המשטרה התירה לפרסם הבוקר (שלישי) חשד להונאה בהיקף של עשרות מיליוני ש"ח במשך השנים האחרונות מכספי ציבור. חוקרי ביטוח לאומי שמו לב לרצף בקשות חריג של הכרה בנכות, כולן דומות מאוד במאפיינים שלהם. חקירה של הבקשות העלתה את החשד כי מדובר בהונאה. הבוקר הועברו כמה חשודים לחקירה במשרדי מפלג ההונאה שביחידה המרכזית ירושלים.

בין החשודים שנעצרו הבוקר, בעליהם ועובדיהם של משרד הטוען שמסייע בתחום הגשת תביעות נכות לביטוח לאומי ואנשי מקצוע נוספים. בהתאם להתפתחויות החקירה, יובאו מי מהמעורבים לדיון בפני בימ"ש במהלך היום. כמו כן, בכוונת המשטרה לפעול לחילוטם של רכוש ונכסים שנתפסו עד כה ובהמשך, כחלק מהליך אכיפה כלכלית כנגד מי מהמעורבים. בלשים וחוקרים של מחוז ירושלים וחוקרים של אגף חקירות בביטוח הלאומי פשטו הבוקר על משרדיהם ובתיהם של החשודים.

החשד עלה לאחר שבמהלך השנה החולפת גילו חוקרי אגף החקירות של הביטוח הלאומי מספר רב של בקשות להכרה בנכות לקטינים שהתקבלו במוסד והיו בעלות מאפיינים דומים ומחשידים. בעקבות כך החלה החקירה הסמויה בשיתוף פעולה עם מפלג ההונאה של משטרת ירושלים.

במהלך החקירה הסמויה אותרו מאות בקשות, שעל פי החשד בוצע בהן שימוש במסמכים מזויפים ושהוגשו לסניפים השונים של המוסד. עוד עלה בחקירה כי במקרים רבים הוגשו בקשות עבור שני ילדים מאותן המשפחות, וזאת על-פי החשד, במטרה להגדיל את תשלומי הקצבאות החודשיות. התשלומים כתוצאה ממעשי הונאה נאמדים על עשרות מיליוני שקלים ואף יותר.

ביטוח לאומי, ארכיון (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90, חדשות)
חשד: זייפו מסמכים וגנבו עשרות מיליוני שקלים מכספי ציבור | צילום: יוסי זמיר, פלאש 90, חדשות

כחלק מצמצום הבירוקרטיה והרצון לייעל את השירות לאזרח ובדגש על נכויות ילדים, קידם הביטוח הלאומי הקלות לפיהן לא נדרשה במקרים רבים הגעה של ילד עם מוגבלות לוועדה רפואית והוועדה התבססה על מסמכים רפואיים רשמיים מרופא ומרפאה מוסמכים המפרטים את מצבו של הילד והכרה בקריטריונים המזכים בקצבה. אך במהלך השנה החולפת גילו חוקרי אגף החקירות של הביטוח הלאומי מספר רב של בקשות להכרה בנכות לקטינים שהתקבלו במוסד והיו בעלות מאפיינים דומים ומחשידים.

על פי ממצאי החקירה הסמויה, משרדים הממוקמים במרכז ובצפון הארץ, הפעילו בין היתר, עסקנים בקרב הציבור בהבטחה למשפחות כי ידאגו עבורן לתשלומי קצבאות מכובדים. בתמורה לכך, נדרשו אותן משפחות לוותר מראש על סכום הכסף שייזקף לזכותן רטרואקטיבית עם קבלת ההכרה על ידי הביטוח הלאומי, כלומר, עשרות אלפי שקלים לכל מקרה שנידון.

מהביטוח הלאומי נמסר: "הביטוח הלאומי עושה מאמצים רבים לטובת צמצום בירוקרטיה, שירותיות והסתמכות על גורמי רפואה מקצועיים מבלי לטרטר אזרחים לוועדות הרפואיות. נדרשת אחריות ציבורית כוללת ומידה של ערבות הדדית כדי להבין שכל ניסיון מרמה שכזה פוגע בנזקק, בנכה, במשפחות שצריכות סיוע - ומדובר בפשע פלילי, חברתי ומוסרי גם כלפיהם. הביטוח הלאומי ואגף החקירות יחד עם משטרת ישראל ימשיכו לעבוד יחד, מתוך אחריות חברתית, כדי לעצור את המבקשים להרע ולהזיק ולוודא שהקצבאות יגיעו למי שבאמת ובתמים זקוק לכך".