N12
פרסומת

דרישות המשטרה להתמודדות עם הפשיעה – וההסתייגות של השב"כ

בניסיון להיאבק באלימות בחברה הערבית נתניהו הצהיר כי "הוא נחוש להכניס את השב"כ כגורם מסייע", אך נראה שבארגון הביטחוני לא נרשמה התלהבות • החשש: התערבות בסיכול פשיעה תפגע במלחמה בטרור ותחשוף חלק מהיכולות הטכנולוגיות הרגישות • בינתיים, במשטרה מתקשים להתמודד עם אובדן השליטה ומבקשים לקדם שורת צעדים בטווח הזמן המיידי - בהם מעצר מנהלי של עבריינים בולטים

ניר דבורי
משה נוסבאום
המהדורה המרכזית
פורסם: | עודכן:
הקישור הועתק

מניין הנרצחים בחברה הערבית ממשיך לזנק ועומד על 98 בני אדם מתחילת השנה, פי שלושה מהתקופה המקבילה אשתקד. זאת לאחר ש-6 גברים נורו אמש (חמישי) למוות, בשני אירועי אלימות שונים. נראה שבממשלה ובמשטרה חסרי אונים במאבק נגד הפשיעה הגואה ומנסים לקדם כלים נוספים להתמודדות עם המצב.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר מיד אחרי הרצח ביפיע כי הוא "נחוש להכניס את השב"כ כגורם מסייע למשטרת ישראל". בארגון הביטחוני סרבו להתייחס לנעשה בדיונים סגורים, אך הביעו הסתייגות מהמהלך. זאת על רקע החשש שהוא יפגע בסיכול טרור ויחשוף חלק מהיכולות הטכנולוגיות הרגישות. מכשול נוסף - החוק שמגדיר את פעילות הארגון, כגוף שנועד לסיכול טרור וריגול.

האלימות בחברה הערבית - סיקור N12

בינתיים, במשטרה העלו שורת דרישות בניסיון להתמודד עם הפשיעה בחברה הערבית. ביניהן, שימוש בטכנולוגיות שמצויות בשב"כ. עם זאת, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה והארגון עצמו לא הביעו התלהבות מהצעד. בקשת המשטרה כוללת גם גיוס כוח אדם של בין 400 ל-500 מפקדים, קצינים, חוקרים ורכזי מודיעין שפרשו בשנים האחרונות. המטרה היא לגייס אותם לתקופה קצובה, עד שהמצב יתייצב.

דרישה נוספת של המשטרה הוגשה ליועצת המשפטית לממשלה כבר לפני שלושה שבועות. לפיה, היא תורשה לעצור במעצר מנהלי 6 עבריינים בולטים במגזר הערבי. על פי החשד, אחד מהם הספיק מאז הבקשה להיות מעורב בעוד רצח - במשטרה הדגישו כי אלה צעדים שנדרשים בטווח הזמן המיידי.

פרסומת
קובי שבתאי והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בכנסת
מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי שדורש כלים נוספים, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"מערב פרוע במגזר הערבי"

בשעות הערב נרצח גבר כבן 30 בכביש 444, סמוך למחלף קסם. שעות קודם אלמונים פתחו באש לעבר בית עסק לשטיפת מכוניות ביפיע שבגליל, 5 נורו למוות. בין הנרצחים - נעים מרג'יה, בעל העסק שבו התרחש הירי, ובן דודו ראמי מרג'יה. לואי אבו רג'אב, מוחמד כנאנה ואיברהים שחאדה נפגעו גם הם מהירי הקטלני במקום ומותם נקבע בהמשך.

חמשת הנרצחים ביפיע
חמשת הנרצחים ביפיע

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מיהר להגיע לזירת האירוע בכפר יפיע ואמר כי הוא "משתתף בצער המשפחות ומאחל איחולי החלמה לפצועים". לדבריו, "עשרות שנים של הזנחה וחוסר משילות מתפוצצות לנו בפנים. יש כאן מערב פרוע במגזר הערבי בכל השנים האחרונות. אני והמפכ"ל עובדים קשה והבעיות מוכרות - מעט שוטרים, גל התפטרויות בשנה שעברה וחוסר בכוח אדם". 

פרסומת

"אנחנו מנסים לעשות טיפול שורש בעניין; חייבים להכניס את השב"כ לתמונה. זה הפתרון לטווח המיידי והקצר", הוסיף השר לביטחון לאומי. בהמשך הוא הדגיש שהוא "דורש ומבקש כי בישיבת הממשלה הקרובה תעבור הצעת מחליטים בנושא. הצעדים הללו, יחד עם תוספות לשוטרים יכולים להביא למיגור הפשיעה".

הזירה בכביש 444
זירת אירוע הירי בכביש 444, היום | צילום: תיעוד מבצעי מד"א