הרדיפה המשטרתית אחרי הצעיר בעל הפוסט-טראומה: אלעד מלכה היה לוחם בגדוד צבר של גבעתי סביב אירועי חומת מגן בעזה, לפני כ-20 שנה. "מחבל מתאבד ניסה להתפוצץ עליי מטווח אפס, ולקחתי חלק בהיתקלות שבה איבדתי שלושה מהחברים שלי וחבר נוסף נפצע". אלעד הוא נכה צה"ל שמשרד הביטחון קבע לו 50% נכות לצמיתות.

"בשנים הראשונות היו לילות ללא שינה, חרדות, סיוטים, התקפי חרדות, הרטבות בלילה ואי יכולת לתפקד". התהליך מול משרד הביטחון היה מייגע, ועד להכרתו כנכה צה"ל קיבל מרשם לגראס רפואי – להקל מעט על ההתמודדות הקשה. "רשם לי את הקנאביס פסיכיאטר שאבחן אותי ואישר לי את הקנאביס".

4  -מרשם מריחואנה רפואית (צילום: סאלי פאראג)
מריחואנה רפואית. אילוסטרציה | צילום: סאלי פאראג

לפני שנתיים, ועוד בטרם הוכר כפוסט-טראומתי, פשטו בלשי משטרת באר שבע על דירתו ותפסו שני שתילי מריחואנה. "הגיעו שני צוותים, בערך שמונה או עשרה בלשים. זה היה מחזה לא נעים. הם היו מאוד אגרסיביים ומאוד טעונים, ומצאו שני עציצים במרפסת. מבחינתם זה סם, הם לא רואים את זה כתרופה. זה גורם לך להרגיש כמו עבריין", סיפר.

"אני אאזוק אותך ותראה מה אני אעשה"

מלכה הסביר בחקירה שיש לו מרשם לגראס רפואי, שהוא מתמודד עם פוסט-טראומה קשה ושההליכים במשרד הביטחון מתקדמים. "אני כבר אזוק, לא התנגדתי. ירדתי לניידת ואחד מהם איים עליי. הוא פתח את התא כפפות, 'אני אאזוק אותך ותראה מה אני אעשה'. אמרתי לו שילך על זה". במשטרה לא הרפו, וכתב האישום הוגש נגדו על גידול שני שתילי מריחואנה. בין היתר נכתב: "גידול, ייצור והכנה של סמים מסוכנים".

"בטח שזה מכעיס", התקומם מלכה. "מבחינתי שיהיה שלט גדול בכניסה לתחנת משטרה: 'אנחנו מכבדים הלומי קרב ומתמודדים עם פוסט-טראומה'. אני חושב שזה צריך להיות אבן היסוד של המדינה שאנחנו חיים בה".

גבר מעשן מריחואנה (צילום: 123rf)
עישון מריחואנה רפואית. אילוסטרציה | צילום: 123rf

פרקליטו של מלכה, עורך הדין דוד ויצטרום מהסניגוריה הציבורית, פנה למשטרה. הוא מחה על העובדה שלא בוצע שימוע, הדגיש את מצבו הנפשי הקשה של מלכה ואף סיפר לחוקרים על ניסיון אובדני של מרשו כמה חודשים לאחר המעצר. המשטרה שלחה בתשובה לבקשת הסניגור מסמך בו נכתב: "אכן מדובר על נאשם עם נסיבות חיים קשות ומצב רפואי ונפשי לא פשוט, אך יחד עם זאת לא ניתן לסגור את תיק החקירה לנוכח העניין הציבורי שבהעמדת מגדלי סמים לדין, הכמות שנתפסה והודאת הנאשם במעשה".

"נעדכן את בית המשפט בהחלטה"

"היו כמה צמתים בהם המשטרה הייתה צריכה לעצור ולבצע הערכת מצב, גם בזמן החקירה", אמר עורך הדין דוד ויצטרום. "אם היו עושים את המתבקש – לעשות שימוע, להזמין אותו לפני כתב אישום ולהתעדכן במצב, אני מניח שלא היו מגישים כתב אישום". רק בשבוע שעבר, לאחר פנייתנו למשטרה לקבלת תגובה, במשטרה החליטו למשוך את כתב האישום נגדו.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "הודעה על ביטול כתב האישום נמסרה לסנגור ואנו נעדכן את בית המשפט בהחלטה".