נציבת שירות בתי הסוהר רב-גונדר קטי פרי התייצבה הבוקר (רביעי) לדיון של ועדת הבדיקה הממשלתית לבריחת האסירים הביטחוניים מכלא גלבוע בערב ראש השנה. פרי מתכוונת להילחם על חפותה, אם כי החלטות הוועדה עלולות להשפיע על המשך שירותה לאחר שסירבה לפרוש. "אני חשופה לביקורת אישית", פתחה את דבריה הנציבה. "האירוע בכלא גלבוע הוא תקלה חמורה, יש לנו מה לתקן ולפנינו מלאכה רבה. היעדר נציב קבוע משפיע משמעותית על הארגון".

עדות פרי: דקה אחר דקה

12:47: יו"ר הוועדה השופט פינקלשטיין: "מבחינתך שני סג"בים (אסירים בעלי סיכון גבוה לבריחה) לא צריכים לשהות ביחד באותו תא". פרי השיבה בחיוב. לפי הפקודות בשב"ס בכל חצי שנה מניידים את הסג"בים, דבר שלא התרחש בפועל.

יש בכך ביקורת של פרי על מפקד כלא גלבוע פרדי בן שטרית: "זה פשוט וברור לא לשים שני אסירים שמוגדרים כבעלי סיכון גבוה לבריחה כמו עארדה וקאדרי באותו תא למשך 9 חודשים. זו אחריות ישירה של מפקד בית הסוהר".

12:14: הנציבה ממשיכה כי "מעבר להערכות המצב, אני מבקשת לבצע בדיקת תוואי הקרקע ואני מרחיבה את הבדיקה הזאת באמצעות חברה חיצונית וגם מבקשת לזמן את יחידת יהל"ם. אני לא לגמרי שבעת רצון מהאופן שבו התבצעה הבדיקה, במיוחד כשהכלא מאכלס אוכלוסייה מורכבת". לדברי פרי, "המלצתי להקים צוות רב-מקצועי - ואכן ההמלצה שלי מתקבלת ובתפר הזה אני מתמנה לנציבה".

כלא גלבוע (צילום: משה שי לפלאש 90)
כלא גלבוע | צילום: משה שי לפלאש 90


12:00: פרי: "איום תת-הקרקע נמצא ורלוונטי לשב"ס באשר לבריחות והברחות. האיום הזה עולה לסדר היום ב-2014 לאחר ניסיון חפירה בהפרש של חודשיים בבתי הכלא שאטה וגלבוע". עוד המשיכה הנציבה: "לקראת העדות היום למדתי את המסמכים וראיתי את שורת הלקחים והמסקנות - יש שורת לקחים ומסקנות ארוכה. מתקבלות כמה החלטות במצטבר ולא בהתניה. אחת מהן היא שיפוץ הרצפה והשנייה היא להקים 'חומה הפוכה' - שהגובה והגדר לעומק".

שומר בכלא גלבוע לאחר בריחת האסירים הביטחוניים (צילום: amir levy, Getty Images)
בית הסוהר גלבוע לאחר בריחת האסירים | צילום: amir levy, Getty Images

הנציבה ציינה כי "עם השתלשלות הדברים מה שבוצע זה ביטון והגבהת האסלות, הפיכת האסלות מסוג אירופי (אסלות מוגבהות), השיפוץ האגפי וחומה הפוכה - יש הרבה התכתבויות על זה ובסופו של דבר הוחלט שלא לבצע. השיפוץ ברצפת האגפים - רק בשירותים, בחדרים ובמקלחות לא - לחלוטין לא". בתוך כך, הסבירה כי "בימים אלה אני הוריתי על ביטון החללים. המסקנות של הדוחות בוצעו חלקי ומדורג, נדרש היה לחשוב לפני שמחליטים על ביטול החומה ההפוכה".

"המודיעין בשב"ס נשחק בשנים האחרונות"

11:20: יו"ר הוועדה השופט מנחם פינקלשטיין פונה לפרי בשאלה בעקבות פרסום בגלובס, שבו נכתב כי שב"ס הוא ארגון שמצוי בפער דרמטי מאחור - "נמצא במובנים מסוימים בימי הביניים". "זה מוכר לך?" שאל השופט את פרי, "האם את מסכימה?"

על כך השיבה נציבת שב"ס: "לצערי אני מסכימה בחלק מהמערכים. נדמה שלי שמנכ"ל המשרד לביטחון הפנים מתייחס בעיקר לטכנולוגיה. אני הצגתי את המערך הטכנולוגי לשר והוא היה בהלם".

11:05: פרי: "המודיעין בשב"ס נשחק בשנים האחרונות. אומנם תמיד היה מודיעין חזק ומסכל, אבל היכולות שלו מצריכות מהפכה". לדבריה,  "אין לנו מטה שמן - אין לנו עודפים שנדרש 'לחתוך בבשר החי', כבר נעשתה עבודה ונשקל צמצום במשרות".

