עונשים כבדים בפרשה שטלטלה את עולם הפשע: בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר (שלישי) על יצחק אברג'יל שלושה מאסרי עולם ועוד 30 שנות מאסר נוספות, במסגרת "פרשת 512" נגד אדריכלי הפשע המאורגן בישראל. בנוסף לעונש המאסר הכבד, נגזרו על אברג'יל 15 שנות מאסר במצטבר ועוד 15 שנים נוספות. הנאשם גם ישלם לנרצחים פיצויים בסך 115 אלף שקלים לכל משפחה.
על שותפו של אברג'יל בארגון הפשיעה, אבי רוחן, גזר בית המשפט מאסר בפועל של 25 שנים, תשלום פיצויים בסך 50 אלף שקלים לכל אחת ממשפחות הנרצחים, 100 אלף שקלים לכל אחת ממשפחות הנפגעים, ותשלום של כ-750 אלף שקלים קנס. "בהעדרו של אברג'יל, רוחן נחשב לאחראי ומי שדאג לנאשמים", פסקו השופטים.
אחרי 10 שנים: "פרשת 512" מגיעה לסיומה
העבריין יצחק אברג'יל הורשע באחריות לשורה של אירועי אלימות רצחניים, כחלק ממסע הנקמה על אחיו יעקב. בעקבות הרצח הכריז ארגונו של אברג'יל "מלחמה" על מספר קבוצות עבריינים ובהן משפחות אבוטבול ואוחנה, וכן ארגונו של זאב רוזנשטיין.
אברג'יל בחר שלא לטעון לעונש. "מדובר בארגון פשיעה שלא היה כמותו באותם ימים ובספק שעד היום. מדובר בקטגוריה אחרת של פשיעה", קבעו השופטים. "נאשם 1 (אברג'יל) היה אביו של הארגון, האלטר אגו של הארגון, מי שהנחה ונתן את אישורו של הארגון", הוסיפו.
"הנאשם לא לקח אחריות על מעשיו, אלא להפך, טען שלא קיבל משפט צדק", המשיכו השופטים עם מתן גזר הדין לאברג'יל. "תקצר היריעה מלפרט את הפעמים הרבות שהתחשבנו בנאשם בעקבות מצבו הפיזי". על פיצוץ מכונית התופת וניסיון ההתנקשות בזאב רוזנשטיין אמרו השופטים כי "מדובר במעשה מתוכנן ונועז, המטרה קידשה את האמצעים".
על הפיצוץ ביהודה הלוי, אמרו השופטים כי "מדובר בתוכנית אכזרית שלא היתה שונה מפיגועי הטרור שהתרחשו באותם ימים, מדובר באחד מהאירועים החמורים שידעה המדינה במלחמות בין ארגוני הפשיעה". באירוע מצאו את מותם שלושה אזרחים וכ-50 נפצעו. "אברג'יל היה מי שהכתיב את מלחמה ברוזנשטיין, הוא היה המכתיב והיוזם", ציינו השופטים.
מדובר בפרשה ארוכה שהתנהלה בבית המשפט במשך 7 שנים, וכללה כמה הסדרי טיעון, בריחה של נאשם לחו"ל, מוות של נאשם אחר, אלפי מוצגים משפטיים ויותר מ-300 ישיבות ודיונים משפטיים. זמן קצר לפני פתיחת הדיון היום, תקף אברג'יל את רשויות החוק. "תרבות השקר מושרשת במשטרה ובפרקליטות. מה נשאר? תסתכל על כל האנשים שאין להם מה לאכול. היום זה אני, מחר זה אחרים", אמר.
"זהו אקורד הסיום בתיק סבוך ומורכב שנוהל במשך שנים, גזר הדין נשא 130 עמודים", הבהירה השופטת גיליה רביד בפתח דבריה. "ההליך חשף ארגון פשיעה אלים ורב עוצמה, שפעילותו חובקת העולם נפרסה על פני שנים, הפעילות של הארגון שינתה את פני הפשיעה", הוסיפה. אברג'יל נעמד והתפרץ לעבר השופטת: "בחלוף הזמן שכחתם שהופעתם בתיק הזה?".
עו"ד שמשון וייס, סנגורו של אברג’יל, הודיע כי יערער על ההחלטה. "מרגע שיצחק הורשע, גזר הדין הפך להיות צפוי. לא חשבנו שיהיה אחרת", אמר. "השופטים במידת מה אפילו הקלו בגזר הדין, שכרגע הוא לא רלוונטי. אנחנו נלחמים על עצם ההרשעה".
"התיק התבסס על עדויות של עדי המדינה שחלקם נמלטו מאסרי עולם ורצח חפים מפשע", הוסיף סנגורו של אברג'יל. "כל שנותר לנו לעשות זה לשקוד על הכנת ערעור בתיק. נעשה פה משפט בזק". לדבריו, "לאורך כל השנים, כך זה נראה מהצד שלנו, לא זכינו למשפט הוגן. אני סבור שיצחק אברג’יל חף מפשע מעניין הרצח ונמשיך להילחם".
עו"ד אבי כהן, סנגורו של אבי רוחן, הבהיר כי "אנחנו ניאבק ומקווים לקבל אוזן קשבת בבית המשפט העליון. עדי המדינה ביצעו עבירות חמורות עשרות מונים ממה שביצע לכאורה אבי רוחן. אני סבור שפרקליט המדינה והיועמ"ש צריכים לשקול את הדברים טוב לפני שחותמים על הסכמים נוספים".
המלחמה הפלילית בין קבוצות העבריינים הגיעה לשיאה בין השנים 2003-2002, בשורה של אירועי אלימות רצחניים. בין השאר, בוצע פיצוץ בצ'יינג' ברחוב יהודה הלוי שבו נהרגו שלושה אזרחים חפים מפשע ועשרות נוספים נפצעו. בנוסף, נרשמו ניסיונות ההתנקשות בזאב רוזנשטיין במסעדת "הקשת" בפינת הרחובות התערוכה ופלומר.
לצד עבירות האלימות החמורות, ביצע ארגון הפשע גם עבירות סמים רחבות היקף בישראל ובמדינות רבות בעולם. זרוע הסמים של הארגון פעלה אף היא באופן היררכי, שיטתי ומקצועי, והניבה רווחים עצומים ששימשו את הארגון להתעצמותו ולמימוש מטרותיו.