שעת צוהריים בשוק ברמלה. אחרי חודשים ארוכים שבהם בקושי הגיעו לקוחות לשוק הססגוני, הוא שוב הומה מאדם. פסיפס של ריחות, טעמים ועדות - כולם מכירים אותם, כולם שמעו עליהם, אולם דבר אחד ברור לכולם: לא מדברים על הסכסוך המדמם שפיצל את אחת ממשפחות הפשע המוכרות בישראל - משפחת ג'רושי. "זה רגיש מדי, אף אחד לא ידבר איתך על זה", אמרו שניים מהסוחרים הוותיקים בשוק. "אנשים פה חוששים לחייהם, בטח ובטח שלא רוצים לתפוס צד. אנחנו לא יודעים כלום".

בשבת האחרונה, קול רעש עז פילח את האוויר סמוך לצומת עילבון שבצפון. כמה חמושים התקרבו במהירות אל רכב הסובארו הלבן ופתחו בירי קטלני שהותיר את הרכב מחורר לחלוטין. זמן קצר לאחר מכן נמלטו המחסלים מן המקום כלא היו. ברכב שעשה את הדרך לדיר חנא נסעו באותה שעה יוסף ג'רושי, רעייתו נוואל ושתי בנותיהם. רק בחודש האחרון עברה המשפחה מרמלה לכפר דיר חנא מחשש שסכסוך פלילי-פנימי במשפחה המורחבת יגיע עד אליהם - אך גם המעבר לא הציל אותם.

הזוג יוסף ונוואל ג'רושי‎ שנרצחו באירוע הירי (עיבוד: מרכז רפואי אשיפא)
הזוג יוסף ונוואל ג'רושי‎ שנרצחו באירוע הירי | עיבוד: מרכז רפואי אשיפא

"חיים בטבח אין-סופי"

יוסף ונוואל נרצחו במקום יחד עם בתם בת ה-16, ריאן. בתם השנייה, בת 9 בלבד, אותרה ברכב המומה ופצועה גם היא מהירי, והיא כיום מאושפזת במצב בינוני בבית החולים רמב"ם בחיפה. יוסף הוא אחיו של זייד ג'רושי, ראש משפחת הפשע ג'רושי, ועל כן במשטרה בודקים אם מדובר בנקמה על רציחתו של חאתם ג'רושי - אחיינו ויריבו של זייד, שנדקר למוות בחודש שעבר במסגד אל-אקצא בימי המהומות. בשל זהות המעורבים, חקירת הרצח הוטלה על ימ"ר מרכז וצו איסור פרסום הוטל על כל פרט מפרטי החקירה. 

"עד מתי זה יימשך?" אמרו תושבים ברמלה, "הרצח לאור היום הוא עדות לכך שאנו חיים בטבח אין-סופי". התושבים המקומיים סיפרו: "הם עזבו את רמלה ועברו לצפון כי רצו להתרחק מצרות ותוך זמן קצר הפושעים הגיעו עד אליהם והרגו אותם. אלה לא חיים, זה ג'ונגל זה - החזק שורד, עד מתי נחיה על החרב והאקדח? מי שמרים את הראש ויוצא נגד המשפחה - אוי ואבוי לו". זמן קצר לאחר הרצח המשולש באור יום ליד עילבון, אותר במקום סמוך רכב שעלה באש ובתוכו כלי נשק שככל הנראה שימשו לירי הקטלני.

זירת הרצח של יוסף, נוואל וריאן ג'רושי בצומת עילבון (צילום: בסאל עווידאת, פלאש/90 )
זירת הרצח של יוסף, נוואל וריאן ג'רושי בצומת עילבון שבגליל | צילום: בסאל עווידאת, פלאש/90

 

אירוע ירי סמוך לגולני
"הרציחות ימשיכו, הולכים עד הסוף". זירת הירי בבני משפחת ג'רושי בגליל