10:47: הנציבה העידה על החולשות והחוזקות לדבריה עם כניסתה לתפקיד. בנוגע לחולשות פירטה: "היעדר כוח אדם, היעדר תקציב, היעדר טכנולוגיות - הדברים לא התקדמו אלא 'קפאו', צריך לעשות פה רה-ארגון, הובלת מהפכה". לגבי החוזקות: "יש הרבה דברים טובים בארגון, הוא ארגון חזק, יש לי סגל חדור-מוטיבציה שאוהבים את השב"ס, יש פה אירוע שלא היה צריך לקרות ואנחנו נפיק את הלקחים". עוד הדגישה: "לא ניתן לנתק את סוגיית האסירים הביטחוניים מביטחון המדינה".

10:28: נציבת שב"ס עוקצת את מקבלי ההחלטות: "ההחלטה שלא למנות ראש ארגון באופן קבוע - מומלץ שלא תחזור על עצמה. השנתיים ללא מפקד שב"ס קבוע היו מאוד מטלטלות".

השופט מנחם פינקלשטיין (צילום: חדשות 12)
יו"ר הוועדה השופט מנחם פינקלשטיין | צילום: חדשות 12


10:00: פרי בביקורת על היחס לארגון: "שב"ס נמצא כאח קטן - לא כאח יתום. יש קשב למשרדים, אולם לא כפי שנדרש לפערים שלו. צריך להעמיד את הארגון באותה שורה עם הארגונים הביטחוניים". עוד אמרה: "סוהרי החובה הם נכס - יש לנו סוהרות וסוהרים מצוינים, ראיתי בסוהרי החובה כאחד הסגל, הם מוכשרים, אולם יש גם כאלה שלא מתאימים".

09:50: על פרישה של בכירים בארגון עם בחירתה של פרי לנציבה: "זו לא הייתה הפתעה, הייתי מסיימת את תפקידי גם אם לא הייתי מקבלת את התפקיד - שלושה פרשו בעקבות ההפסד במרוץ לנציבות".

09:43: נציבת שב"ס פרי: "ברמה האישית אני חשופה לביקורת אישית, חלקם אירועים שלעיתים לא קשורים אליי". על הימלטות האסירים: "האירוע בגלבוע - תקלה חמורה - יש לנו מה לתקן, לפנינו מלאכה רבה". עוד מציינת פרי כי "היעדר נציב קבוע משפיע משמעותית על הארגון", והמשיכה: "שנתיים עבודה ללא תקציב, פעילות משמעותית, הרבה מאוד מרכיבים שלא ניתן לקבל, מוטו של אי-אישור חוזר. סוגיית התקציב משמעותית ביותר ופוגעת בארגון".

כלא גלבוע (צילום: עובדה)
כלא גלבוע | צילום: עובדה


09:39: פרי על סוגיית האסירים הביטחוניים: "במדינת ישראל אנחנו מחזיקים אלפי אסירים ביטחוניים, כל אירוע במתקנים יכול להשליך על אירועים מדיניים וביטחוניים ולהשפיע על בטחון המדינה. מטבע הדברים כשקורית תקלה, זה משוקף החוצה - הרבה מהפעולות של אנשי שב"ס נמצאות מאחורי החומות ולא יודעים אותן".

09:30: החלה העדות. פרי פתחה את דבריה: "מדובר באירוע חריג מאוד. אני מברכת על כינון הוועדה. אני ואנשיי משב"ס נצפה לקבל את המסקנות ולהטמיע אותן. צמחתי בענף המודיעין ממשרת סטודט ועד קמ"נית מחוז מרכז". "הארגון בחודשים האחרונים עובר תקופה מורכבת, מותחת ביקורת על הארגון ועל אנשים - חלקה עניינית וחלקה פוגעת בשירות בסוהרים ובסוהרות, לעיתים לא יודעים מה עבודת הסוהרות טומנת בחובה". הנציבה הוסיפה: "בשירות בתי הסוהר אנחנו אמונים על האזרחים המסוכנים ביותר בישראל, עברייני מין, רוצחים ועוד".

בין גורמי השב"ס הנוספים שהגיעו בעבר להעיד בפני הוועדה: סגן הנציבה גונדר מוני ביטן, מפקד הכלא גונדר משנה פרדי בן שטרית וסגן מפקד הכלא סג"ד נביל זידאן. בן שטרית סיפר לחברי ועדת הבדיקה כי בוצעו כל פעולות האבטחה הנדרשות תחת פיקודו. "כל פעולת אבטחה, ספירה, ביקורת של בעלי תפקיד, ביקורת של בורות ביוב - מוזמנת ונרשמת, גם חיפוש בתוך תאי האסירים". במידת הצורך עדותה של הנציבה פרי תימשך גם מחר (חמישי).