בכתבה ששודרה שלשום (ראשון) במהדורה המרכזית הראינו כיצד יוסי צ'סקוב, עו"ד ממרכז הארץ, עזב את משרדו היוקרתי בראשון לציון ללא הודעה מוקדמת, ונעלם. עזיבתו הגיעה לאחר שעקץ עשרות מלקוחותיו במאות אלפי שקלים והשאיר אותם ללא טיפול משפטי בתיקים שלהם - ובלי הכסף. הקורבנות היו טרף קל עבורו, בהם ניצולי שואה, קשישים, פנסיונרים, נזקקים וזוגות צעירים. הם ניגשו למשטרה, אבל היא זלזלה במתלוננים, סגרה את התיקים או פשוט לא טיפלה בהם במשך כשנה. אמש שידרנו את החלק השני של התחקיר, שבו תועדו המפגש עם צ'סקוב, אוזלת יד של המשטרה, ובסופו של דבר - גם בשורה משמחת במיוחד. 

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בין עשרות הלקוחות שנעקצו על ידי צ'סקוב נמצאים גם רחל ואברהם המבוגרים, שהגיעו  לתחנת המשטרה בראשון לציון במטרה לבדוק מה מצב התיק שנפתח בעקבות תלונתם. לאחר שנאמר להם כי התיק סגור, הם המתינו כשעתיים בתחנה בניסיון לקבל תשובות. בסופו של דבר, קיבלו את התשובה הבאה: התיק נסגר - כי אין עבירה פלילית. למתלוננים האחרים שתיעדו במצלמה הנסתרת שלנו נאמר שפשוט לא מאתרים את צ'סקוב.

"אוזלת היד הזו היא מאוד נרחבת", הסביר עו"ד יוסי ברוך שמייצג את רחל ואברהם. "כנראה שבתחום הזה של הונאה ועושק, בעיקר של קשישים ואוכלוסיות שהן חסרי ישע ומוחלשות, כשאין גורם לחץ מסיבי או מי שיהפוך שולחן, שם המשטרה, שהייתה צריכה להיות הכי מוחשית - בעצם לוקחת עשרה צעדים אחורה".

לאן נעלם עו"ד צ'סקוב?

לטלפונים ולהודעות שלנו עו"ד צ'סקוב לא ענה, בבתי המשפט הוא לא התייצב. אחרי שאיתרנו את הכתובת של הדירה בה הוא מתגורר הגענו לבוריס, הבעלים שלה. "לפני חמישה חודשים פנה אליי יוסי צ'סקוב לשכור דירה", סיפר בוריס. "הוא נתן לי 12 צ'קים, והתברר שהצ'קים חוזרים וללא כיסוי, הוא חייב לי בערך איזה 25-20 אלף. אני מתקשר אליו, מתכתב איתו, הוא לא עונה. נעלם. אני לא עובד, אני לא מקבל שום כסף אחר, אני חי מפנסיה, ושכר הדירה הזה עוזר לי לחיות, איך שאומרים, בכבוד. דווקא בסוף של החיים שלי, אני צריך לעבור את הסבל הזה".

אחרי ניסיונות רבים להגיע לצ'סקוב, הגענו למתמחה לשעבר במשרדו שבחרה להישאר בעילום שם. "הייתי עדה לכל מיני התרחשויות", סיפרה. "שהוא עשק קשישים. היה מספר להם הבטחות שווא, נתן להם הבטחות שווא. ובעצם זה כלום. הוא היה מקניט אותם גם. הוא היה חסר מצפון. היה רואה קשיש בתור טרף קל. ניסיתי לעמת אותו, הוא אמר לי 'אל תתערבי בזה'. הוא אמר שהוא מהמר. אנשי העולם התחתון היו מחכים לו, היו באים ושואלים: 'איפה יוסי?' הבטן שלי הייתה מתהפכת".

התחקיר שלנו העלה כי יוסי צ'סקוב אכן התמכר להימורים וכנראה חייב כספים רבים לאנשי השוק האפור, מהם הוא מסתתר. אחרי ימים ארוכים של מעקבים הצלחנו לאתר אותו, אך בסופו של מרדף ארוך הוא סירב להשיב לטענות נגדו - והצליח לברוח.

נעקצו ע"י עו"ד צ'סקוב (צילום: החדשות)
עו"ד צ'סקוב | צילום: החדשות

כמה ימים לאחר העימות יצרו איתנו קשר מטעמו, וסיפרו לנו כי בעקבות המקרה החליט סוף סוף לטפל בבעיית ההתמכרות להימורים והתחייב שלא לקבל לקוחות נוספים. הכסף שלקח מהאנשים טרם הוחזר, ואת הדירה של בוריס הוא עזב ללא כל הודעה עם נזקים רבים.

