שופט בית העליון בדימוס יעקב טירקל הלך היום לעולמו בגיל 88. טירקל, שעמד בראש ועדת הבדיקה לאירועי משט המרמרה לעזה, הניח אחריו את בנותיו ליאת ולימור. אשתו מרים נפטרה ב-2018 וברוך, בנם של הזוג, נפטר בגיל צעיר לאחר מחלה קשה.

טירקל נולד במרס 1935 בתל אביב. לאחר שירותו הצבאי סיים לימודי משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים בתואר מוסמך, וכבר בגיל 32 מונה לשופט בבית משפט השלום בבאר שבע, ובכך התחיל קריירה בת 38 שנים על כס השיפוט. בשנת 1973 עבר לבית המשפט המחוזי בעיר, ובשנת 1981 נבחר לנשיא בית המשפט.

במהלך קריירת המשפט הארוכה כיהן כחבר הוועדה לבחירת שופטים וכיו"ר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת. כמו כן שימש כמרצה למשפטים באוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת תל אביב ובמכללה האקדמית נתניה.

לא קיבל שום התנגדות. השופט בדימוס טירקל (צילום: Hadas Parush/Flash90)
38 שנים על כס המשפט. טירקל | צילום: Hadas Parush/Flash90

בשנת 1995 נבחר לכהן כשופט בבית המשפט העליון, בו כיהן עד פרישתו בשנת 2005. לאחר הפרישה מונה ליו"ר הוועדה המייעצת לעניין מינויים לתפקידים בכירים הנעשים על ידי הממשלה, שבדקה את עברם של המועמדים לתפקידים הנכבדים וזכתה לכינוי "ועדת טירקל". בין השאר ועדה זו עסקה בפרשיות שליוו את מועמדותם של יואב גלנט למשרת הרמטכ"ל ויעקב פרנקל למשרת הנגיד.

בשנת 2010 מונה לעמוד בראש הוועדה הציבורית לבדיקת המשט הימי לעזה - "המרמרה". כמו כן קיבל תואר "דוקטור לפילוסופיה לשם כבוד" מטעם אוניברסיטת בן גוריון, וזכה באות יקיר העיר באר שבע.

לפני ארבעה חודשים התראיין טירקל ל-N12 והציג מתווה משלו לשינויים במערכת המשפט. על רקע התוכנית שהציג שר המשפטים יריב לוין והמחאה הציבורית, טירקל שרטט את השינויים המקובלים עליו – שכוללים פסקת התגברות ברוב של 70 חברי כנסת ופסילת חוקים ברוב מיוחד של שופטים. "אני לא הייתי מתערב בעניין הוועדה לבחירת שופטים. זה פועל יפה מאוד ובסדר גמור מאז שנת 1953 ואני לא רואה שום סיבה שזה יתוקן" הצהיר.

טירקל לא הביע התלהבות רבה בנוגע לעילת הסבירות, אבל לדעתו אסור לבטל אותה לחלוטין: "זה עניין יותר רגיש ודורש הרבה מחשבה. אני הייתי מוכן, לא בהתלהבות, לקבל את זה שיש אפשרות להתערבות על פי עילת הסבירות, אבל זה צריך להיעשות בזהירות רבה מאוד ובמקרים יוצאים מן הכלל". טירקל גם היה בין החותמים על מכתב אזהרה של 18 שופטי העליון בדימוס נגד המתווה של לוין ורוטמן.