אהרון רמתי, מנהיג הכת הירושלמית של סמינר באר מרים, הורשע היום (רביעי) בהסדר טיעון בעבירה של החזקה בתנאי עבדות. זו הפעם הרביעית בהיסטוריה שבה בית משפט בישראל נדרש להרשיע בעבירה של החזקה בתנאי עבדות והפעם השלישית שבה אדם מורשע בה אחרי שגואל רצון, הנאשם הראשון בהחזקה בתנאי עבדות, זוכה מהעבירה הספציפית הזו.

רמתי הודה בבית המשפט בכתב האישום המיוחס לו, עבירה של החזקה בתנאי עבדות. ההחלטה הסופית על הסדר הטיעון בעניינו תתקבל ב-26 במרץ והוא צפוי שלא להישלח למאסר ולרצות עונש של 9 חודשי עבודות שירות בלבד ומאסר על תנאי. רמתי ישלם פיצויים בגובה 110 אלף שקלים שיחולקו בין 11 נפגעות הכת שהתלוננו נגדו.

"אני רותחת מהסדר הטיעון הזה", סיפרה ל-N12 הדר פדידה, שהייתה חברה בכת של רמתי במשך 12 שנים רצופות. "משתלם להיות עבריין במדינת ישראל. הענישה פה היא מזעזעת. אני חושבת שרמתי יצא פה כמעט בלי עונש, ומבחינתו אין סיבה שהוא לא ימשיך לעשות את מה שהוא עושה. עד היום אני סובלת מפוסט-טראומה ועוברת שיקום אינטנסיבי. יש חובות שצברתי מאז השהות שלי שם, הוא מרחיק בנות מהמשפחות שלהן, מנתק אותן מהעולם החיצון ומונע מהן להתפתח. הכת שלו ממשיכה להתנהל כרגיל גם עכשיו אחרי הסדר הטיעון". 

גבר חשוד שהחזיק עשרות נשים וקטינים בתנאי עבדות (צילום: דוברות המשטרה)
מתחם הכת בעת הפשיטה המשטרתית | צילום: דוברות המשטרה

בפרקליטות מחוז ירושלים שניהלה את התיק, התעקשו על הרשעה בעבירה המחמירה של החזקה בתנאי עבדות שהעונש המקסימלי בגינה הוא 16 שנות מאסר. למרות ש-11 מתלוננות העידו נגד רמתי בחקירת המשטרה, התעוררו קשיים משמעותיים מבחינת ביסוס ראייתי של עבירות קשות אחרות שביצע לכאורה רמתי.

אל אולם בית המשפט הגיעו היום חלק מנפגעות הכת של רמתי. עו"ד רוית קודינסקי מפרקליטות מחוז ירושלים: "עצם הקמתה של כת לא מהווה עבירה פלילית במדינת ישראל ולכן הנאשם לא מועמד לדין בגין כת שהקים אלא בגין העבירה הפלילית של החזקת בני אדם בתנאי מחיה קשים תוך פגיעה בחירות שלהם. אחת הסיבות המרכזיות להגעה להסדר טיעון הוא חוסר הרצון וחוסר היכולת של נפגעות העבירה להעיד בבית המשפט. שתיים מהמתלוננות מעולם לא יצאו מהסמינר ועדיין נמצאות בו. יתר הבנות מלוות על ידי המרכז לנפגעי כתות, הן יודעות על ההסדר ומקבלות אותו אך חושבות כי הענישה לא ממצה את הדין עם הנאשם".

המדרשה שמנהל רמתי היא למעשה סוג של כת, קהילה סגורה במסגרתה עשרות נשים וילדים הוחזקו בתנאי עבדות. לפי עדויות שפורסמו בחדשות 12, "הנשים שהיו חברות בכת נותקו מהמשפחה שלהן ורמתי לקח את כספן. ילדים התקלחו במקלחות קרות, היו הרעבות ומכות", תיארו נשים שהיו חלק מהקהילה הסגורה של רמתי. לפני כשנתיים הורשע ראש הכת הסדיסטית דניאל אמבש ב-18 אישומים שכללו החזקת נשים וילדים בתנאי עבדות. אמבש נידון ל-26 שנות מאסר אך לפני שהספיק לרצות אותן, מת בכלא.

במדינת ישראל ניהול כת אינה עבירה פלילית. גואל רצון היה הראשון שהועמד לדין בישראל בעבירה של החזקה בתנאי עבדות, אלא שלבסוף זוכה מהעבירה. בשנת 2016 הורשעו בני הזוג ג'וליאני מירושלים בהחזקת עובדת פיליפינית בתנאי עבדות שהוחזקה בתא שירותים בביתם והשתכרה בסכום זעום.