המגרש היוקרתי - והשתלטות האיש החזק בעיר: עשרות שנים שתושבי בת ים מחכים שהבניין הכי מכוער בעיר ייעלם. בניין שחיים בו לא פחות מ-200 קשישים בדירות מחולקות. אולם החורבה הזאת שווה זהב. המגרש הענק יושב על צוק מעל הים, בפרויקט בלפור 2 בבת ים. "45 שנה אני חיכיתי שהרגע הזה יקרה", שיתפה אחת מתושבות העיר.

מאחורי הריסות הדחפורים מסתתר סיפור מטריד על שופט אחד ועל החברים שלו, על הרבה כסף ופוליטיקה - ועל ראש העירייה הפופולרי לשעבר שמסתער כעת על קדנציה נוספת. שלומי לחיאני היה במשך שנים ראש העירייה הכי מוכר בישראל, קבלן הבנייה שהיה איש של אנשים הפך מטאור פוליטי. היה בחוג החברים של אולמרט ולפיד, שאיתו גם הקים את יש עתיד.

שלמה לחיאני (צילום: חדשות 12)
שלומי לחיאני, ראש עיריית בת ים לשעבר | צילום: חדשות 12

כשבפברואר 2014 הוגש נגד לחיאני כתב אישום בגין עבירות שחיתות חמורות, והוא נאלץ לעזוב את לשכתו. אבל, הוא המשיך מיד לעסוק בפרויקטים בבת ים שעליהם הופקד כראש העירייה, הפעם כיזם פרט, מתחת לרדאר ומאחורי הקלעים.

יזם הנדל"ן רפי כהן, בעבר קצין בשייטת, לא מרבה לדבר על העסקים שלו, בוודאי שלא מול המצלמות. אבל את העדות המדהימה שהוא מסר על שותפו לשעבר, הוא כבר לא היה מוכן לשמור בבטן. "אני בדרך כלל איש צללים, לא רואים אותי, לא שומעים אותי, כמו השיר בחיל הים, 'אנשי הדממה'", טען כהן.

"כששלומי יצא לנבצרות, הוא פנה אליי ואמר: "רפי, תשמע, בוא אני אביא עסקים 'ונראה איך עושים אותם ביחד'. שלומי הציע את עסקת בלפור", שיתף כהן. הוא העביר ללחיאני שלושה מיליון שקל, אך סורב כשביקש לשלם ישירות למתווכים. "הוא אמר לי 'הם לא ירצו לפגוש אותך'. ידעתי שלחיאני הוא איש מקושר מאוד". 

בינתיים לחיאני נכנס לכלא, ומיליוני השקלים שכהן העביר לחשבונו כדי שישיג את הפרויקט, מופקדים אצל לחיאני. אבל כהן וקבוצת היזמים שאיתו - מתחילים לאבד סבלנות. 

המגרש היוקרתי - בלפור 2

למגרש המדובר יש 5 יורשים - בני משפחה. סכסוך ביניהם על הירושה הביא אותם לבית המשפט לענייני משפחה. השופט יהורם שקד מינה את עורך הדין חיים זוארץ לשמש מנהל העיזבון שלהם. אך כעבור כמה ימים, עורך הדין זוארץ התפטר במפתיע. על פניו, החלטה משונה מאוד בתיק עם שכר טרחה של מיליונים.

עורך הדין פרץ טוען שלנכס יש חוב ארנונה לעיריית בת ים. אם יש חוב - חייב למכור את הנכס, אלא אם מצליחים לגייס מיליוני שקלים לכיסויו. היורשים בחרו למכור נכס אחר שלהם כדי לכסות את החוב, אך עו"ד פרץ השתמש בכסף כדי לגבות שכר טרחה לעצמו ולחובות העיזבון. החוב - רק הולך וגדל. 

"אמר שיש לו 'זרועות בתוך העירייה'"

לטענתו של כהן, לחיאני, שכבר לא ראש העירייה אלא יזם פרטי, עדיין בעל השפעה גדולה בעירייה. "כששלומי רצה לחזק אותי, הוא התחיל לדבר. הוא אומר שיש לו 'זרועות בתוך העירייה, במחלקת ארנונה שהעמיסו על הבניין הזה הוצאות של ארנונה'. וברגע שאתה מעמיס על בניין הוצאות ארנונה, זה כאילו אתה מגדיל את החוב של המוכרים בעוד כמה מיליוני שקלים על הארנונה", אמר כהן.

שלחנו את רפי כהן לעבור בדיקת פוליגרף מטעמנו. הוא נמצא דובר אמת בכל השאלות, גם על סיפור הארנונה ואחוזי הבנייה. כהן הוסיף: "לחיאני סיפר שראש העירייה לשעבר, יוסי בכר, הוא 'בובה' שלו. הוא איש שלו".

