מ' שירתה עד לא מזמן בבסיס בצפון הארץ, שם במהלך שמירה בחמ"ל הוטרדה מינית על ידי אחד החיילים באוגדה, נהג של מפקד בכיר. המקרה הועבר לפרקליטות הצבאית ושם הוא תקוע כבר מספר חודשים. החייל עצמו ממשיך בתפקידו כרגיל, אבל בינתיים מ' הועברה לבסיס אחר.

"הוא ישב לידי, עם הרגל שלו הוא נגע ברגל שלי", סיפרה מ' בריאיון למהדורה המרכזית. "כשאמרתי לו שזה מציק לי הוא המשיך וחייך. אחר כך הוא הניח את היד שלו על הירך שלי, הוא התחיל ללחוץ ממש חזק ולמשש לי את הירך. אני קפאתי במקום, אני רעדתי, לא יכולתי לדבר ולא כלום". לדבריה, "יום אחרי המקרה פחדתי להסתובב בבסיס, אם זה אפילו ללכת לשירותים, לא הייתי הולכת. הייתי מתאפקת יום שלם עד שאני מגיעה הביתה".

מ' הגישה תלונה במצ"ח ואף עומתה מול החייל הפוגע - שהכחיש. היא ביקשה לעבור פוליגרף, אך הוא סירב לעבור. בינתיים שתי חיילות נוספות בבסיס תיארו בפני מ' פגיעות נוספות שעברו על ידי אותו חייל. את אחת השיחות היא הקליטה והעבירה לחוקרת שלה.

"כמו שאצלך הוא עשה, גם אצלי", נשמעת מספרת אחת מהחיילות בהקלטה. "נכון שהיו לי שמירות בחמ"ל, הוא אמר לי 'איפה את בחמ"ל?', לא הבנתי מה הוא רוצה ואז כאילו הוא לקח לי את היד ועשה לי כמו שהראיתי לך, ואז נגע לי ברגל ואז כאילו כמו שהוא עשה לך, אותו הדבר עם הרגליים".

במקום לטפל בפוגע – מעבירים את הנפגעת לבסיס אחר

הפתרון של צה"ל להעביר חיילת שנפגעת מינית במקום לטפל בפוגע לא חריג. בעבר הראינו כיצד בצה"ל אימצו שיטת טיפול הזויה בפגיעות מיניות, כאשר פשוט מעבירים את הנפגעת לבסיס אחר.

"הוא מתחכך בי, נגיד יורדים במדרגות, אני באה לעלות, הוא בא לרדת, הוא דואג שנתחכך, הרגשתי מין אימה ופחד כזה להיכנס כל פעם לאותו בניין", סיפרה ר', שהוטרדה מינית בצבא והועברה בסיס, בריאיון למהדורה המרכזית לפני כשנתיים. "אמרו לי: 'נטפל בזה, נעביר את זה הלאה, יחקרו את הנושא, יחזרו אלייך. בואי בינתיים תלמדי הגנה עצמית".

ל', בכירה במערך בריאות הנפש שמטפלת בנפגעות עבירות מין, סיפרה לנו אז על ההתנהלות אחורי הקלעים. לדבריה, "יש עומס מאוד מאוד גדול במהו"ת. הם הרבה פעמים מחזירים את הטיפול ליחידה בגלל שיש עומס. ואז הפתרון שמוצע לאותן החיילות זה באמת לעבור יחידה כדי לנתק מגע".

בשנת 2020 דווחו 1,542 מקרים של פגיעות מיניות בצבא אבל הוגשו רק 31 כתבי אישום. למעשה מ-2017 ישנה עלייה במספר תלונות בכל שנה, אך במקביל ירידה במספר כתבי האישום.

בצה"ל מתיימרים להציג מדיניות של אפס סובלנות אבל בפועל, בשטח, החיילות מוצאות את עצמן לבדן בקרב הזה. "חצי שנה אני מתמודדת לבד. הצבא אמור להגן עליי, לשמור עליי – 'תתמודדי לבד'", מציינת מ'.

דובר צה"ל מסר בתגובה: "לפני מספר חודשים נפתחה חקירה במצ"ח, בעניינו של חייל בחשד לביצוע מעשה מגונה כלפי חיילת. לאחר בחינת הראיות שנאספו, נמצא כי לנוכח אופיים של המעשים וטיבם, אין מקום לנקיטת צעדים פליליים בעניינו. לצד זאת, נמצא שמעשיו חורגים מכללי ההתנהגות הנדרשים בצה"ל. לפיכך, הורה פרקליט צבאי על העמדת החייל לדין משמעתי בעבירה של התנהגות שאינה הולמת. החיילת מלווה על ידי גורמי יוהל"ם והפרקליטות הצבאית עדכנה את החיילת בדבר ההחלטה לנקוט כנגד החייל הליך משמעתי ביחידה. צה"ל מזמין כל חייל או חיילת שנפגעו למסור תלונה, אשר תיבחן כמקובל".