N12
פרסומת

הנשיא עמית מעביר לשופט סולברג את ההחלטה על ההרכב שידון בוועדה להקמת ועדת חקירה ממלכתית

נשיא העליון עמית העביר למשנה שלו את הסמכות לקבוע את ההרכב המורחב שידון בעתירות להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירוע טבח 7 באוקטובר • השופט עמית כתב: "למען ניקיון הדעת אין מקום שאתן החלטות בהליכים אלה" • לפני כשבועיים השיבה הממשלה לעתירות וכתבה כי אם בג"ץ יורה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית זהו "אקט קיצוני וחסר תקדים"

יעל יפה
פורסם:
יצחק עמית, נעם סולברג
יצחק עמית, נעם סולברג | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
הקישור הועתק

נשיא בית המשפט העליון השופט יצחק עמית החליט להעביר לסגנו השופט נועם סולברג את ההחלטה לקבוע את ההרכב המורחב שידון בעתירות להקמת ועדת חקירה ממלכתית. עמית כתב כך בהחלטה: "סבורני למען ניקיון הדעת כי אין מקום לכך שאתן החלטות בהליכים אלה. לפיכך, אני מורה כי העניין יועבר לטיפולו של המשנה לנשיא נ' סולברג".

השופט נועם סולברג
השופט נועם סולברג | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

הרכב השופטים שהוציא את הצו על תנאי כלל את השופטים מינץ שטיין וכשר. הם החליטו להרחיב את חברי ההרכב שידונו בעתירות משלושה לשבעה שופטים. מכיוון שהנשיא הוא זה שמשבץ את ההרכבים - ההכרעה על חברי ההרכב עברה לנשיא עמית. אבל, משום שעמית הוא זה שיקים את ועדת החקירה הממלכתית, ככל ובג"ץ יקבל את העתירות, הוא העביר את הסמכות למנות את חברי ההרכב שידונו בעתירות למשנה שלו.

עם זאת, ייתכן שהשופט סולברג גם כן יפסול את עצמו, זאת בגלל המחלוקת הפוליטית על מי יקים את הוועדה. והנשיא עמית הסכים שהוא וסולברג יקימו אותה יחד. במקרה כזה סביר כי סולברג יעביר את הסמכות לדפנה ברק ארז, השופטת הוותיקה ביותר אחריו בבית המשפט העליון.

לפני כחודשיים הוציא בג"ץ צו על תנאי בעתירות שנוגעות להקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר אירוע טבח 7 באוקטובר. בית המשפט הורה לממשלה להשיב לעתירות ולענות מדוע לא תוקם ועדת חקירה ממלכתית מכוח חוק ועדות חקירה. זאת במקביל להכרזה על ועדת השרים שתדון במנדט ועדת הבדיקה הפוליטית שהממשלה רוצה להקים.

הממשלה השיבה לבג"ץ כי "אין כל בסיס משפטי להפיכת צו על תנאי למוחלט". הממשלה ביקשה מבית המשפט לדחות את העתירות על הסף והתייחסה לאפשרות שבכל זאת בג"ץ יורה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית. באי כוחה של הממשלה כתבו כי מדובר ב"אקט קיצוני וחסר תקדים".