עאבד קזז היה "רק" בן 40, אבל כבר הפך לעבריין מוכר: "מצעיר ועד מבוגר, מי שהסתובב ברחובות יפו הכיר את קזז". הוא נחשב ליד ימינו של עיזאת חאמד - "מלך הפרוטקשן מדרום תל אביב" שחוסל לפני שלושה חודשים. אתמול (שבת) כדורי המתנקשים מצאו גם את קזז: הוא נורה בנמל יפו, נפל למים - ומותו נקבע לאחר זמן קצר. ברחוב היפואי לא הופתעו כשגילו את זהות הנרצח: אנשים שהכירו את מעשיו של קזז שפכו הבוקר אור על ההסתבכויות שקדמו לחיסול.

קזז היה הקורבן ה-104 בפשיעה בחברה הערבית מתחילת השנה. הוא שוחרר לפני שנה ממאסר. "הוא היה אדם מאוד נועז ובאותה נשימה אפשר לומר שהוא לא היה סופר עד 10", אמרו הבוקר ל-N12 אנשים שהכירו מקרוב את פועלו של קורבן הרצח. "הוא היה מספר של 2 בארגון של עיזאת חאמד, קראו לו 'המוציא והמביא' של הארגון". 

עיזאת חאמד ראש ארגון פשע שנרצח בתל אביב‎ (עיבוד: חדשות 12)
עיזאת חאמד וזירת ההתנקשות | עיבוד: חדשות 12

חאמד ישב במצטבר 12 שנים מאחורי סורג ובריח: הוא הורשע בעבירות אלימות, איומים, גביית דמי חסות ("פרוטקשן") וסחיטה וגם הואשם ברצח אך זוכה: ב-17 ביולי השנה הוא מצא את מותו באמצע הרחוב כשנורה מאופנוע חולף, קרוב למקום שבו נרצחו שניים מאחיו. "כולם ידעו שעאבד מסתובב עם עיזאת", אומרים אלו שהכירו את קזז - וייתכן שהם מעידים בכך על מניע אפשרי להתנקשות.

על החיסול לאור יום אתמול בטיילת הם מספרים: "זה אירוע כזה קשה, מישהו רצה להעביר מסר, לא רק למשפחות הפשע, גם למשטרה, זה לא יכול לעבור בצורה שקטה". אחד מהם אמר: "חושש שזה עניין של זמן עד שתהיה כאן נקמה, תבין - השטח הוא כמו תבשיל שמכינים בסיר לקראת החורף, הוא מבעבע ובסוף גועש".

בעוד הירי עצמו היה מפתיע באופיו - מתנקשים לבושים בשחור שיורים בעבריין לאור יום - אלו שהכירו אותו העריכו שהוא לא יאריך ימים: "קזז חי על זמן שאול - זה היה עניין של זמן עד שיורידו אותו".

חיסול לאור יום - סיקור נרחב:

חיסול לעיני המבלים: בן 40 נורה למוות בנמל יפו

החיסול ביפו: מתחזקת ההערכה כי הרצח בוצע על רקע סכסוך עם ארגון פשע

מחשש לנקמה: המשטרה מתגברת כוחות באזור יפו בעקבות החיסול

מחלוקת בתוך המשטרה: האם זו הטעות שלא עוצרת את רצף החיסולים?

אחת הפרשות המרכזיות שבה שמו של קזז עלה לכותרות הייתה פרשת "בני הדייג", שבמסגרתה הוא הורשע במסגרת עסקת טיעון בחטיפה ובהריגה של חאדר דאקה - שתיווך בסכסוך כספי בין בעליה של המסעדה לסוחר דגים עזתי. במסגרת הסדר טיעון הוא נידון לשש שנות מאסר בלבד. 

חמשת העדים של הפרקליטות בתיק נגד קזז ונגד הבוס שלו חאמד היו חסויים - חלקם עדי ראייה, שביקשו שלא להיחשף בשל חשש לחייהם. בית המשפט דרש לחשוף את שמם, אך בפרקליטות סירבו ואמרו כי חשיפת העדים עלולה לסכן אותם ולפגוע ביכולת איסוף המודיעין ביפו. בשל כך זוכה חאמד מרצח, אך קזז הורשע. 

מאז ששוחרר התגורר ברב קומות ברחוב יפת, ביפו מספרים שמאז ששוחרר ניסה לעסוק בנדל"ן, אך גם שמו נקשר לא מעט ל"שוק האפור". גורם במשטרה אמר כי קזז ניסה להשתלט על גורמי אמל"ח, סמים ונדל"ן והגדירו אותו כ"מלך השוק האפור ביפו". אנשים שהכירו את מעשיו של קזז הסבירו: "הוא הרגיז הרבה אנשים, לא פלא שהורידו אותו". אתמול זה קרה לעיני העוברים והשבים, ביניהם גם קבוצה של צופים שהייתה במקום. במשטרה, שעדיין מנסה לפענח את שתי ההתנקשויות, הגבירו נוכחות ופעילות ביפו מחשש שמעגל הדמים יימשך.

גורם בכיר במשטרה העריך אתמול כי קזז נורה למוות בעקבות סכסוך עם ארגון פשע שפועל בעיר - ולא כנקמה על חיסולו של חאמד. "מטרידה אותנו הדרך שבה חיסלו את עבד", סיפר. "בדרך כלל ארגוני הפשע לא אוהבים לקחת סיכונים מיותרים. כשמוציאים לפעולה חיסול כזה, עושים את זה בשקט והרחק מעיני המשטרה ועדי ראייה. הפעם זה קרה בשבת, אחר הצוהריים, בנמל יפו ההומה".