משפחת הקורבנות מאוימת - והחשוד המרכזי ברצח מסתובב חופשי: מאמון רבאח בן ה-56 נרצח ביריות לעיני קרוביו בג'דיידה-מכר לפני ארבעה חודשים, והחשוד המרכזי שוחרר ולא יוגש נגדו כתב אישום. היום (שלישי) עתרו בני משפחתו של רבאח לבית המשפט העליון, בעקבות החלטת הפרקליטות שלפיה לא די בראיות בכדי להגיש כתב אישום. 

החשוד המרכזי במעשה שוחרר בשבועות האחרונים, ולטענת המשפחה מטיל אימה על משפחת הקורבן. מדובר ברצח השני שפקד את משפחת רבאח בתוך כשנה: וויסאם, בן הזקונים במשפחה, נורה למוות ביישוב במסגרת סכסוך בין משפחות שהוא אינו קשור אליו, וכך מאמון ובנו וויסאם, שאינם מוכרים למשטרה ומעולם לא היו מעורבים באירוע פלילי, נרצחו בשני אירועים שונים באזור מגוריהם.

ויסאם רבאח שנורה למוות ב-2021 ואביו מאמון רבאח (עיבוד: החדשות 12)
מימין: מאמון ראבח, משמאל: בנו ויסאם שנרצח שנה לפניו | עיבוד: החדשות 12

היחידה המרכזית של משטרת מחוז חוף עצרה חשוד מרכזי ברצח של מאמון רבאח, ומעצרו הוארך מעת לעת. אלא שלפי שעה, בפרקליטות לא מתכוונים להגיש כתב אישום בהתחשב בראיות המצויות - והדבר הביא לשחרור החשוד לביתו.

ההחלטה שלא להאשים את החשוד הביאה לזעם גדול בקרב צוותי החקירה, עד לכדי ביקורת קשה שהשמיע נציג המשטרה בדיון האחרון שבו נקבע לשחרר את החשוד המרכזי לביתו. וכך טען רס"ב אלכס שצמן בפני השופט, כפי שפורסם בכתבה בנושא שפורסמה במגזין N12: "צוות החקירה משוכנע כי ישנה תשתית ראייתית מספקת לכתב אישום, אך לאכזבתנו הרבה אני מצטער ומתבייש להגיש בקשת שחרור לחשוד שבמקום לעמוד לדין על רצח - ישוחרר לביתו".

מאז שחרורו של החשוד, מסתגרת המשפחה בביתה וחווה איומים רבים. לטענתם, האיומים הללו נשלחים מצד החשוד ששוחרר ומצד אנשיו: כך למשל נשלח סרטון של ירי שבוצע לאוויר סמוך לביתם, לצד תמונה נוספת ובה המסר - "מקררי המתים בבית החולים לא יספיקו לכל הגופות שלכם". בעקבות האיומים והביקורת הקשה, בני המשפחה עתרו לבית המשפט העליון כדי לקבל תשובות מדוע לא הוגש כתב אישום, ולבחון את האפשרות לעצור מחדש את האדם שמטיל אימה על שגרת חייהם, ולטענת בכירים במשטרה אף הביא לרצח של שני בני משפחה תמימים, ללא עבר פלילי - בהפרש של כמה חודשים.

מהומות בג'דידה-מכר אחרי רצח מאמון רבאח (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
המהומות בג'דיידה-מכר אחרי רצח מאמון רבאח | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

"אנחנו מאוימים, לובשים שחור, לא יודעים מי הבא בתור, מי הבא שיחליטו לרצוח", סיפרה עמאל, אם המשפחה בשיחה עם N12. "אנחנו לא יוצאים מהבית, כל הילדים בבית, לא הולכים לבית ספר לא לשום מקום, חוששים מרצח נוסף, אני רוצה לגדל את הילדים שלי בשקט".

מהומות בג'דידה-מכר אחרי רצח מאמון רבאח (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
כך נראו המהומות לאחר הרצח - שלא יסתיים בכתב אישום? | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

המשפחה הסתייעה בעורך הדין תומר נוה, שהגיש את העתירה לבית המשפט העליון ומסר ל-N12: "זה אירוע חמור מאוד. בתיק הספציפי הזה שתי עדות ראייה לרצח שזיהו את החשוד, הן ראו הכול ועדיין לא הוגש כאן כתב אישום. אנחנו יותר מ-22 שנה בתחום הזה, מכירים היטב את העולם הפלילי, עברנו הכול, ועדיין – מעולם לא נתקלנו בסיפור כזה, שדורש התערבות גם של בית המשפט העליון".

עו"ד תומר נוה
עו"ד תומר נוה | צילום:
עו"ד ששון בר עוז
עו"ד ששון בר עוז, שמייצג את החשוד המרכזי בתיק

עו"ד ששון בר עוז, המייצג את החשוד המרכזי ברצח של מאמון רבאח, מסר: "הפרקליטות בחנה את הראיות בתיק זה באופן יסודי ומדוקדק ובסופו של יום קיבלה את ההחלטה הנכונה והראויה בנסיבות העניין. יתירה מזו, הפרקליטות היא הגוף המקצועי והמוסמך לקבל החלטות שכאלו לאחר שהראיות נבחנות במישור המשפטי".

תגובת הפרקליטות: "משטרת ישראל אמונה על חקירת חשדות לעבירות פליליות ואילו תפקיד הפרקליטות הוא להעריך את הראיות שנאספות בחקירת המשטרה. במקרה זה חומר הראיות שאספה המשטרה נבחן על ידי דרגים בכירים בפרקליטות שהגיעו למסקנה שאין די בראיות שנאספו בחקירה כדי להגיש כתב אישום".