מת בכלא רוצח מוחמד אבו חדיר, יוסף חיים בן דוד
בן דוד היה הנאשם המרכזי בפרשת רצח מוחמד אבו חדיר • הרצח זעזע את החברה הישראלית • קשה לקריאה


יוסף חיים בן דוד, הנאשם המרכזי ברצח מוחמד אבו חדיר, מת היום (חמישי) בבית הכלא והוא בן 42. הוא הורשע ברצח הנער הפלסטיני אבו חדיר לפני כעשור. בית המשפט קבע כי בן דוד ביצע את הרצח על רקע לאומני.
ההרשעה הגיעה לאחר תקופה ארוכה בה דן בית המשפט במצבו הנפשי של בן דוד, שלבסוף הוגדר ככשיר לעמוד לדין.
בן דוד הורשע בבית המשפט המחוזי בעבירות רצח, חטיפה לשם רצח, תקיפה הגורמת חבלה, ועבירות נוספות. "בעת ביצוע העבירות הנאשם הבין היטב את מעשיו, שלט בהם, לא הייתה לו הפרעה בשיפוט המציאות, והייתה לו יכולת להימנע מביצוע העבירות", קבע השופט יעקב צבן.
בפברואר 2018 בית המשפט העליון דחה את ערעורם של רוצחי אבו חדיר. "הרצח מצריך חשבון נפש נוקב בחברה הישראלית בנוגע להתמודדות עם תופעות הגזענות וגרורותיהן, בדק בית מן המסד ועד לטפחות", נכתב בפסק הדין.

העליון עמד על כך שאין מחלוקת עובדתית על אירועי אותו הלילה: השלושה, יוסף חיים בן דוד ושני אחייניו הקטינים, נפגשו וסיכמו על פעולת נקם בגין פרשת חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים ערב מבצע "שובו אחים". השלושה נערכו מראש לביצוע העבירות, הסוו את חזותם החרדית ונסעו לשכונת בית חנינא בצפון ירושלים.
בשלב מסוים, השלושה שמו לב למוחמד זמן שהלך לתומו ברחוב. האחיינים פנו אליו כדי לוודא שהוא ערבי. לאחר מכן הכו אותו, גררו אותו לרכבם ונסעו ליער ירושלים. במהלך הנסיעה חנקו האחיינים את מוחמד עד שאיבד את הכרתו. עם הגעתם, יוסף הכה את מוחמד בראשו באמצעות לום. יוסף ואחד הקטינים שפכו דלק על גופו, יוסף הציתוֹ, והשלושה עזבו את הזירה, שם נשרף מוחמד למוות.
בערעורו, טען בן דוד כי מצבו הנפשי גרם להשתתף במעשה, אך העליון הבהיר כי "בעת ביצוע המעשה, יוסף היה בשליטה מלאה ללא כל מחשבת שווא, וכי ההפרעות הנפשיות מהן הוא סובל, אין בהן אף כדי לקרבו לסייג אי השפיות. בנסיבות אלו, נקבע כי אין מקום להקל בעונשו או להמיר את הרשעתו ברצח בעבירה של הריגה".
