מנאר חג'אג', בת 34, וחדרה, בתה בת ה-14 נורו למוות אמש (שני) ברחוב הרב קוק בלוד. מרים, אחותה התאומה של חדרה נפצעה בינוני, ופונתה בידי צוותי מד"א לקבלת טיפול רפואי בבית החולים שמיר-אסף הרופא. מחקירה ראשונית עולה כי מקורבת לבעלה של מנאר, נרצחה בעבר ביריות גם כן.

לאחר הרצח של המקורבת לו, עבר בעלה של מנאר לחו"ל ושם הכיר אותה. השניים התחתנו, נולדו שתי התאומות, והוא נשאר לחיות בחו"ל. לפי החשד שנבדק, הבעל הסתבך בסכסוך פלילי, ואשתו מנאר ובנותיו התאומות חדרה ומרים שילמו את מחיר הנקמה בו. 

אירוע ירי בלוד
זירת הירי ברחוק הרב קוק בלוד

בעקבות הרצח הכפול, ראש הממשלה יאיר לפיד מסר הבוקר כי תוגבר האכיפה ונוכחות המשטרה. "הרצח הנורא בלוד של מנאר חג'אג' ובתה חדרה בת ה-14 יחד עם רצף ארועי האלימות של הימים האחרונים מחייב אותנו להגביר את האכיפה והנוכחות של כוחות משטרה בערים ולהחמיר את הענישה מול כל מעשה אלימות", כתב בטוויטר. "אני שולח ניחומים למשפחת חג׳אג׳ והחלמה מהירה לאחות התאומה". הוא הוסיף כי "בלתי נתפס שאם ובתה נרצחות, אנחנו נגביר את המאמצים לריסון והורדת האלימות בחברה הערבית בכל הדרכים העומדות לרשותנו".

פידא שחאדה, שכנתן של הנרצחות בלוד וחברת מועצת העירייה, סיפרה ל"חדשות הבוקר" עם נסלי ברדה: "זה לילה שעבר בקושי. זה רצח שביעי או שמיני בלוד מתחילת השנה, זה מזעזע את התושבים. זה היה בשעה שאנשים חוזרים הביתה, שכנה שחזרה מהעבודה עשתה להאחת הנרצחות החייאה. זה היה טראגי ויכול היה להיות הרבה יותר טראגי. גם הילדה שנשארה בחיים שקמה וברחה, הייתה יכולה להיות נרצחת".

"אני מזועזעת, זו השכונה שגדלתי בה ולא חשבתי שיהיה רצח בחניה של בניין. בתור ילדה שיחקתי שם ולחשוב שבאותו המקום ובאותה השנייה… צריכים לעבוד על תוכנית", הוסיפה שחאדה. "לפני חודש היה הרצח של אבו סיאם… יש 50 נשים מאוימות, לא בטוח שזה היה המצב הפעם, אבל יש 50 נשים שעלולות להירצח. בעשור האחרון נרצחו 20 נשים ורק 3 תיקים פוענחו. 

"אין הסבר לחוסר הפענוח, אני גרה בין תחנת המשטרה לעיריית לוד, יש מספיק מצלמות, והרוצח הלך הביתה. המשטרה הגיעה אחרי יותר מ-10 דקות, במצב אחר המדינה הייתה מושבתת", טענה חברת מועצת העיר. "הייתי מצפה מראש העירייה ומרוב משרדי הממשלה להשבית הכול ולמצוא את הרוצח".

"לפני חודש וחצי גם היינו עדות לרצח מזעזע, לקח למשטרה יותר מ-45 דקות להגיע", הוסיפה. "משרדי הממשלה צריכים להתכנס, צריך לבנות תוכנית מקצה לקצה, נוער מסיים תיכון וחסר מעש, לא יכול להיות שהפתרון היחיד זה ארגוני הפשע. צריך לעבוד על חינוך בחברה הערבית, ועל תוכניות מניעה. כשאימא רואה נשק אצל הבן שלה, שתמנע את זה. אני לא רוצה לומר שזה רק התפקיד של המשטרה. זה גם התפקיד של משרדי החינוך, הרווחה, התפקיד של הרשות המקומית, צריכים לבנות תוכנית. אי אפשר לומר שהרוצח המשיך ואף אחד לא עצר אותו בדרך.

אירוע ירי בלוד (צילום: תיעוד מבצעי מד"א)
זירת הירי בלוד | צילום: תיעוד מבצעי מד"א

השר לביטחון הפנים עמר בר-לב, התייחס לרצח בלוד ולרצח העיתונאי אגבאריה באום אל-פחם: "מעשי הרצח באום אל-פחם של העיתונאי נידאל אגבאריה, ובלוד של מנאר חג'אג' ובתה חדרה, לצד הירי בטייבה, אותם המשטרה חוקרת בשעות אלו, מוכיחים פעם נוספת, למרבה הצער, כי המאבק בפשיעה בחברה הערבית הוא קשה, מורכב ודורש עוד תקופה ארוכה מאוד של פעילות משטרתית ואכיפתית תקיפה ונחושה. זאת בד בבד עם השקעות גדולות בין היתר בחינוך, ברווחה ובתעסוקה, לצד שינוי תפיסה תרבותי, מאחר שטיפול בנגע האלימות בחברה הערבית אינו מסתכם רק בסיכול ובפענוח".