הדרישה שהולידה סכסוך משפחתי אלים

הרצח המזעזע של יוסף, נואל ובתם ריאן הוא הזדמנות לצלול לעבר הסכסוך המדמם שפיצל את משפחת ג'רושי - מי יעמוד בראש משפחת הפשע? ומי יחלוש על העסקים המשפחתיים שמגלגלים סכומים גבוהים בכל שנה? במוקד הסכסוך נמצאת המלחמה המדממת בין זייד ג'רושי לבין אחייניו אמיר וחאתם, שנרצח לאחרונה. אבל לפני שמגיעים אל שורשיו של הסכסוך, חשוב להכיר את סיפורם יוצא הדופן של הג'רושים, ראשי משפחת ג'רושי ישבו במקור על אדמת לוב, בעקבות סכסוכים שבטיים הם התגלגלו לאזור סיני ומשם לאדמת ארץ ישראל. לאחר שהתיישבו על האדמות בארץ ישראל, סייעו רבות להנהגה הציונית בהקמת המדינה. לאחר הקמת המדינה, הג'רושים קיבלו מהמדינה כתגמול אדמות באזור גדרה, אך הם לא התאקלמו שם ובסופו של דבר התיישבו על הגבעה הסמוכה לרמלה - ג'ואריש.

 

בראשיתו המתחם המשפחתי חלש על שטח שבו ישבו כ-20 משפחות, כולם בני משפחת ג'רושי, אבל בחלוף השנים המתחם התרחב והתרחב עד שממש הוגדר ככפר ג'ואריש. בשטח התיישבו משפחות נוספות אולם משפחת ג'רושי הייתה תמיד זאת שנתנה את הטון. בשנות ה-90 הגיעה לג'ואריש משפחה נוספת, משפחת קראג'ה שעלתה לאזור השפלה מהדרום. משפחת ג'רושי ניהלה סכסוך עקוב מדם עם משפחת קראג'ה שעיקרו שליטה בשוק הסמים. בעקבות העימות, שגבה עשרות הרוגים משני הצדדים, הוחלט בהתערבות של המשטרה ונציגי ציבור רבים להוציא את משפחת קראג'ה מהכפר ג'ואריש ולהעבירה לחריש שבצפון.

"אלה לא חיים, זה ג'ונגל - רק החזק שורד. מי שמרים את הראש ויוצא נגד המשפחה - אוי ואבוי לו"

מי שעמד בחזית הסכסוך עם משפחת קראג'ה היה זייד ג'רושי, שמאז גם בנה את כוחו ונחשב לראש הארגון הפשע ג'רושי, זייד נעצר על ידי המשטרה כמה פעמים בעקבות אירועי אלימות, ירי והפעלות תחנות סמים - מה שלא הפריע לו לצבור עוד ועוד כוח והשפעה בחלוף השנים. אם בעבר התמקדה המשפחה רק בתחום תחנות הסמים, לאחר ההרחקה של משפחת קראג'ה השתלטה המשפחה על עוד ועוד ותחנות סמים באזור השפלה, בהמשך הגיעה גם ההשתלטות על תחנות ההימורים וה"בינגו" שפעלו באזור.

זייד ג'רושי (צילום: יוסי זליגר, פלאש/90 )
נחשב לראש הארגון הפשע. זייד ג'רושי | צילום: יוסי זליגר, פלאש/90

בשנים האחרונות, עם התבגרותו של זייד - מי שנחשב לראש המשפחה - קמו קולות צעירים מתוך המשפחה שקראו לו להניח את השליטה במקורות הכוח של המשפחה ולהעבירם אל הדור הצעיר. היו אלו שני אחייניו, חאתם ואמיר ג'רושי. זייד תחילה הציע לאחייניו להמשיך ולהפעיל את העסקים המשפחתיים, בתנאי שמדי תקופה הם יעבירו לו אחוזים מההכנסות - דרישה שלא התקבלה בעין יפה והולידה סכסוך משפחתי אלים.

