המשטרה עצרה הבוקר (רביעי) באופן חריג חמישה חשודים ביריקות על נוצרים בעיר העתיקה בירושלים. אחד החשודים תועד בסרטון מתחילת השבוע שבו נראית קבוצה של יהודים חרדים יורקת לעבר צליינים. בתיעוד הוא נצפה יורק על קבוצת תיירים שנשאה צלב. ארבעת החשודים הנוספים, בהם נער, ירקו הבוקר לעבר מבקרים נוצרים ונעצרו מיד - שלושה מהם נעצרו לאחר שזוהו בידי תצפיתני מרכז השליטה של המשטרה. 

העבירה שבגינה השוטרים עצרו את החשודים היא עבירת תקיפה. על אף תלונות רבות שהצטברו במשטרה נגד היורקים, קיים קושי משפטי להעמידם לדין במקרים הללו מכיוון שחומרת העבירה נמצאת ברף הנמוך. 

תגבור כוחות הבוקר בנקודה שבה יהודים ירקו על נוצרים
תגבור כוחות הבוקר בנקודה שבה יהודים ירקו על נוצרים בעיר העתיקה
פעילות שוטרים השבוע באזור העיר העתיקה בירושלים (צילום: דוברות המשטרה)
פעילות שוטרים השבוע באזור העיר העתיקה בירושלים | צילום: דוברות המשטרה

בתוך כך, מפקד מחוז ירושלים ניצב דורון תורג'מן הנחה על הקמת צוות חקירה מיוחד "לטיפול בתופעת היריקות וגילוי השנאה בעיר העתיקה כלפי נוצרים". בנוסף, הנחה על הרחבת הפעילות המבצעית הגלויה והסמויה, שילוב אמצעים טכנולוגיים ובחינת שינוי שיאפשר הטלת קנסות מנהליים כלפי אותם אנשים.

פעילות שוטרים השבוע באזור העיר העתיקה בירושלים (צילום: דוברות המשטרה)
פעילות שוטרים השבוע באזור העיר העתיקה בירושלים | צילום: דוברות המשטרה

יו"ר ועדת החוקה חה"כ שמחה רוטמן השתתף גם הוא ב"סיבוב שערים", צעדה שהוביל אחיו הרב נתן רוטמן ובמהלכה נעצרו החשודים ואירע המקרה. הרב רוטמן לא ביצע את המעשים, אלא השוהים בסיור שהיו עימו.

חה"כ רוטמן זעם על פרסום הידיעה והשתלח בציוץ שכתב: "אחי (הצדיק) צעד היום בראש קבוצה של כאלף איש, וגם אני הקטן ביניהם, בתפילה ובסיבוב שערים. המשטרה במהלך הצעדה הזו עצרה ילד שלטענתה ירק אתמול על מישהו. עברנו שם ליד כנסיות, נזירים, מוסלמים, נוצרים ועוד. איש מהם לא פחד וחשש. הם עמדו במרחק נגיעה וצילום, עברו בתוך הקהל הצפוף".

נתן רוטמן (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
הרב נתן רוטמן | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

יו"ר ועדת החוקה השווה בין האכיפה המשטרתית של אירועי המחאה נגד ההפרדה המגדרית בתפילות ביום הכיפורים לבין הטיפול במקרי ההשפלה והביזוי שאירעו בכותל: "ולמשטרה שמפעילה מודיעין כדי לעצור אנשים שפוגעים באנשים אחרים על רקע דת אני אומר: 'כל הכבוד. היו 18 אירועים של הפרעה לתפילה ביום כיפור. אני מחכה למעצרים. כל המודיעין נמצא ברשת, אל תחפשו יותר מדי'".

שמחה רוטמן (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
חה"כ רוטמן: השווה בין אירועי כיפור לבין מעצרם של היורקים | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

נתן רוטמן ושמחה רוטמן (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
חה"כ שמחה והרב נתן רוטמן בתפילה בעיר העתיקה | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

עם פרסום התיעוד, הצדיק את המעשה אלישע ירד, דוברה לשעבר של חה"כ לימור סון הר-מלך, החשוד במעורבות ברצח הפלסטיני קוסאי מעטאן בכפר בורקה. "זמן טוב להזכיר שהמנהג לירוק ליד כמרים או כנסיות הוא מנהג יהודי עתיק ורב שנים", כתב בחשבון ה-X שלו (לשעבר טוויטר). "להפנות את הלחי השנייה לדת שטבחה בעם שלך במסעות רצח המוניים זה לא בדת שלנו, זה יותר קשור לדת הרצחנית ההיא", הוסיף.

מאוחר יותר, גינה ראש הממשלה בנימין נתניהו את המעשה המבזה. "ישראל מחויבת באופן מלא לשמור על הזכות הקדושה של פולחן ועלייה לרגל לאתרים הקדושים של כל הדתות. אני מגנה בכל תוקף כל ניסיון לפגוע במתפללים, ואנחנו ננקוט נגד מעשים אלה בצעדים מיידיים ונחרצים", כתב נתניהו. "התנהגות פוגענית כלפי מתפללים היא חילול הקודש והיא לא מתקבלת על הדעת. נגלה אפס סובלנות כלפי כל פגיעה במתפללים". 

הבוקר, לרגל חג סוכות, מתקיימת ברכת כוהנים ברחבת הכותל המערבי. במקביל, צעדת ירושלים המסורתית יצאה לדרך והכוננות המשטרתית בבירה גבוהה. אירועי התקיפה מצטרפים לשורה של אירועים דומים שבהם נפגעו והוטרדו נוצרים בשל אמונתם. אבטחת חיילי מג"ב את האזור נועדה למנוע הישנות מקרים שכאלה.