"קיבלתי דיווח טלפוני שאזרח דיווח למשטרה על דמויות בשטח חקלאי, סמוך למגדל ח'": כך פתח הבוקר (חמישי) גונדר משנה פרדי בן שטרית את עדותו בוועדת הבדיקה לאירוע בריחת האסירים מכלא גלבוע בערב ראש השנה. "באותה נקודה קיבלתי החלטה להגיע לכיוון הכלא מביתי בקיבוץ, ואז מפקד המשמרת מעדכן אותו ששישה אסירים חסרים בתא 5 באגף 2, הייתה בריחה, מדובר בדרמה גדולה".

מפקד כלא גלבוע סיפר לחברי ועדת הבדיקה כי בוצעו כל פעולות האבטחה הנדרשות תחת פיקודו. "כל פעולת אבטחה, ספירה, ביקורת של בעלי תפקיד, ביקורת של בורות ביוב - מוזמנת ונרשמת, גם חיפוש בתוך תאי האסירים". בן שטרית הציג תיק עב-כרס שבו הציג עדויות רבות לביצוע פעולות שונות שנערכו בכלא תחת פיקודו - "תמצות של פעולות האבטחה בתוך הכלא, הכול מתועד".

"עוד בשלב הטלפון הראשוני התחלתי לבצע בדיקות וספירות, יצרתי קשר עם גונדר מחוז הצפון, ובמקביל חייגתי גם למפקד כלא שאטה הסמוך - לבדוק אם קיבל דיווח על אותן דמויות חריגות", סיפר בן שטרית. "הוא התעורר משנתו ואמר לי 'לא קיבלתי דיווח חריג על דמויות בשטח החקלאי'".

כלא גלבוע. המנהרה ששימשה את האסירים למילוט

"הפעלתי כל פקודת חירום אפשרית עם קבלת העדכון על בריחת האסירים", המשיך. "עדכנתי את מפקד המחוז: 'יש בריחה', והוא הגיע גם בהמשך לכיוון הכלא, והתחלנו לפעול על פי הוראות החירום. לקחתי כוח חמוש ועשינו סיור סביב הכלא - אז אנחנו מגלים לראשונה את המנהרה שממנה ברחו האסירים. עם זיהוי המנהרה הנחיתי את הכוח להישאר ליד הפתח כי אולי האסירים עדיין נמצאים בתוכה. במקביל, הנחיתי על הצבת מחסומים בסביבת הכלא, כחלק מפקודת החירום 'ענן עשן'".

 

פרדי בן שטרית המשיך וסיפר כי לאחר הדיווח הראשוני פעל מיד לשיתוף כלל גורמי הביטחון בפרשה, לרבות המשטרה וצה"ל: "הוקם חפ"ק בבית השיטה". לצד פעולות החיפוש אחר האסירים הנמלטים, בוצעו גם פעולות רבות לאבטחה ושמירה של יתר התאים בבית הכלא, "מחשש שאסירים נוספים יצטרפו לבריחה", סיפר בן שטרית. "כבלנו את האסירים בתאים הסמוכים כדי לוודא שאין פעולה נוספת". הוא סיפר גם כי הוא המליץ לנציבת שירות בתי הסוהר לפזר את האסירים הביטחוניים במתקנים אחרים "מחשש לאירוע בריחה נוסף".

בחיפושים אחר ששת האסירים, כלא גלבוע  (צילום: החדשות 12)
בחיפושים אחר ששת האסירים, כלא גלבוע | צילום: החדשות 12
האסירים שנתפסו בהארכת מעצר בבית המשפט‎ (עיבוד: דויד כהן, פלאש/90 )
האסירים שנתפסו בהארכת מעצר בבית המשפט‎ | עיבוד: דויד כהן, פלאש/90

לדבריו, מערכות האבטחה בבית הכלא שודרגו משמעותית בתקופה שלפני הבריחה בערב ראש השנה - בעיקר לאחר אירוע הבריחה מכלא חרמון, אז ברח אסיר פלילי שהצליח לטפס על גדר בית הכלא. "עשינו סיור בתוך התא בניסיון להבין איך בדיוק התרחשה הבריחה, ואחר כך עשינו גם סיור עם השר לביטחון הפנים". בהמשך אמר בן שטרית כי באותו בוקר הוא לא הספיק לשוחח עם הסוהרת ששהתה במגדל השמירה הסמוך לפתח המנהרה שממנו יצאו האסירים.

גונדר משנה בן שטרית סיפר בדבריו כי יומיים לאחר האירוע הגיע בכיר בשירות בתי הסוהר, גונדר ראש אט"ל (אגף הלוגיסטיקה) לסיור ובסיכומו קבע כי "מפרטי התקן של בית הסוהר לא סיפקו את הסחורה".  לדבריו, "זאת הפעם הראשונה שגורם נציבות מתייחס לאירוע הבריחה ולוקח אחריות על התוצאה, הוא לא מדברת על הסוהרת אלא על מפרטי התקן. בשנת 2014 היו חפירות נוספות של מנהרות בריחה, וההבנה אז הייתה שתקלות שנחשפו אז טופלו, אולם בפועל - גורם נציבותי בכיר אומר שכל מה שקרה ב-2014 לא טופל ולא סודר".