"יש פה באמת אירוע קשה שמטופל בכל הרצינות", אמרה ראש חטיבת כוח האדם בשב"ס תמי עזרא היום (רביעי) בדיון מיוחד בכנסת. "מדובר באירוע שהיה לפני מספר שנים, אנו עושים היום דברים שייתכן ולא נעשו בעבר – אנחנו מתקנים". את הדברים אמרה הבכירה בכינוס בנוכחות נציגי שב"ס, השב"כ ומשרדי הממשלה, בעקבות הגילויים החדשים בפרשת הסרסור בסוהרות בכלא גלבוע.

פרשת הסרסור בסוהרות – סיקור N12:

עזרא הוסיפה וביקשה מחברי הכנסת ש"לא לבטל את כל העשייה" של שירות בתי הסוהר והבטיחה כי הארגון יטפל בכל מה שיידרש. לדבריה, כל הנהלים בשב"ס חודדו, מתקיימות הדרכות לסוהרים בנושא ובקרוב אף ייפתח קו חם ייעודי פנימי שיטפל בהטרדות מיניות. הכינוס המיוחד היה של ועדת המשנה לענייני מודיעין של ועדת החוץ והביטחון בשיתוף הוועדה לביטחון הפנים של הכנסת.

חלק מחברי הכנסת זעמו על כך שהדיון מתנהל כאילו מדובר בסוגיית הטרדות מיניות "שגרתית". חה"כ איתמר בן גביר אמר: "זה נשמע כאילו דיון רגיל על הטרדות מיניות, מדובר במחבלים! סרסרו בבנות שלנו! אני לא מבין". חה"כ נעמה לזימי הוסיפה: "מפקדים נתנו נערות כמנחה, זה מטורף. אי אפשר שלא לדבר על זה".

פרשת הסרסור בסוהרות בכלא גלבוע (צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90)
הדיון בוועדה | צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90

חה"כ מיכל רוזין אמרה: "התרגשתי מהזעזוע של השרים שגילו שיש חיילות שנאנסו וסורסרו. אני מתביישת שזה קרה במשמרת שלנו. האופוזיציה הציעה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית, ראשי סיעות הקואליציה התחננו להצביע בעד... עד שנאלצנו לא להצביע".

תא"ל במיל' גיא חסון, ראש ועדת הבדיקה בצה"ל, ציין כי ממצאי הבדיקה שנעשתה העלו כי ישנה מוטיבציה גבוה של הסוהרים והסוהרות, יש הרגשת אמון במפקדים, 30-40 אחוזים מהסוהרים שבשירות חובה היו רוצים להמשיך לקבע, הם גאים במה שעושים ויש תחושה של ביטחון.

חה"כ אמילי מואטי פנתה לחסון וציינה בפניו שהוא "לא יכול לדעת איך צעירה בת 18 חיילת בסדיר מרגישה בשירות אינטנסיבי מול אסירים ביטחוניים שמאיימים עליה, שמראש יחסי הכוח בעייתיים". חה"כ מואטי הביעה את התנגדותה לשירות של חיילים בסדיר במתקנים שלא שייכים לצה"ל. לדבריה, "חיילים הם לא כוח עבודה זול".

חה"כ אורית סטרוק אמרה בדיון: "האירוע הקשה של מסירת סוהרת לידיו המגואלות בדם של המחבל בכלא הוא קצה קרחון.  העדויות של החיילות מראות שהמחבלים שולטים בסוהרים. הכלא - קייטנת פינוקים. כל מה שקורה שם כל יום וכל שעה - זה נורא ואיום".

פרשת הסרסור בסוהרות בכלא גלבוע (צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90)
הדיון בכנסת על פרשת הסרסור בסוהרות בכלא גלבוע | צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90

סטרוק המשיכה: "שוחחתי עם בכירים בשב"ס, אוף רקורד, מה שהראתה לנו זה פרזנטציה ויש את מה קורה מאחורי הקלעים. הסוהרים אומרים בדוח שהם לא שולטים במה שקורה בכלא, מדינה בתוך מדינה".

נציגת הפרקליטות: "לא גוררים רגליים - חוקרים במקצועיות"

נציגת הפרקליטות אילנה ירושלמי, פרקליטת מחוז צפון, הבהירה לחברי הכנסת כי הפרשה עדיין נחקרת ולא מטאטאים את הנושא מתחת לשולחן. "נוצר הרושם כאילו גורמי החקירה גוררים רגליים, ולא כך", אמרה ירושלמי. "לא בסיבוב הראשון ולא בשני. פרקליט מדינה, באישור המשנה, מורים לפתוח חקירה מחדש לאחר שמיעת עדותו של מפקד כלא גלבוע. הופכים כל אבן כדי להגיע לפרשה מאוד מטרידה".

"ליוויתי את שני הסבבים - נעשו עשרות רבות של פעולות חקירה", הוסיפה נציגת הפרקליטות. "בדצמבר 2021 נחקרו עשרות אנשים באינטנסיביות, חלקם תחת אזהרה. כל גרסה נבדקת לעומקה, החקירה מלווה באופן יומיומי על ידינו. בחקירות מסוג זה לא תמיד כל המתלוננות יכולות ובשלות לשתף פעולה עם ההליך. לפעמים יש התפתחויות וזה טבעי".