"חאתם ג'רושי היה הפוסק הראשי, על פי מילה שלו אדם יחיה - ועל פי מילה שלו ימות"

זייד ואנשיו נאלצו לעזוב את ג'ואריש ולחפש מקלט אחר, על פי דיווחים שונים הם נעו ברחבי ישראל וברשות הפלסטינית. במהלך שנת 2019 זייד ניצל מניסיון התנקשות ברמאללה. לאחר הירי נפוצו שמועות כי הוא חוסל או נפצע קשה, אבל בתמונות שהופצו מאוחר יותר נראה ג'רושי מתהלך באזור. מאז הוא חי במקומות מסתור. הסכסוך התלקח שוב בחודש שעבר, ימי המהומות: בעת ביקור על הר הבית, כשהוא במסגד אל אקצא, נדקר למוות חאתם ג'רושי, אחיינו ויריבו של זייד. גורמים יודעי דבר סיפרו ל-N12 כי חאתם היה חוזר בתשובה, אדוק מאוד. באותו היום הוא הלך להתפלל באחד המסגדים בהר הבית שבמזרח ירושלים, ואלמונים שארבו לו שם ברחבת ההר דקרו אותו. כוחות משטרה והצלה פינו אותו לבית חולים, ושם הוא מת מפצעיו.

הר הבית, ירושלים, אל אקצא (צילום: עמית ולדמן, חדשות 2)
חאתם ג'רושי נדקר למוות בעת שהלך להתפלל. מסגד אל-אקצא | צילום: עמית ולדמן, חדשות 2

עד להירצחו, חאתם ג'רושי נחשב לדמות דומיננטית מאוד בעולם הפשע הישראלי: "הכול התחיל ונגמר אצלו, הפוסק הראשי, על פי מילה שלו יחיה אדם ועל פי מילה שלו ימות", אמרו ל-N12 הגורמים שבקיאים בסכסוך הפנימי. על אף שרבים מבני משפחת ג'רושי הם אנשים נורמטיביים, המשטרה מחשיבה את הארגון לחזק ביותר באזור השפלה - וליעד מודיעיני שלה. בתוך כך, המשטרה מייחסת לארגון של ג'רושי עבירות של סחיטות ואיומים, גביית דמי חסות ובוררויות - לעיתים בשיתוף פעולה עם ארגוני פשיעה אחרים.

"הרציחות ימשיכו, הולכים עד הסוף"

עורך אתר הפלילים "פוסטה", העיתונאי הוותיק אמיר זוהר, אומר בשיחה עם N12 שלא הופתע מהחיסול המשולש והאכזרי של הזוג ובתם: "זה חשבון פתוח, ועוד מדובר כאן על אנשים עם קבלות. היה צפוי שתבוא נקמה על הרצח של חאתם". לדבריו, "לא כל כפר ג'ואריש זה פשע - יש שם רופאים ואחיות ואנשי עסקים מכובדים, יש הכול מהכול, נכון שהמנטליות הבדואית מושרשת ונשארה, אבל לא כל ג'ואריש זה פשע. כן, יש נקמות דם, וכן יש מאבקים על כבוד האישה - רואים את זה ביום יום, במספר הנשים שנרצחות באזור רמלה-לוד". 

שכונת ג'ואריש ברמלה (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
משפחת ג'רושי הייתה זו שתמיד נתנה את הטון בשטח. שכונת ג'ואריש ברמלה | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

זוהר מציין כי משפחת ג'רושי מעורבת בעולם הפשע מאז שנות השבעים ועד היום במגוון תחומים. "מהסחר בהרואין והסמים הקשים, הם תמיד היו שם, כל התחנות הסמים ברמלה ולוד לג'רושים יש נתח שם", הוא טוען. "בשנים האחרונות נכנס הרבה מאוד כסף מסמים: הרואין וקוקאין, בהמשך נכנסה המשפחה גם לתחומי הלוואות, שוק אפור והצ'יינגים ובשנים האחרונות נכנסה המשפחה לתחומי מטבעות ה-FOREX, במקביל מעניקה המשפחה שירותי שמירה ועוד".

על סמך ההיכרות שלו, לזוהר אין ספק לאן הסיפור הזה יתפתח: "ימשיכו הרציחות - זה שלא הסתפקו ברצח של יוסף, הלכו ורצחו גם את האישה והילדה, זה אומר שמישהו אומר שם לעצמו שלא מחפשים סולחה, 'אנחנו הולכים עכשיו נגדכם עד הסוף'". הפרק האחרון והעקום מדם בסיפור של משפחת ג'רושי, זה שהתחיל עוד לפני הקמת המדינה, ככל הנראה עוד לא נכתב.