הפרשה מסתעפת: שעות לאחר פרסום התחקיר שטוען כי המשטרה עקבה אחרי אזרחים, ובהם פעילי מחאות ציבוריות כמו "הדגלים השחורים", באמצעות היכולות של NSO, מבקר המדינה מפרסם היום (שלישי) הודעה בנושא. מתניהו אנגלמן מסר כי הוא יבדוק את השימוש המשטרתי לכאורה ב-NSO כלפי אזרחים.

לא מדובר בתוכנת פגסוס של NSO, שעלתה לכותרות בתקופה האחרונה. מדובר כנראה בתוכנה אחרת, שהיא בעייתית כשלעצמה. משעות הבוקר מצהירים כל בכירי המשטרה שכל נושא האזנות הסתר מטופל על פי כל הכללים ומפוקח. למעשה, חוק האזנות הסתר מיושן ולחלוטין לא מתאים לאותן תוכנות חדשות שמשמשות את המשטרה - שהרי אותה תוכנה מדוברת, גם אם לא מדובר בפגסוס, כבר לא משמשת להאזנת סתר. אותה תוכנה משמשת לשאיבת מידע.

משרדי חברת NSO (צילום: Reuters)
משרדי חברת NSO | צילום: Reuters

השאלה הגדולה כעת: האם כשנציגי המשטרה באו לשופט וביקשו אישור (ועל כך אין עוררין, כנראה שבכל המקרים היה אישור כנדרש מבית המשפט) - מה ידעו השופטים על האופן שבו החוקרים עומדים לעשות את זה? מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי אמר מצידו שלא התבצע שימוש בכלים מסוג זה מול מפגיני הדגלים השחורים, לא בטלפונים של ראשי רשויות, ולא לצורך מעקב אחר המתנגדים למצעד הגאווה. בדבריו עולה בעצם שאכן נעשה שימוש בתוכנות האלה - והשאלה היא עד כמה השימוש הזה חצה קווים אדומים.

המשטרה: "לא מאזינים לאזרחים חפים מפשע"

במשטרה מבהירים הערב: "לא מפעילים כלים של האזנות סתר נגד מפגינים. הכלים האלה מופעלים רק מול הפשע והפעילות היא נגד עבריינים". עוד לדברי המשטרה, "חסרים לנו כלים - אם מישהו רוצה להתמודד עם הפשיעה הוא לא יכול לחיות ב-1948. מהשופט אנחנו לא מסתירים דבר, מי שמופיע מולו צריך לדווח על הכול".

עוד מבהירים במשטרה כי "אסור לנו לשאוב נתונים אז אנחנו לא עושים את זה. אין התייחסות לגבי חברה כזאת או אחרת כי זה חוסה תחת חיסיון. יש פריצות דרך בעקבות שימוש בכלים האלו". עם זאת, הבהירו במשטרה כי "הכתבה הזאת חוטאת בצורה גסה לאמת. אנחנו לא מאזינים לאזרחים חפים מפשע שלא חשודים בעבירות מסוג פשע. צריכה להיות עבירת פשע וחשד סביר בשביל צו". במשטרה לא אומרים לשופט באיזו תוכנה משתמשים.

"בשבועות האחרונים החל מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בביקורת בנושא שימוש גורמי אכיפת החוק, ובפרט משטרת ישראל, באמצעים טכנולוגיים לצורכי אכיפה", נמסר. "במסגרת הביקורת ייבדק גם השימוש לכאורה של המשטרה בתוכנות שונות כדי לחדור לטלפונים ניידים של אזרחים, כדוגמת תוכנת NSO".

עוד הדגישו במשרדו של אנגלמן: "ביקורת המדינה שמה דגש מיוחד על ההגנה על פרטיותם של אזרחי ישראל ותושביה. האמצעים הטכנולוגיים משמשים כראיות בהליך הפלילי ומעוררים שאלות של איזון בין התועלת שבהם אל מול פגיעה בזכות לפרטיות ובחירויות נוספות. האמצעים הללו גם מעלים סיכונים מפני זליגת מידע אישי ושימוש לרעה במאגרי מידע. אשר על כן החליט המבקר לכלול בתוכנית העבודה המשרדית שגובשה זה מכבר את נושא שימוש גורמי אכיפת החוק באמצעים טכנולוגיים לצורכי אכיפה".

 

"התעסקתם עם האדם הלא נכון", ציין הפעיל הפוליטי אלדד יניב בחשבון הטוויטר. "ראיתי את התחקיר, שמשטרת ישראל - מה שכינינו 'משטרת ביבי ואוחנה' - האזינה לאזרחים, למנהיגי המחאה, בלי אישור בית משפט. הם לקחו את NSO ופרצו לנו לטלפונים כמו אחרוני העבריינים וכמו מאפיה".

בכתב התביעה שהגיש יניב נכתב כי לפי החשיפה העיתונאית, שימשה משטרת ישראל כזרוע ביצועית מדכאת של מחאות חברתיות פוליטיות, ובהן המחאה הציבורית נגד המשך כהונתו של בנימין נתניהו כראש הממשלה, בשליחותם של בעלי עניין פוליטי ובהם שרים בממשלת ישראל. הנתבעים: ראש האופוזיציה נתניהו, לשעבר השר לביטחון הפנים ח"כ אוחנה, המפכ"ל לשעבר אלשיך, המפכ"ל הנוכחי שבתאי, היועמ"ש מנדלבליט, פרקליט המדינה לשעבר שי ניצן, ולשעבר ממלא מקום המפכ"ל ניצב (בדימוס) מוטי כהן.

NSO (עיבוד: 123rf)
NSO | עיבוד: 123rf

ראש הרשות להגנת הפרטיות ביקש פגישה דחופה עם המפכ"ל. מהרשות נמסר כי "נוכח הפרסומים שמשטרת ישראל עושה לכאורה שימוש בתוכנת "פגסוס" לשם מעקב אחר אזרחי ישראל, פנה ראש הרשות להגנת הפרטיות, המשמשת כרגולטור האמון על הגנת המידע האישי בישראל, למפכ"ל המשטרה על מנת לבחון את השלכות השימוש בתוכנה על פרטיות האזרחים".

"הרשות מדגישה, כי ככל שהמשטרה עושה שימוש בתוכנת "פגסוס" לשם ביצוע מעקב אחר אזרחים ישראליים, על פניו יש בכך פגיעה חמורה בפרטיות האזרחים עליהם מבוצע המעקב. מבלי להתייחס בשלב זה למהימנות הפרסום הספציפי, מציינת הרשות, כי שימוש במערכות טכנולוגיות למעקב אחר אזרחים, לרבות במסגרת התמודדות עם המאבק בפשיעה, הינו מנגנון אשר בהכרח כולל פגיעה קשה בפרטיות האזרחים, על כל המשתמע מכך מבחינת הפגיעה באוטונומיה של כל אחד ואחת מאיתנו, יכולתו של הפרט לממש את מלוא זכויותיו ואופייה הדמוקרטי של החברה הישראלית כולה".

"במסגרת הפנייה, נתבקשה פגישה דחופה עם מפכ"ל המשטרה ובמקביל קבלת התייחסות המשטרה להבהרות שביקשה הרשות בנושא".

שלומי דרוקמן, יובל אראל וניצן שפירא השתתפו בהכנת הידיעה