מבוכה למשטרה (אילוסטרציה) (צילום: פלאש 90, חדשות)
116 כתבי אישום פליליים. ארכיון | צילום: פלאש 90, חדשות

בשנה החולפת הוגשו 116 כתבי אישום פליליים נגד שוטרים, מתוך 1,510 בדיקות וחקירות פליליות - כך עולה מדוח שפרסמה היום (שני) המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה. מדובר ב-8% מסך כל החקירות שנפתחו נגד שוטרים חשודים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מתוך הבדיקות והחקירות שנערכו בשנת 2014, ב-732 תיקים נחקר שוטר אחד או יותר באזהרה. בנוסף, ב-104 תיקים הוחלט כי המענה המתאים הוא להעמיד שוטרים לדין משמעתי והטיפול הועבר למחלקת המשמעת במשטרה.

כ-64% מהתיקים שנחקרו באזהרה, הגיעו לכלל מיצוי והתבררה בהם האמת. מדובר בחקירות שגילו ממצאים פוזיטיביים, שניתן להתבסס עליהם לצורך העמדה לדין פלילי או משמעתי או לחילופין על מנת לסגור את התיק מחוסר אשמה או חוסר עניין ציבורי.

עוד עולה מהדוח כי כ- 80% מכתבי האישום שהגישה מח"ש הסתיימו בהרשעה או בקביעה שהשוטר ביצע עבירה פלילית, וכ- 4% הסתיימו בזיכוי בבית המשפט. יתר התיקים הסתיימו בהסדר שכלל העברה לדין משמעתי ובעיכוב הליכים.

ראש מח"ש: "לא סופרים כתבי אישום"

יש לציין כי שני שליש מהתלונות שמגיעות למח"ש לא מטופלות מסיבות שונות ובהן לא נמצא שמדובר בחשד לעבירה פלילית. תלונות שמיועדות למבקר המדינה ולא למח"ש. תלונות שהמתלוננים בהן או חוזרים בהם מתלונתם.

"היעד האיכותי שנמדד במח"ש הוא מיצוי חקירה והגעה לחקר האמת, תהא אשר תהא", אמר בעקבות פרסום הדוח ראש מח"ש, אורי כרמל. "מח"ש איננה סופרת כתבי אישום ואיננה 'קבלנית מעצרים'. עשיית המחלקה הביאה להעמדתם לדין פלילי ומשמעתי של למעלה מ-200 שוטרים בשנת 2014 - מספר גדול ומשמעותי ביחס לאוכלוסייה נורמטיבית".

עוד הוסיף כרמל כי "במקום שבו שוטר נקלע לסבך חקירה פלילית בעקבות פעילות מבצעית והחקירה נסתיימה בממצאים לפיהם הוא פעל כדין במסגרת סמכויותיו, מח"ש לא תהסס לנקותו מן החשד, זאת על מנת להבטיח ערכים כמו חתירה למגע ודבקות במשימה שמשטרה מקצועית איננה יכולה בלעדיהם".