"שנים של הזנחה דורשות שנים של תיקון", הוסיף השר בר-לב. "אסור לנו לשגות באשליות שהפשיעה בחברה הערבית תמוגר בפרק זמן קצר. אני מחויב למאבק הזה, ומשטרת ישראל מחויבת למאבק הזה, והיא משקיעה את מיטב האמצעים, היכולות והכוחות לשם כך".

דובר המשטרה, אלי לוי, טען הבוקר ב-103FM כי למשטרה יש "הצלחה גדולה" במאבק נגד האלימות בחברה הערבית. על הרצח בלוד אמר: "מהערכת המצב והסקירה המודיעינית, לא עולה שהקורבנות מעורבים בסכסוכים או שיש מידע על תלונות של אלימות במשפחה".

הדיווח על האירוע התקבל במוקד מגן דוד אדום בשעה 22:39. הפרמדיקים זיו פרמן ומאהר אל-שמאלי, וחובש מד"א אמיר אנגלמן, סיפרו: "במקום הייתה המולה גדולה, ראינו 3 נשים שוכבות פצועות עם פציעות חודרות, אישה כבת 34 הייתה מחוסרת הכרה, ללא דופק וללא נשימה, העלנו אותה מיד לניידת טיפול נמרץ ופינינו אותה לבית חולים בתוך פעולות החייאה".

"נערה כבת 14 שכבה מחוסרת הכרה עם פציעות חודרות. הענקנו לה טיפול רפואי מציל חיים ופינינו אותה במצב אנוש, כאשר בדרך היא איבדה דופק ונשימה וביצענו בה פעולות החייאה. נערה נוספת כבת 14 נמצאה בהכרה מלאה וסבלה גם היא מפציעות חודרות. לאחר טיפול ראשוני במקום פינינו אותה לבית החולים ומצבה בינוני". 

המשטרה מסרה כי החלה לחקור את אירוע הירי: "המשטרה מבצעת סריקות אחר מבצע הירי לצד איסוף ממצאים בשטח. הרקע והנסיבות בבדיקה". עוד הוסיפו במשטרה כי לקראת השעה 2:00 הסתיימה הערכת המצב המיוחדת בעיר, וכי בסקירת האירוע הודגש כי הקורבנות אינן מסוכסכות ולא קיים כל מידע או תלונה בהקשר של אלימות במשפחה. 

מפקד מחוז המרכז ניצב אבי ביטון, ציין כי מדובר "בתיק הכי חמור היום במחוז - שייחקר בעדיפות עליונה". לדבריו, חקירת הרצח הוטלה על היחידה ללוחמה בפשיעה של מרחב השפלה, וכלל המערכים הרלוונטים יעמדו לרשות היחידה החוקרת. בנוסף, הנחה ניצב ביטון על פריסה מוגברת של כוחות בעיר, בתוך העצמת האכיפה הממוקדת. "על בסיס המודיעין והערכת המצב נקבל החלטות הן בתחום החקירה והן בתחום המבצעי. אירוע קשה מאוד ונטפל בו בחומרה".

ראש עיריית לוד, עו"ד יאיר רביבו, אמר כי מדובר באירוע "מטלטל, מקומם ומרתיח". לדבריו "אנחנו ככה מתייחסים לזילות בחיי אדם. צר לי להגיד - המדינה לא מתעוררת. אני חושב ואני אומר את זה באופן בוטה, מדובר ב'ערבי שרצח ערבי' ואולי זה לא מעניין את כולם בסדר היום - זה אמור לעניין את כולנו. זו פגיעה בביטחון האישי של כל תושבי מדינת ישראל ואני פשוט מרחם על האוכלוסייה הערבית שחיה תחת טרור פלילי מתמשך בשנים האחרונות שכל שנה למעלה מ-100 אזרחים ערבים נרצחים בידי ערבים". 

במקביל לאירוע הירי בלוד, תושב טייבה נעצר הלילה (בין שני לשלישי) בחשד למעורבות באירוע ירי ובחטיפת פצוע הירי מאמבולנס בטייבה. חוקרי התחנה המקומית החלו בסריקות עם קבלת דיווח על ירי בעיר שבמהלכו אזרח נפצע קל. על פי החשד, ובהתאם להודעת המשטרה, "בזמן שהפצוע היה באמבולנס בדרכו לקבלת טיפול רפואי, הגיעו מספר חשודים וחטפו אותו מתוך האמבולנס". במקביל למעצר החשוד, נמשכו הסריקות במסגרת החקירה שנפתחה.