התפתחות בתיק הצוללות: השר לשעבר מודי זנדברג, שנאשם בתחילה בשוחד, הגיע לעסקת טיעון עם הפרקליטות שבמסגרתה יודה בעבירת הפרת אמונים - כך אנחנו מפרסמים היום (ראשון) לראשונה. לפי ההסדר, שהוגש הבוקר לבית המשפט, ייגזרו עליו שבעה חודשי עבודות שירות וקנס בגובה 50 אלף שקלים.

פרקליטו של זנדברג, עו"ד ירון קוסטליץ, אמר: "מברך על כך שהפרקליטות השתכנעה מטענותיו וחzרה מכתב האישום המקורי החמור. כעת, משהעננה הוסרה מעל ראשו – יוכל מודי להמשיך בחייו".

בתקופה הרלוונטית לפרשה, שימש זנדברג כיו"ר ארגון קרן היסוד. בספטמבר 2017 הוא נחקר בחשד למעורבות בפרשת הצוללות. באותם ימים הוא נעצר, ובחקירה הכחיש את החשדות שיוחסו לו. באפריל 2021 הוגש נגדו כתב האישום, וכעת, כאמור, הוא הגיע להסדר עם הפרקליטות.

זנדברג נאשם בכך שניסה להציע הצעות עסקיות למיקי גנור, נציג מספנת תיסנקרופ בישראל שנאשם אף הוא בתיק – וקיבל ממנו כספים. בנוסף, לפי כתב האישום, זנדברג קבע לגנור פגישות עם אייל חיימובסקי, מנהל לשכת ראש הממשלה דאז – שאותו הכיר במסגרת תפקידו.

עוד הוא נאשם ששוחח עם עובדי ציבור שהיו לו קשרים עמם במסגרת תפקידו בקרן היסוד – לצורך קבלת מידע שנועד לסייע לגנור לקדם את עסקת הצוללות. בכתב האישום נכתב שבפעולותיו הוא פעל בניגוד עניינים – בין הקשר העסקי שלו עם גנור, קבלת הכספים ממנו ומודעותו לאינטרסים הכלכליים המשמעותיים של גנור בעסקאות – לבין תפקידו כיו"ר קרן היסוד.

גנור. בוטל ההסכם (צילום: אילן אסייג, חדשות)
מיקי גנור, נציג מספנת תיסנקרופ | צילום: אילן אסייג, חדשות

כאמור, זנדברדג נאשם בשוחד בפרשה. בחקירתו הוא סיפר לחוקרים שאכן קיבל כסף מגנור, אך טען שלא מדובר בשוחד וכי פעל לפי חוק. "קיבלתי מגנור 100 אלף שקלים בחמישה תשלומים", אמר בחקירה. באשר לעסקת הצוללות, ציין זנדברג כי ניהל שיחות בנושא עם גנור בהן "הסביר לי כמה הן חשובות לישראל. הייתי היועץ שלו בעניין אבל אין כל קשר לשוחד".

זנדברג הוא עורך דין במקצועו, שנבחר ב-1992 לכנסת ה-13 מטעם "צומת". ארבע שנים לאחר מכן כיהן ברשימת הליכוד-גשר-צומת והיה חבר בוועדות החוקה, הכלכלה והחינוך והתרבות. בבחירות לכנסת ה-16 נבחר זנדברג מטעם מפלגת "שינוי" ומונה לשר המדע והטכנולוגיה ב-2003. עם פרישת שינוי מהקואליציה של ראש הממשלה אריאל שרון והליכוד הוא פוטר מתפקידו. בתקופה הרלוונטית לכתב האישום, הוא שימש כיו"ר קרן היסוד – עד 2018.