לפני שנה, תחילת שומר החומות, אירוע שהחל בזריקות אבנים בין ערבים ליהודים בעיר לוד הסתיים בירי קטלני שהביא למותו של מוסא חסונה, תושב העיר ואב ל-3 ילדים. 5 יהודים תושבי העיר נעצרו לחקירה לאחר שקליעים מהנשק שלהם נמצאו בזירה. אחרי יומיים הם שוחררו, ולאחר מכן התיק נגדם נסגר. הערב (שבת) אנחנו חושפים תיעוד בלעדי מחדר החקירות שבו עולות שאלות קשות מהתנהלות המשטרה בתיק הזה.

אחת השאלות המרכזיות שעולה מהחקירה היא האם ראש מעבדת הנשק במשטרה, סגן ניצב גיל הוכרמן, סירב לקדם את החקירה מטעמים לא ענייניים? מהתיעוד עולה שאחת החוקרות חזרה נסערת משיחה איתו לאחר שלדבריה הוא סירב לערוך בדיקה של הקליעים בזירה בנימוק שגם הוא תושב לוד.

סגן ניצב גיל הוכרמן (צילום: החדשות 12)
מתוך התיעוד: שני החוקרים מדברים על האירוע בחדר החקירות | צילום: החדשות 12

זו השיחה בין החוקרים מהתיעוד:

– חוקר: כל העולם ואשתו בתיק הזה, כל העולם ואשתו

– חוקרת: (ראש) מעבדת נשק, רבתי איתו עוד פעם, אמר לי "אני לא בודק שום מוצג, אני גם תושב לוד"

– חוקרת: אמרתי לו שיש צורך שנבדוק את הקליע הזה אחרי שהוצא מהגופה

– חוקר: ברור! מה זאת אומרת?!

– חוקרת: ואז הוא אומר אני לא בודק עד שכתב אישום לא מוגש. תקשיב, חנ"ש (חולה נפש). אמרתי לו: "כן, אבל אתה מבין שאם יהיה, או לא יהיה, כדי לקבל החלטה כזאת, אנחנו צריכים לדעת מי ירה" - "יש לך את הגרסאות שלהם"

– חוקר: תגידי, הוא רציני?

– חוקרת: תקשיב, רבתי איתו עכשיו פיצוצים.

– חוקר: נראה לי אני חולם, אני אומר לך, אנשים התחרפנו לגמרי.

– חוקרת: תקשיב לי זה הזיה.

סגן ניצב גיל הוכרמן (צילום: החדשות 12)
סגן ניצב גיל הוכרמן | צילום: החדשות 12

גם החוקרים האלה שניהלו אלפי חקירות, המומים – ראש המעבדה במשטרה משבש לכאורה את החקירה, לא מוכן לבדוק מאיזה נשק נורה חסונה, ויש לו גם נימוק כלכלי. החוקרת נשמעת בתיעוד אומרת לחוקר: "הוא (ראש מעבדת הנשק) אומר לי: 'זה כסף שאני ואת משלמים, זה תיק בתיעדוף אחרון'. אמרתי לו: אני לא מצליחה להבין, למה אני צריכה להסביר לך את החשיבות".

וכך נשמעת השיחה בין החוקרים אחרי שסיפרה החוקרת על ה"נימוק הכלכלי" שהסביר לה ראש מעבדת הנשק:

– חוקר: לא שמעתי דבר כזה בחיים שלי.

– חוקר נוסף: קליע זה חלק מהפעולות... להגיע  לבית משפט.

– חוקר: עזוב רגע פעולות, אחי, זאת הפעולה הכי קריטית בתיק הזה.

הציוץ של אוחנה – ושחרור העצורים

אירוע הירי אירע בליל ה-10 במאי, ויומיים לאחר מכן, ב-12 במאי בבוקר, השר לביטחון הפנים דאז אמיר אוחנה צייץ: "מעצר היורה בלוד וחבריו שפעלו ככל הנראה בהגנה עצמית הוא נורא. מעצר או שחרור אינם נתונים להחלטת השר לביטחון הפנים. לו כך היה, היו משוחררים. טוב תעשה מערכת האכיפה אם כך תנהג".

ואומנם, שעות בודדות אחרי הציוץ של השר לשעבר, ראש מעבדת הנשק מבקש מהחוקרת להוציא את החשודים על הגנה עצמית. "אמרתי לו (ראש מעבדת הנשק) שאני חייבת לדעת מאיזה נשק נורה הקליע שהרג אותו בסוף", אומרת החוקרת. "יש לי פה עוד 3 עצורים שאומרים שהם ירו באוויר. הוא אומר לי – 'לא, תוציאי אותו בהגנה ע...(צמית)'"

לדברי אחד החוקרים, הלחץ של השר שאמון על המשטרה לא היה רק ברשתות החברתיות, אלא היה גם בהתערבות ישירה בחקירה. יום לאחר מכן כל החשודים אכן שוחררו, כבקשת השר אוחנה. בשיחה נוספת בין החוקרים שהובאה בתיעוד, אחד מהם אומר ש"ראש המעבדה מנסה למשוך את הזמן". וזה אכן לקח 16 יום, שבסיומם קבע ראש המעבדה שהקליע לא משויך ל-4 מהחשודים, ולגבי החמישי, לא ניתן לקבוע. התיק נסגר מחוסר אשמה בשל עילה של הגנה עצמית.

מוסא חסונה שנרג בשומר החומות (צילום: החדשות 12)
מוסא חסונה שנהרג מירי בשומר החומות | צילום: החדשות 12

בארגון עדאלה הגישו שלשום לפרקליטות ערר על ההחלטה לסגור את התיק. עו"ד נארימאן שחאדה זועבי ממרכז עדאלה מסר בתגובה: "סגירת התיקים נגד חמשת החשודים בעילה מופרכת של הגנה עצמית היא תוצר של חקירה לקונית ומגמתית שחתרה למטרה אחת בלבד והיא הימנעות מהעמדה לדין של החשודים. החקירה מתנהלת תחת השפעה ולחץ פוליטי כבד ביותר ותחת שיקולים זרים שמניעים אותה".

תגובות

ח"כ אמיר אוחנה בתגובה: "שקר וכזב, את מה שהיה לי לומר אמרתי פומבית, לא התקשרתי לאף חוקר או קצין חקירות בנושא זה".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "במסגרת המאמץ החקירתי הרב בשל ריבוי האירועים במהלך מבצע שומר החומות, פעלו השוטרים במקצועיות למצוי הראיות והגעה לחקר האמת במהירות האפשרית".

מפרקליטת המדינה נמסר: "הערר הוגש שלשום בערב, מטבע הדברים טרם נעשה עיון בטענות המועלות בו. הערר ייבחן כמקובל, והחלטה לגביו תימסר בהמשך".