שלשום (רביעי) העלתה הדוגמנית גל גברעם סרטון לאינסטגרם, שבו היא מתארת כיצד ניגשה לתחנת המשטרה להתלונן על פגיעה מינית מצד הסוכן שי אביטל - ונתקלה באטימות. גברעם סיפרה כיצד נשאלה מדוע הגיעה רק עכשיו אחרי שנתיים, ונשלחה למלא תלונה מקוונת בבית. הסרטון עורר מחאה ואף הוביל לשינוי הנהלים במשטרה - אך זה ממש לא מקרה יוצא דופן.

גל גברעם ושי אביטל (צילום: רפי דלויה, יחסי ציבור​)
גל גברעם ושי אביטל | צילום: רפי דלויה, יחסי ציבור​

אתמול (חמישי), בכנס של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית, שיתפו נפגעות נוספות ודיברו על החוויות הטראומטית שלהן מול המשטרה. בין הנשים ששיתפו היו ט' ונ', המתלוננות נגד אייל גולן שתובעות אותו בהליך אזרחי, ולינור איצקוביץ שהתלוננה נגד סילבן שלום השר לשעבר ונחשפה בריאיון ל"מהדורה המרכזית".

ט', המתלוננת נגד אייל גולן, אמרה בכנס: "הציגו אותי כשקרנית. הדבר הזה משפיע עליי עד היום. אני עד היום חיה בחוסר אמון טוטאלי בבני אדם. חוקרת שסיפרתי לה שהייתי עבורם כמו 'חבילה עוברת', העזה לשאול אותי אם זה היה עם קונדום עם כולם, או שחלק העדפתי בלי? לא הבנתי בכלל מה אני עוברת בחקירה".

עוד סיפרה: "פחדתי, הייתי מאוד מבוהלת, לא הסבירו לנו כלום בתהליך. כשבאו אליי הביתה צעקו עליי שזה 'בגלל המעשים שאני עושה'. הייתי מצפה לפגוש פסיכולוגית או עובדת סוציאלית, מישהי שתלווה את התהליך הכל כך קשה הזה".

נ', מתלוננת נוספת נגד אייל גולן, התייחסה למעשים המיוחסים לשי אביטל, ש-13 נשים כבר התלוננו נגדו: "בפרשה שלנו מדובר באדם מפורסם, וכמו שנחשפנו בפרשה של שי אביטל יש לא מעט הטרדות שמתפרסמות סביב עולם התקשורת, והבידור. אנשים עם המון כוח ופרסום מרגישים שהם יכולים לעשות כרצונם, ואין סעיפים בחוק שמתייחסים לידוענים וצריך חוק שיתייחס לזה ולניצול הציני הזה של כוח שקיבלו מאהדת הציבור ומהפרסום שלהם". 

"האירוע הזה גבה ממני שנתיים של תסמינים של פוסט טראומה"

לינור איצקוביץ, מתלוננת נגד סילבן שלום, סיפרה על המפגש הקשה עם המשטרה: "הגיעו אליי שתי חוקרות בוקר אחד והן התחילו לשאול אותי שאלות מאוד נוקבות לגבי מערכת היחסים עם סילבן. היה רגע שאחת מהן הצביעה עליי ואמרה לי 'הוא אנס אותך. הוא אנס אותך. ואנחנו יודעים שהוא אנס אותך'. זה משהו שכל השנים לא נתתי לו מקום, אף פעם לפני זה לא אמרתי את זה לעצמי ולא שמעתי את זה. ויש לזה משמעות".

מיכל שיר, עידית סילמן, תמר זנדברג, מרב מיכאלי, יואב סגלוביץ (צילום: ניר פרידמן, נס הפקות)
צילום: ניר פרידמן, נס הפקות

"זה היה הרגע שלמעשה משהו התחיל לקרות אצלי", הוסיפה. "האירוע הזה גבה ממני שנתיים של תסמינים של פוסט טראומה. זה גבה ממני מחיר נפשי, כלכלי, זוגי. אני חושבת שאם זה היה מתנהל אחרת, אני הייתי במקום אחר. אם ידאגו שנשים יעברו דרך נכונה יותר, להזמין אותי למשטרה, היו נותנים לי זמן לעיבוד, שיסבירו לי את ההליך, מציגים לי את ההשלכות. אני מקווה שנוכל להיגמל מהמגפה הזאת".

