות בכיר. "לא ציפינו שניתקל בה בעוצמה כזו. מצאנו שם שלטון טרור ואימה, זו סחטנות לשמה, אלו איומים לכל דבר, וזה קורה במפעל ביטחוני מהשורה הראשונה, שבסופו של דבר יש לו כוח אלקטורלי שיכול להשפיע".

נכון לשלב זה, אין בידי החוקרים חומרים הקושרים את שר הרווחה חיים כץ, ששימש עד לפני כשנתיים כיו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית, לעבירות פליליות. יחד עם זאת, שמו הוזכר בעדויותיהם של עדים בנוגע לסוגיית ההתפקדות לליכוד. בשל כך מתחזקת ההערכה שלא יהיה מנוס מלזמן את השר כץ לחקירה פלילית.

מטעם השר חיים כץ נמסר: "לא היו דברים מעולם. בתקופה האחרונה מתנהל מסע הכפשה מתוזמן שנועד לפגוע בשמו הטוב של השר ותו לא".

הערכה: שחיתות בסדרי גודל של מליוני שקלים

13 בעלי תפקידים נעצרו במהלךהשבוע בחשד למעורבות בשחיתות, מרמה והפרת אמונים בתעשייה האווירית. על פי החשד, מספר חברי מועצת המנהלים ועד העובדים קיבלו טובות הנאה בתמורה לקידום ענייניהם של מפעלים וספקים שונים.

בין העצורים: בעלי תפקידים ונושאי משרה בתעשייה האווירית, עובדים בחברות פרטיות שמספקות שירותים לתעשייה האווירית. ההערכה היא שעבירות בוצעו במשך תקופה ממושכת, וכי מדובר בשחיתות בסדרי גודל של מיליוני שקלים.

במסגרת הפעילות שבוצעה הבוקר ערכו כוחות משטרה חיפושים בבתי החשודים, בחברות ובמשרדי התעשייה האווירית. המעצרים התבצעו בתום מספר חודשים של חקירה סמויה, שהתנהלה על ידי להב 433 במשטרת ישראל. החקירה טופלה על ידי מחלק חקירה וחשיפה ייעודי לנושא שחיתות ציבורית בחברות ממשלתיות, ובשיתוף המלמ"ב (הממונה על הביטחון במערכת הביטחון) וחקירות מס הכנסה תל אביב ברשות המסים.

מהחקירה הסמויה עולה חשד ל"התנהלות פלילית שיטתית וחשד לשחיתות עמוקה לכאורה הנהוגה בתעשייה האווירית" - לשון ההודעה של המשטרה. החקירה זכתה לשם "פרשייה 630" והיא כוללת מספר רב של מעורבים בחברה - אנשי ועד, חברי דירקטוריון, מנהלים, עובדים זוטרים, יועצים, ספקים, נותני שירותים וגם "מי שאמורים היו להיות שומרי הסף", לפי הגדרת להב 433.