נציגת הפרקליטות ציינה כי "לא נכון להאיץ בחקירה, אבל היא מתנהלת במקצועיות ויסודיות ובפיקוח מלא. בסיבוב הראשון נחקרו עשרות עדים, נגבו עשרות הודעות, נערכו עימותים, הגשנו כתב אישום נגד האסיר הביטחוני ואנחנו מנהלים אותו בבית המשפט גם בימים אלה. אנחנו לא חוקרים תופעות, אלא תיקים שיש להם חשודים ספציפיים ונפגעי עבירה. מאז שנפתחה חקירה היא מתנהלת ברציפות, באינטנסיביות וברגישות".

דיון בכנסת בעקבות עדות האונס בכלא גלבוע (צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90)
הדיון בכנסת על פרשת הסרסור בסוהרות בכלא גלבוע | צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90

עו"ד קרן ברק, שמייצגת את הסוהרות, אמרה בדיון: "יש לי 2 סוהרות שלא מפסיקות לבכות מאז שממ"ז צפון קרא להם בחדשות 12 במהדורה המרכזית 'שקרניות' ו'רודפות צבע'. ביקשתי שרק אישה תחקור את הפרשה. בינואר קיבלתם עדות ממישהי שנעשה בה ניסיון אונס באותה השיטה שבה נאנסה החיילת, באותו מקום בכלא. זה כשל ביטחוני וערכי. יש לכם שמות של סוהרים, קצינים, אסירים - אני יודעת מה אנשים אמרו בעדויות. אתם לא הפכתם את כל האבנים. אני מצטרפת לדרישה להקים ועדת חקירה".

חה"כ אופיר סופר אמר במהלך הדיון: "צריכה לקום ועדת חקירה ממלכתית עכשיו. ההתנגדות העיקרית לוועדה הגיעה מהשר לביטחון פנים, וראש מפלגת העבודה לא גילתה מולו מספיק מנהיגות". הוא הוסיף כי "זו פרשה אפלה ושחורה שתיזכר לדיראון עולם אם לא נטפל בה. הכנסת כשלה והיא צריכה לחקור ולתקן". 

יו"ר ועדת החוץ והביטחון רם בן ברק סיכם: "זה אירוע מאוד קשה אבל לא מעיד בהכרח על תרבות ארגונית לקויה. עניין האסירים הביטחוניים והתנאים שלהם זו שאלה ששווה דיון נפרד, צריך לבחון את הסוגיה הזו. האירוע מורכב, זה עניין של 10-15 השנים האחרונות. התפתחה נורמה של איך מחזיקים אסירים ביטחוניים, צריך לתקן את הטעון תיקון. זה לא בסדר שיעשו כבשלהם בבתי הכלא. נוודא שהוועדה שהמליצה את ההמלצות, שגם צה"ל וגם בתי הסוהר מיישמים אותם. החקירה הפלילית חייבת להימשך וצריך להעניש את מי שאשם במחדל".

לפיד סייר בכלא עופרים: "לא נעמוד מנגד"

הדיון היום מתקיים לאחר שאתמול סייר ראש הממשלה יאיר לפיד בכלא עופר לאסירים ביטחוניים, והבהיר כי "לא נעמוד מנגד על החשש שסוהרת חובה במדינת ישראל נאנסה, או הוטרדה בידי מחבלים".

מלבד לפיד, השתתפו בביקור השר לביטחון הפנים עמר בר-לב, סגן השר יואב סגלוביץ, יו"ר הוועדה לביטחון פנים חה"כ מירב בן ארי ונציבת שירות בתי הסוהר רב-גונדר קטי פרי. במהלך הסיור נודע כי פתיחת "הקו החם" לסיוע לסוהרות החובה יוקדם לעוד שבועיים, לבקשת לפיד.

ביקור רה"מ יאיר לפיד בשירות בתי הסוהר (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
לפיד מבקר בשירות בתי הסוהר | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

במהלך הסיור נפגשו המשתתפים עם 25 סוהרות וסוהרי חובה המשרתים בבתי הסוהר הביטחוניים ברחבי הארץ. "אנחנו נשמור על הארגון הזה כי הארגון הזה - חיי כל אזרח בישראל תלויים בעוצמתו, בכוחו ובתקינותו", אמר לפיד.

השבוע פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי האסיר הביטחוני מחמוד עטאללה, שחשוד בפרשת הסרסור בסוהרות, סיפר על מעשיו - אך הם לא נבדקו במשך תקופה ארוכה. כבר בחודש דצמבר האחרון הוא גילה בפגישה עם גורמי הביטחון שהוא קיים מה שהוא מכנה "יחסי מין מלאים" עם אחת החיילות ששירותו במתקן.

למרות הדברים החמורים שסיפר לפני 8 חודשים, אף אחד לא טרח ליזום חקירה ולבדוק מה בדיוק קרה בין המחבל לבין החיילת בין כותלי הכלא. בנוסף, במכתב ששלח עורך דינו הוא מבקש שלא ייחקר שוב על ידי אישה, ודורש מצוות החקירה לבצע פעולות חקירה נוספות.

חודש לאחר שמספר האסיר על מה שקרה בינו לבין החיילת - שלוש סוהרות מתלוננות על הטרדה מינית מצידו. עם זאת, רק ביוני השנה, כשאחת מהן מספרת ומתלוננת שהוא אנס אותה - הופכת החקירה להיות משמעותית יותר.