בשנים האחרונות המושב ספסופה שבמרום הגליל התרחב, ולנוף הירוק הצטרפו עשרות בתים חדשים. גם האחים אזולאי ביקשו להתחיל לבנות בתים במושב. ליאור אחד האחים, שמתגורר קרוב, סייע להם והעסיק קבלן שלד בשם איאד זהוה.

עלות הבנייה לדברי הקבלן הייתה "750 אלף שקל, כפול שני בתים", לדברי הקבלן איאד, אלא שאז הוא משחזר: "התחילו הצרות". "הוא בא אליי, אומר לי תשמע, אל תפחד על הכסף יהיה לך כסף. תעשה מה שאני אומר לך יהיה כסף", הוא מספר.

מי אמר לך את זה?

"ליאור. הוא אמר לי 'אני אפתח לך ערוץ חדש שתעבוד אצל אח שלי בתש"ן'". בתש"ן הכוונה היא לתשתיות נפט ואנרגיה - חברה ממשלתית גדולה שאחראית על אחסנה והובלת דלק ברחבי המדינה. המנכ"ל בפועל של החברה באותם ימים היה שמעון אזולאי, אחיו של ליאור ואחד מבעלי הבתים שנבנו.

כך לכאורה עבדה השיטה: חוזה עבודה בחברה הממשלתית נחתם בין שמעון אזולאי, ששימש המנכ"ל בפועל, לבין הקבלן זהוה. אבל איש הקשר שחיבר בין השניים היה האח ליאור אזולאי. למרות שהוא כלל לא עובד בחברה, ידו של האח ליאור הייתה בכל. כך לדוגמה היה זה האח ליאור שעדכן את הקבלן בעבודות הפטורות ממכרז, בסכומי הכסף וגם בנה איתו ביחד את הצעות המחיר.

ספסופה
המושב ספסופה שבמרום הגליל

המחשה לכך נשמעת בהקלטה שהגיעה לידי תחקיר N12 והמהדורה המרכזית ובה נשמע ליאור משוחח עם איאד הקבלן ומנחה אותו בהצעות הפיקטיביות לעבודה.

ליאור: "תגיד אתה זוכר את העבודה של הטרקטור בכל הארץ?"

איאד: "כן, כן".

ליאור: "אז התחלנו עוד פעם. אני רוצה עוד פעם שזה ייצא אליך, אבל אני צריך כאילו 3 שמות שיצרו איתם קשר, אבל שאתה סומך עליהם. אני שולח את הפרטים. ייצרו איתם קשר ויבקשו מהם לתת הצעת מחיר".

מההקלטות שהגיעו לתחקיר N12 והמהדורה המרכזית, עולה כי ליאור אזולאי דאג לעוד שתי הצעות פיקטיביות במכרז, וזאת במטרה למנוע תחרות וכך להביא לזכייתו של "הקבלן הביתי". כחלק מהשיטה, ליאור אזולאי בקולו ביקש מזהוה לאתר שלושה אנשים שאפשר "לסמוך עליהם" שישלחו גם הם הצעת מחיר עבור עבודה.

"תעשה אחד 215, השני תעשה אותו 189.5, השלישי תעשה 188,700", הנחה ליאור את הקבלן לגבי סכומי ההצעות עבור העבודה, וכדי שלא יתעוררו סימני שאלה, ביקש ממנו לנסח את זה בצורה שונה, והסביר: "שכל אחד יהיה לו ניסוח אחר".

על כך, סיפר הקבלן זהוה בראיון מול המצלמה כי במסגרת התהליך "היו שלוש הצעות שאני צריך לתפור, כדי שאני אזכה. אז זכיתי, ולקחתי ועשיתי". 

