נקודת הכרעה בפרשת מותו של סלומון טקה ז"ל: כחמש שנים מפרידות בין אירוע הירי הקטלני שבו נהרג סלומון טקה ז"ל בקריית חיים לבין ההכרעה שתתקבל היום בבית המשפט המחוזי בחיפה במסגרת משפטו של קצין המשטרה הנאשם בגרימת מותו. אל מול בית המשפט צפויה להתקיים הפגנה בהשתתפות בני משפחתו של המנוח לצד פעילים שדורשים "משפט צדק" תוך מיצוי הדין עם השוטר שעל פי כתב האישום גרם למותו של הצעיר.

השוטר שגרם למותו של סלומון טקה מעיד בבית המשפט
השוטר שגרם למותו של סלומון טקה מעיד בבית המשפט. ארכיון

בחזרה לתקרית הטרגית

תקרית הירי בסלומון טקה בשכונת קריית חיים בחיפה התרחשה בשעת ערב ב-30 ביוני, אז קצין המשטרה הנאשם הגיע בלבוש אזרחי עם אשתו ושלושת ילדיו לפארק ציבורי בקריית חיים ושם באותה העת שהו ארבעה קטינים בני 16-13. אשתו של הקצין הבחינה שהצעיר מביניהם העביר שטר כסף לשלושת האחרים, ושמעה שיחה על תשלום נוסף, לכאורה תוך איום על הנער הצעיר. על כן, החליט הקצין לעשות מעשה - הוא ביקש ממנה להמתין עם ילדיהם ברחוב מקביל, ומיד ניגש אל הקטינים כדי לבחון את החשד הראשוני.

הנאשם הזדהה כשוטר ושוחח עם בן ה-13 שמסר את הכסף ואף אישר שאכן עשה זאת. אחר כך, פנה הקצין אל יתר הנערים והורה לאחד מהם לרוקן את כיסיו. באותה העת, הנער טקה בן ה-19 ששהה במקום החליט להתערב באירוע - טקה תהה באשר למעשי הקצין, לא האמין לו שהוא אכן בתפקיד והטיח בפניו כי התעודה שבידיו מזויפת.

סלמון טקה ז"ל (צילום: חדשות)
סלומון טקה ז"ל | צילום: חדשות

כך, החלו הנערים המעורבים וטקה לגדף ולקלל את השוטר החשוד שמצידו החליט לעזוב את האזור מחשש שהתקרית עלולה להסלים במהרה. אלא ששניים מהנערים יחד עם טקה צעדו בעקבות השוטר, השמיעו איומים כלפיו, ולכן זה פנה למוקד 100, טען שהוא מאוים וביקש לזמן ניידת למקום.

במקביל, הרימו חלק מהנערים וטקה אבנים והשליכו אותם לעבר השוטר שמצידו צעק והורה להם לחדול את מעשיהם, אבל זאת ללא הצלחה. שתיים מהאבנים אף פגעו בשוטר וגרמו לחבלות שונות בגופו. בתגובה, התקרב השוטר אל טקה והנערים, שלף את אקדחו האישי, דרך אותו וכיוון אותו לעברם במטרה להרתיע אותם. הוא כיוון את האקדח אל האספלט במרכז הכביש, משמאל לטקה - וירה פעם אחת. הקליע הבודד פגע באספלט, התפצל, וליבתו ניתזה אל בית השחי של טקה וחדרה אל גופו - וכתוצאה מכך נהרג טקה לאחר שניסה להימלט, והתמוטט ברחוב, כשבהמשך נקבע מותו.

הכדור עובר לבית המשפט

המחלקה לחקירות שוטרים פתחה בחקירה וממנה עלה כי השוטר שירה בטקה גרם למוות ברשלנות. הראיות הבשילו לכתב אישום שהוגש לבית המשפט בסעיף גרימת מוות ברשלנות תחת טענת היחידה החוקרת כי רשלנותו של השוטר הגיעה לידי ביטוי בכמה דרכים, בהן שימוש בנשק בדרך שיש בה כדי לסכן את חייו של המנוח, ירי בניגוד לפקודות המשטרה המחייבות בנושא ולנוהלי המשטרה, שאינם מתירים ירי לעבר הרצפה בנסיבות אלה וירי לעבר האספלט - משטח קשיח ושטוח שאין לירות לעברו, מחשש לנתזים העלולים לסכן חיי אדם.

במסגרת המשפט המורכב שנמשך כבר כמעט חמש שנים, ובמרכזה: עדותו של קצין המשטרה הנאשם בגרימת מותו ברשלנות של טקה ששב וטען כי פעל מתוך חשש לחייו, והסביר כי ירה אל עבר הכביש ולא באוויר כי פחד לסכן את תושבי הבתים מסביב. בחלק מהדיונים היה השוטר מלווה באבטחה כבדה לנוכח החשש שיפגעו בו קרוביו של המנוח הצופים בדיונים. השוטר התעקש שפעל כנדרש ונימק "אנחנו שוטרים, זה התפקיד שלנו". מנגד הוריו של סלומון טקה הביעו צער על כך שהשוטר לא התנצל בפניהם על התקרית הטרגית: "התאכזבנו כשהנאשם לא ביקש סליחה ולא השתתף בצערנו, כאשר התובע נתן לו את האפשרות לעשות את זה".

מחאת האתיופים (צילום: Photo by Flash90)
רכב שהוצת במהלך ההפגנות על מותו של טקה ז"ל | צילום: Photo by Flash90

התקרית הטרגית שהוציאה אלפים לרחובות

בהלווייתו של טקה נכחו אלפי אנשים וכבר באותו ערב הפגינו אלפים בכל רחבי הארץ נגד אלימות משטרתית ושיטור יתר כלפי בני העדה האתיופית. חלק מהמפגינים נקטו בפעולות אלימות נגד שוטרים ואזרחים שנפצעו ופונו לביה"ח בעימותים שנוצרו במחאותיהם. בין היתר, הבעירו צמיגים וחסמו כבישים וצמתים בהם צומת קריית אתא, נתיבי איילון, צומת קסטינה, סמוך למגדלי עזריאלי בתל אביב, וגם בכניסה לירושלים סמוך לגשר המיתרים, לצד צירי תנועה אחרים.