באירוע השתתפו השרות מרב מיכאלי ותמר זנדברג, יו"ר הקואליציה ח"כ עידית סילמן, ח"כ מיכל שיר - וגם יואב סגלוביץ, סגן השר לביטחון פנים. סגלוביץ התייחס לדברי ט' ונ', המתלוננות נגד אייל גולן, ואמר: "כאיש משטרה לשעבר, וגם בתפקידי הנוכחי, אם זאת החוויה שאתן יצאתן איתה מהמפגש עם המשטרה אז אין פה שאלה בכלל. השאלה העובדתית כרגע של להקשיב לכן היא שאלה כמעט לא רלוונטית אל מול הפגיעה הרגשית מהחוויה. חקירה באשר היא וגם בעבירות מין צריך לשאול שאלות אבל לא פחות מחשיבות השאלות זה איך שואלים ומי שואל".

אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אמרה בכנס: "כאשר פחות מ10% מהנפגעות ומהנפגעים מגישים תלונה, ברור שהמערכת מקולקלת, ושעלינו לתקן אותה. ועדת ברלינר, שבחנה כיצד ניתן לשפר את ההליך אותו עוברים נפגעי ונפגעות עבירות מין מול מערכת אכיפת החוק והמשפט קבעה כבר כי צריך לקדם פיילוט של הקמת בתי דין ייעודים לנושא עבירות המין. זהו צורך דחוף, ולא נסכים יותר לתירוצים ולדחיות".

עורכי הדין עודד גיל ודורית שרי, המייצגים את אייל גולן, מסרו בתגובה: ״חשוב להבהיר כי במהלך הדיון הועלו ע"י ט׳ נ׳ ובאת כוחן טענות שאינן עולות בקנה אחד עם העובדות ואף לא עם הנטען בתביעתן. כך למשל הועלתה טענה ע"י ט' לפיה היא 'הובאה לחקירה באמצע הלילה' תוך ניסיון לצבוע באור שלילי את חקירת המשטרה. על פני מדובר בטענה חמורה ובעלת משקל, אלא שמה לעשות ועיון קל במזכרים בתיק חושף, כי חוקרי הנוער של המשטרה הגיעו אל ט' סביב השעה 8 בבוקר ופעם שניה בשעה 8 וחצי בבוקר! כך מוציאים את דיבתם של אנשי חוק מסורים רעה, כאשר אין באפשרותם להתגונן מול הטענות הלא מדוייקות". 

"בנוסף, טענה נוספת שעלתה, ניסתה לצייר מצג שווא לפיו חקירת המשטרה כלפי ט' ונ' הייתה קשוחה ומגמתית לעומת חקירתו של אייל גולן שהייתה ידידותית כלפיו כביכול בשל המוכרות שלו. הגדילה לעשות עורכת הדין אלוני וטענה שיש לה "חשד ממשי שהיה פה משהו מעבר". זוהי טענה מקוממת. ראשית, משום שאין אדם הגון שמאמין שמשטרת ישראל עשתה לגולן "הנחת סלב". המשטרה הוכיחה כבר בעבר, שאינה חוששת מאיש ושהיא חוקרת ללא מורא אישי ציבור, אנשי עסקים וידוענים מקושרים בהרבה מאייל גולן ומעמידה אותם לדין במידת הצורך. האם המסקנה היא שמכאן ואילך על המשטרה להעמיד לדין כל ידוען אף שהחקירה מעלה שאין מקום לכך? האם זוהי החברה שאנו רוצים לחיות בה?"

"שנית, תמלילי החקירה המפורשים של ט' ונ' מוכיחים את ההיפך מכך. מופיע בהן מספר פעמים של הפסקה בחקירה לצורך התאווררות של הבנות. והנקודה החמורה מכך, טענות כוזבות אלה לפיהן אייל זכה ליחס מיטיב מהחוקרים, כבר עלו במהלך דיון משפטי שנערך בבית המשפט המחוזי בתל אביב, ובית המשפט צפה בצילום החקירות ובהחלטה מנומקת דחה את הטענות: "מרחיקת לכת בעיני האפשרות אותה העלתה המבקשת לפיה ניתן לבסס מתוכן מקטעי החקירה התרשמות בדבר יחס מיטיב עם הנחקר אשר הובילה לסגירת התיק".

"הטענות שהועלו אתמול בכנס לא מייצגות את העובדות. אין חולק על קדושת המאבק לתיקון חברתי וקידום זכויות נשים אבל אסור גם לשתוק מול ניסיון לפגוע באדם בצורה מגמתית ולא אחראית, מקום בו הוחלט כי אין בסיס להגשת כתב אישום כנגדו תוך שהתובעות, שחלקן היו מיוצגות גם בעבר, לא הגישו ערר על החלטה זו שהפכה חלוטה״.