שמעון אזולאי  (צילום: מתוך אתר PEI חברת תשתיות אנרגיה בע"מ)
שמעון אזולאי, כיהן כמנכ"ל בפועל של חברת תש"ן | צילום: מתוך אתר PEI חברת תשתיות אנרגיה בע"מ

ומדוע היה חשוב לאחים אזולאי שקבלן השלד שלהם ירוויח טוב מהחברה הממשלתית? לטענת הקבלן, שהתגלה כדובר אמת בבדיקת פוליגרף שעבר במסגרת התחקיר, מחירי ההצעות שלו נופחו כלפי מעלה ואת הכסף העודף הוא נדרש לקזז מעלות בניית הבתים של המנכ"ל בפועל ואחיו ביישוב ספסופה.

"היו שולחים אותי לסיור קבלנים ושואלים 'כמה אתה רוצה לעבודה'", משחזר איאד את דרך עבודתו לכאורה מול החברה ומספק דוגמה תיאורתית שחושפת את השיטה: "אני הייתי אומר שרוצה 100 שקל היו אומרים בסדר, תשים 150 שקל ונקזז לך מהעבודה שלך אצלנו בבית", הסביר הקבלן.

 כעבור שנה השיטה התפוצצה

תוכנית העבודה המחתרתית תקתקה וגם הקבלן זהוה, יש לציין, הרוויח לא מעט מהסידור החריג. אבל כעבור כשנה השיטה התפוצצה, וכך גם הקבלן שנקלע לקשיים מול האחים אזולאי. "אני הבאתי להם כמעט 860 אלף שקל משם (מחברת תש"ן) , ולא שילמו לי את הכסף מה שהגיע לי", זעם זהוה.

"יעני גם לקחת את הכסף וגם לא שילמת לי מה שמגיע", הוא אומר, "הוספתי מרתפים, הוספתי בריכות מים, בריכות שחייה, יצרתי חדרי מכונות - תשלם", הוא אומר על הבתים שבנה.

ליאור אזולאי
האח ליאור אזולאי

הסכסוך המדובר החל בשנת 2019 כאשר מונה מנכ"ל קבוע לחברה הממשלתית, ושמעון אזולאי חזר לתפקיד הסמנכ"ל והאחים אזולאי כבר פחות שלטו בנעשה בחברה. איאד כמעט לא הרוויח מתש"ן, אבל נדרש להמשיך בבניית הווילות בספסופה. כשנצברו חובות, הוא פנה ישירות לשמעון אזולאי.

"איאד, אל תשלח לשמעון הודעות", נשמע האח ליאור אומר לו באחת ההקלטות.

אתה הבנת למה המשפחה לא רוצה שתדבר עם שמעון ישירות?

"כמובן הם לא רוצים שאני אדבר על איזושהי מילה שקשורה לתש"ן בבנייה שלו. הם לא רוצים שיהיה קשר עם שמעון, בסוף אני הבנתי כל הסיבות. אבל אני כבר סיימתי, אני כבר לקראת הסוף ואני רוצה להתחשבן".

למה הקלטת את כל השיחות?

"כשהתחלתי שהבין שיש משהו לא בסדר, לקוי, התחיל הפחד שהם לא ישלמו לי כסף וזה מה שקרה. סיימתי כל העבודות ואז יצאתי פראייר, יצאתי חוצפן".

ברגע שנופל לך האסימון אתה לא חושב לעשות משהו, לפנות אולי לתש"ן?

"פניתי ליועץ המשפטי של תש"ן".

הם לא מפחדים שזה יתפוצץ?

"אני מאמין שהם כן מפחדים, אבל הם חושבים שאני מפחד על עצמי. כאילו אני אשם שגם אני עשיתי עבירה".

איאד זהוה הקבלן
איאד זהוה הקבלן

האחוזות הפכו לסוויטות שמושכרות לנופשים 

כשחלף זמן ואיאד לא קיבל את מבוקשו, הוא החליט להגיש תביעה לביהמ"ש כדי להשיג את הכסף. בינתיים, אחוזות היוקרה שנבנו בספסופה ויועדו בעיקר למגורים, פוצלו בניגוד לחוק לכמה סוויטות ומוצעות לנופשים תחת השם "אחוזת פיטדה".

