כמו במקרים של רונן ביטי, משה איבגי ואלון קסטיאל - בחודש הבא צפויות ועדות שחרורים נוספות של עברייני מין. אתמול (שלישי) פרסמנו במהדורה המרכזית את המשפחות והקורבנות שמבקשים להשמיע את קולם - ולקרוא להפסיק את השחרורים המוקדמים. "הילדה שלי עדיין ב'כלא', אבל המורה שתקף אותה משתחרר אחרי שנה של 'שיקום'", סיפרה אחת מהן.

שחרור מוקדם של עברייני מין: סיקור שוטף ב-N12

הבת של ש' הייתה רק בת 6 כשאברהם דב, המאבטח בבית ספרה, תקף מינית אותה וילדות נוספות כשפיתה אותן להיכנס לבוטקה שלו לאכול ממתקים. העונש שקיבל היה חמש שנים ותשעה חודשי מאסר - ועכשיו הוא מבקש שחרור מוקדם, כמעט שנה לפני שסיים לשאת את עונשו.

אלון קסטיאל, מורשע בעבירות של תקיפה מינית (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
אלון קסטיאל, מרצה 4 שנים ו-9 חודשי מאסר בגין פגיעה מינית ב-4 נשים | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

"תסתכלו על הבן אדם, את מי אתם הולכים לשחרר? בן אדם זקן שמגיע לו להירקב בכלא כי הוא ניצל תמימות של בנות", אמרה ש'. "ניסיתי להבין, מה מניע שופט לשחרר אדם כזה? אחרי כל מה שהוא יודע עליו וקרא עליו, אני יודעת שמבחיתם זה עוד תיק של הטרדה מינית. מבחינתנו זה משפחות שנהרסו, מבחינתנו זה ילדות שחיות את הפגיעה עד היום".

"הבת שלי בכלא. לא רוצה לצאת מהחדר. 4 שנים שהיא בכלא, איך הוא בקושי שנה כבר רוצים להוציא אותו? שנה זה לא מספיק להשתקם!", זעקה ד', שבתה הותקפה מינית ע"י אביתר גרוס, מורה בבית הספר שלה, כשהייתה רק בת 8. "המצב של הילדה ממש לא טוב, היא חזרה למצוץ אצבע, היא בחרדות, מפחדת".

כ-14% מהאסירים כיום משתחררים באמצעות ועדות שחרורים, בעוד שכ-84% משתחררים בשחרור מנהלי - שחרור מוקדם פשוט כי אין להם מקום בכלא. פרופ' תומר עינת, מומחה לקרימינולוגיה באוניברסיטת בר אילן וחבר בוועדות שחרורים, טוען: "אתה רוצה שאדם שמשתחרר מהכלא יהיה תחת טיפול, אבל אם לא ישתתרר דרך ועדת שחרורים שחרור מוקדם אי אפשר לחייב אותו בטיפול. בוודאי שלציבור יש אינטרס לזה מאשר שבן אדם יגמור לרצות את המאסר שלו בלי טיפול ויצא החוצה כשהוא מאוד מסוכן".

אביתר בן יעקב גרוס (צילום: מתוך חדשות 12)
המורה אביתר גרוס שהורשע בביצוע מעשים מגונים בכמה הזדמנויות בתלמידה בבית הספר שבו עבד | צילום: מתוך חדשות 12

בחודש הבא תדון ועדת השחרורים בבקשה של גרוס לשחרור מוקדם. "למה הבת שלי לא זוכה לרחמים כאלה? לא זוכה לשיקום שלה? למה אני צריכה להילחם בשבילה כדי שיעזרו לה ויתנו לה את מה שמגיע לה?", תהתה ד'.

ועדות שחרורים יכולות אולי להבטיח הליך שיקום וטיפול לעבריינים, אבל כל עוד המערכת בחסור תפקוד בכל הנוגע לענישה וסיוע לנפגעות המשפחות והקורבנות נאלצים לראות כיצד הפוגע יוצא מוקדם לחופשי, וילו הם נאלצים להמשיך לשלם את המחיר.