"משטרת ישראל פח", זהו המשפט שאמר בנציון שרשבסקי, אזרח שומר חוק, לשוטר. בעקבותיו מצא עצמו שרשבסקי במעצר שארך 5 שעות בו הכיר מקרוב את הסעיף השנוי במחלוקת בספר החוקים שלנו - העלבת עובד ציבור. "באמצע היום למצוא את עצמי אזוק בתחנת משטרה זה פשוט, אין סיבה ששוטרים יחשבו שהם מעל החוק".

החוק, נחקק בשנות ה-60 כדי לספק הגנה לאלה שחשופים יותר מאחרים לביקורת - לא רק שוטרים, גם חברי כנסת, מורים ועובדי עירייה. החוק אוסר להעליב אותם במילים ובתנועות ידיים, והוא נושא עונש של עד חצי שנת מאסר בפועל.

מי החזק?

חן משעלי, נחשד בהעלבת עובד ציבור בעקבות תגובה שפירסם בפייסבוק. "בנובמבר 2020 הועלה איזשהו סרטון לפייסבוק והגבתי טוקבק על הסרטון שראיתי - הוצאתי ככה את מה שהיה לי על הלב, היה קשה לי לראות את הסרטון. אחרי תקופה מסוימת קיבלתי זימון לחקירה באזהרה במשטרה, למרות שלא נכחתי במקום, זה היה נטו דרך תגובה בפייסבוק". משעלי מדגיש כי הוא אכן קילל, אך לדבריו זוהי זכותו. "קיללתי, כן. אם הוא בוחר להיעלב מזה, זה בסדר. אבל אתה יודע, אנחנו חיים במדינה דמוקרטית". 

כמה שבועות אחרי חקירה ארוכה ומתישה, משעלי הבין שהתיק הפלילי הוא רק תירוץ כדי לאסוף עליו מידע להליך אחר, אישי, של השוטר נגדו. "כל הרעיון הוא להגיש נגדי תביעה אזרחית. זה כביכול עזר לו לדלות עליי עוד מידע". עו"ד אייל אבולפיה, סנגורו של משעלי הוסיף: "המשטרה עושה שימוש בסעיף הזה כדי להעניש את האנשים. כדי להוכיח להם, להראות להם פה מי החזק, להראות את כוחה".

מיעוט הרשעות ושותפות חוצת מפלגות

החוק מיושם בעיקר במחאות ציבוריות ובהפגנות פוליטיות. שם, השוטרים נוטים להיעלב במהירות והמפגינים טוענים שהמטרה היא לסתום את פיהם. המקרים שהביאו מפגינים די מנומסים למעצר, ממחישים היטב עד כמה החוק הזה אמורפי. מהו בכלל הרף הפלילי לעלבון? ומדוע החוק הזה נאכף כמעט רק על העלבת שוטרים ומעט מאוד על פקחים, מורים, ואנשי בריאות – שחווים מתקפה אגרסיבית במקביל למאמצי מיגור המגפה?

מדי שנה נחקרים אלפי אזרחים על הסעיף הזה. נגד מאות נפתח תיק פלילי רק על העבירה הזאת. אבל אם בעבר בית המשפט היה מרשיע אזרחים על כמה קללות בלבד, בשנים האחרונות המגמה נבלמה. ב-2017, 52 הורשעו בסעיף, שנה לאחר מכן – 39, ב-2020 הורשעו 9 בני אדם, ובשנה החולפת – אדם אחד בלבד.

וכשאין כמעט הרשעות אבל מעצרים בהחלט כן, גם בכנסת תוהים מה משרת החוק הזה. מי נותן את הדין כלפי כל אותם אזרחים תמימים שנעצרו? בחודשים האחרונים פועלים שורה של חברי כנסת מימין ומשמאל, מבן גביר וסמוטריץ' ועד גבי לסקי, ניצן הורוביץ ואיימן עודה לביטול החוק.

לדיון, באופן חריג, התייצב המפכ"ל קובי שבתאי כדי לדפוק על השולחן ולהזהיר - ביטול החוק עלול להביא לפגיעה קשה במשטרה. "אף אחד לא צריך ללכת הביתה אחרי 16 שעות, עם יריקות וקללות וגידופים כי מישהו החליט שהוא יחנך אותנו איך אנחנו צריכים לשרת את הציבור על עבירה שהוא עשה" הדגיש המפכ"ל שבתאי.