בתגובה לסכסוך הממושך בין הצדדים, טען עו"ד יריב ואקנין, פרקליטו של זהוה כי "אי אפשר לתת ללקוח שלי תשובה ולהגיד: 'רגע, הברז עם תשתיות נפט ואנרגיה נסגר, אז אנחנו לא יכולים לשלם לך'. הלקוח שלי היה צריך לקבל את הכסף והוא עדיין צריך לקבל את הכסף. אנחנו הגשנו תביעה אזרחית בשביל לקבל את הכספים האלה והיא מתנהלת ומתבררת בבית המשפט בימים אלה. בסופו של דבר, הקומבינה נעשתה על הגב שלו".

 
עו"ד יריב ואקנין (צילום: N12)
עו"ד יריב ואקנין עורך דינו של הקבלן, איאד זהוה | צילום: N12

שני תחקירני המערכת שכרו את אחת הסוויטות כדי להתרשם מקרוב, ושילמו עבורה במזומן, לבקשת ליאור אזולאי המנהל אותה. כשזה התבקש לספק תשובות על סימני השאלה הרבים שהתעוררו בעקבות ההקלטות שנחשפו והשיחה עם הקבלן, נמלט ליאור בלי לענות, והתבצר בבית שבנה עבורו זהוה הקבלן.

במקביל, הגיעו תחקירנים אחרים למשרדי חברת תש"ן בהרצליה, אך שמעון אזולאי לא היה במקום, סירב לשוחח טלפונית, והעביר הוראה לא לענות לשאלותינו.

פנינו למשפחת אזולאי ולטענתם מדובר בקבלן שדורש כספים, שלא מגיעים לו. אבל החומרים הרבים שנחשפו בתחקיר, יגיעו גם הם בדרכם לבית המשפט שעשוי לבחון את האפשרות שמשפחה אחת השתלטה על חברה ממשלתית, וחגגה במאות אלפי שקלים, על חשבוננו.


תגובות

שמעון אזולאי מסר בתגובה: "אני מקפיד על מנהל תקין וטוהר מידות, וכך נהגתי גם בנוגע לקבלן איאד זהוה. לפיכך, כשהגיש הקבלן הצעות לתש"ן, מסרתי הודעה בכתב בעניין העבודות שביצע עבורי, מכאן שאיש לא יכול להעלות טענה כלשהי כנגדי בעניין זה. לא אני החלטתי על ההתקשרויות בין החברה לבין הקבלן והגורמים המקצועיים שהחליטו על כך עשו זאת לאחר שהקבלן עמד בכל תנאי הסף והציע את ההצעה הטובה ביותר. בכך הם נהגו כמתחייב בחוק. אינני אחראי לדברים שנאמרו, אם נאמרו, בשיחות בין אחי לבין הקבלן וכל ניסיון לשרבב אותי לעניינים אלו, פסול וחסר שחר".

מחברת תשתיות אנרגיה נמסר: "הכתבה עוסקת בארוע שהתרחש לפני כ-6 שנים. מייד עם קבלת הפרטים הוקם בחברה צוות בראשות מבקר הפנים לבדיקת עומק של הסוגיות השונות. לאחר קבלת ממצאי הדו"ח הראשוני, זומן מר אזולאי לשימוע טרם השעיה. החברה מתייחסת באפס סובלנות לסוגיות של טוהר מידות ושימוש בכסף ציבורי ותמצה את בדיקת הטענות עד תום. בסיום הבדיקה והשימוע יינקטו הצעדים הנדרשים כדי להגן על החברה ועל כספי הציבור".

מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה מרום הגליל נמסר: "מערך הפיקוח שלנו פועל כדי למגר תופעה של שימוש ביחידות מגורים כמבני אירוח. הוועדה לא אישרה פיצול מבנים כיוון שהדבר מנוגד לדין".

ליאור אזולאי טרם הגיב לכתבה.