ניתן לסייע כספית לנפגעים באמצעות תרומה בהעברה בנקאית. אלו פרטי חשבונות הבנק:

רחל ואברהם:
בנק הפועלים 12, סניף 642, מס' חשבון 620174.

בוריס קודשביץ:
בנק דיסקונט, סניף 076, מס' חשבון 26658.

עזרא:
בנק הפועלים, סניף: 634, מס' חשבון: 548980.

בעקבות "הנוכלים": מוקד לטיפול בהונאות

לאחר שידור סדרת הכתבות, הוחלט להקים במשטרה מוקד ייעודי שיטפל בהונאות, בדגש על הונאות קשישים. את הדברים אמר כתבתנו השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה בפגישתו עם כתבתנו אדוה דדון שהציגה לו את התמונות הקשות המעידות על אוזלת ידה של המשטרה. "על דבר אחד אי אפשר לחלוק", אמר השר אוחנה. "המשטרה לא הייתה מספיק טובה. הראשונים לומר זאת זה המשטרה. אני קיימתי כמה ישיבות בנושא של הונאות קשישים, יחד עם חברתי, השרה מירב כהן, ואכן המשטרה הכירה בכך שיש הרבה מקום לשיפור".

אמיר אוחנה בטקס חילופי פרקליט המדינה (צילום: יהונתן ולצר, TPS)
השר אוחנה הודיע: הקמת מוקד ייעודי להונאות קשישים במשטרה | צילום: יהונתן ולצר, TPS

"המשטרה הקימה צוות מיוחד", הוסיף אוחנה, "ארצי, שיעסוק בנושא הונאות קשישים, וכך כל התלונות, מרמת התחנה וגם ברמה הארצית ירוכזו למקום אחד שידע לתכלל את חקירות ההונאה הללו. אני מציע שתמשיכי לעקוב ואנחנו נוכל לראות אם אנחנו מצליחים לספק את הסחורה שראויים קשישי ישראל לקבל ממשטרת ישראל".

ח"כ מירב כהן (צילום: אלעד מלכה)
השרה מירב כהן: "המטרה - לייצר כח הרתעה משמעותי" | צילום: אלעד מלכה

גם השרה לשיוויון חברתי מירב כהן, ממובילות המאבק בעוקץ הקשישים, התייחסה לנושא: "במסגרת שיתוף הפעולה הזה כל פנייה שתגיע אלינו למוקד *8840 תטופל על ידי צוות משטרתי ייעודי שגם מתמחה במתן שירותים לאוכלוסייה מבוגרת, וגם מתמחה בפתרון הונאות. המטרה היא לייצר כאן כוח הרתעה משמעותי שמי שעושק קשישים – ישב בכלא".

התגובות לכתבה

תגובת עו"ד זיוה אגמי כהן בשם יוסי צ'סקוב: "מרשי הוא אדם נורמטיבי, מלח הארץ שמגיע ממשפחה נורמטיבית. מעולם לא פשע ולא עוול כלפי אחרים והוא נעדר רישום פלילי. יוסי מעד בדרך ושקע בשל התמכרות. מיד לאחר המפגש אתכם הוא אשפז עצמו מרצונו במכון גמילה ונמצא כעת בטיפול".

תגובת משטרת ישראל: "התקבלו במשטרה תלונות ספורות, אחת מהן נמצאת בחקירה, ומטבע הדברים לא נפרט עליה. יודגש כי כל תלונה המתקבלת במשטרה נבדקת ביסודיות. לצד זאת, אם החקירה מעלה כי מדובר בסכסוך אזרחי, המתלוננים מופנים לבירור וטיפול בין כותלי בית המשפט".

תגובת לשכת עורכי הדין: "חוק לשכת עורכי הדין קובע כי ועדות האתיקה אינן יכולות להשעות עורכי דין לפני שהוגש נגדם כתב אישום פלילי. בעקבות ריבוי פניות של אזרחים, מתכוון ראש הלשכה, עו"ד אבי חימי, לפנות לשר המשפטים כדי לקבל סמכויות ולהשעות זמנית, גם אם ללא כתב אישום, עורכי דין הנחשדים בביצוע עבירות, וכך למנוע מצבים שבהם החוק מנוע מלתת טיפול מהיר בתלונות".