 

שלמה לחיאני (צילום: חדשות 12)
כך השתלט ראש העייריה לשעבר על מגרש ששווה מאות מיליונים | צילום: חדשות 12

לחיאני, שממתין לכניסתו לכלא, כבר סגר מבחינתו את עסקת בלפור 2. בזמן שהיורשים מחכים למחיקת החוב, מתברר שעורכי הדין פרץ, שמונו עבורם, בכלל מנהלים ערוץ מקביל, חשאי, למכור את הנכס ללחיאני. ראש העירייה לשעבר מציע 52 מיליון שקלים, וגם דואג שעורך הדין פרץ יקבל צ'ק פיקדון, דמי רצינות.

הזמן חולף, ורפי כהן ושותפיו דורשים מלחיאני להוכיח שהפרויקט אכן בידיים שלהם, אז הוא זימן את עורך הדין משה פרץ למשרדו של כהן. בשלב הזה, כהן בעיקר חושש להיכן הלכו 3 מיליון השקלים שהעביר ללחיאני לטובת מה שהוא כינה, קידום הפרויקט.

לחיאני מחזיר לכהן את הכסף, ומבהיר שהוא לא העביר שקל לעורך הדין פרץ. בכל מקרה, הוא נחוש שהעסקה, המאוד כדאית הזאת, תהיה בכיסו. באמצעות עורך הדין פרץ, הוא רוכש בחשאיות מוחלטת את חלקו בנכס של אחד היורשים בשנות ה-80 לחייו, שיכולת קבלת ההחלטות שלו שנויה במחלוקת.

שלמה לחיאני והמגרש ששווה מיליונים (צילום: חדשות 12)
הבניין בבת ים | צילום: חדשות 12

מנהל העיזבון, עורך הדין פרץ, לא מדווח, לא ליורשים ולא לבית המשפט, שלחיאני הפך לפתע לאחד הבעלים של הנכס. בינתיים הנכס, שכבר צבר חובות, מוצע למכירה למרבה במחיר. את תהליך ההתמחרות מקיימים שני עורכי דין אחרים שמונו על ידי בית המשפט. בתוך ההתמחרות מופיע לחיאני, והוא גם אומר: 'אני בעלים של חצי בניין כבר ממקודם'".

מנהל העיזבון פרץ אולץ להתפטר מהתיק לאחר שנטען כלפיו שקידם את ענייניו של לחיאני. עיריית בת ים העבירה את הממצאים החשודים למשטרה, ובית המשפט קבע שההשתלטות של לחיאני על הנכס אינה חוקית. חלקו היום במגרש, עליו אמורים לקום שני מגדלי מגורים - קטן באופן ממשי. בינתיים הוא סיים את תקופת הקלון שלו, ומצוי בקמפיין מחודש לראשות העירייה שעליו הכריז כבר כשהשתחרר מהכלא.


תגובת שלומי לחיאני: "גורמים פוליטיים החוששים מחזרתו של לחיאני להתמודדות על ראשות העיר בת ים פועלים כדי להציף סמוך לבחירות טענות כזב שמתבססות על דבריו של איש עסקים שנקלע לסכסוך עסקי עם מר לחיאני. אותו איש עסקים מעלה כיום תאוריות קונספירציה על עסקאות שהתקיימו כשלחיאני לא היה עוד איש ציבור, ואשר בסופו של יום לא יצאו לפועל. לחברה של לחיאני ניתנה הלוואה עסקית ממר כהן, באופן גלוי, מסודר ומדווח תוך שקיפות מלאה. ההלוואה הוחזרה במלואה בתוספת הריבית ההסכמית. כל טענה המסתמכת על דבריו של מר כהן לפיה היה להלוואה ייעוד אחר ובלתי לגטימי היא שקר גס. אין בסיס לטענה לפיה לחיאני פעל להגדלה כביכול של חוב הארנונה, בתקופה בה לא כיהן כבר כראש עיר. בין לחיאני לכהן מתקיימים הליכים משפטיים בסכומים של עשרות מיליוני שקלים. מר כהן איננו קורבן באירוע הזה אלא מי שפועל בתחבולה, עומד בפני תביעת ענק על עסקה אחרת בה פעל לנשל את לחיאני".

תגובת עו"ד משה וחיים פרץ: :הטענות לפיהן עו"ד משה פרץ מונה בשל קשרי חברות עם השופט שקד וכי פעל להנציח את החוב של הנכס הן טענות כוזבות. כך גם הטענה שקיים ערוץ חשאי עם מר לחיאני או שהבטיח ללחיאני את הנכס. עו"ד פרץ פרסם הזמנה לקבלת הצעות על הנכס כמקובל ופעל להביא למתווה של חלוקה בין היורשים. עו"ד פרץ לא קיבל כסף ממר כהן או לחיאני. הוא גם לא היה ערב במכירת חלקו בנכס של היורש המבוגר שהוזכר בכתבה. כספי התמורה ממכירת הנכס השני חולקו בהתאם להחלטת בית המשפט, רובם שימשו לכיסוי חובות העיזבון ושכר הטרחה ששולם היה שגרתי".

תגובת דוברות בתי המשפט: "עו"ד פרץ מונה על ידי השופט שקד אך ורק משיקולים מקצועיים, והטענה כי השופט פעל משיקולים זרים נדחתה על ידי הנציב".