דניאל שם בדוי, צעירה בת 20, הכירה בחור שגדול ממנה בשנתיים דרך האינסטגרם. במהלך ההתכתבות ביניהם שלחו זו לזה תמונות אינטימיות ויום אחד החלה לקבל מאות פניות מיניות מגברים זרים. "הייתי בהלם", היא מספרת. "ישר פניתי לבחור שלו שלחתי את התמונות, והתעמתתי איתו. הוא הכחיש לגמרי. הגעתי לחברה, בכיתי לה והתקשרנו לעוד חברה שקרה לה אותו סיפור כי זה מאוד נפוץ היום".

בחור אחר החל באופן שיטתי להטריד את בתה של מיטל בפייסבוק, אחרי שלא נענתה להצעות שלו להיפגש. הוא הוציא תמונות שלה מהרשתות החברתיות והעלה לאתרים שונים עם הטלפון שלה ופרטיה. "היה איזה מפגש חברים שהבת שלי נכחה בו", היא משתפת. "אחד מהחבר'ה הביא בחור למפגש הזה. אחרי המפגש הוא פנה לבת שלי במסנג'ר. הוא התחיל לתמרן אותה קצת ופתאום שלח לה תמונות וסרטונים. אחרי כמה זמן הבת שלי החלה לקבל טלפונים מכל מיני גברים עם תמונות של אברי מין ושל אנשים שמתפשטים, שאומרים לה שהיא רוצה להיפגש איתם. כל מיני דברים סוטים ומגעילים. זו הטרדה מינית לכל דבר, זו התעללות מינית לכל דבר".

המציאות היום מייצרת פלטפורמה נוספת לאלימות מינית כלפי נשים. נשים צעירות וגם מבוגרות שתמונות אינטימיות שלהן ופרטיהן, מופצים ברשת במטרה לפגוע בהן. לא מדובר רק בגברים אקראיים שמטרידים, אלא גם גברים בקשרים זוגיים שהפלטפורמה האינטרנטית מייצאת להם קרקע פורייה לנקמה.

אפליקציית מסנג'ר לייט של פייסבוק (עיבוד:  Photo by Flash90, פייסבוק)
הודעות מטרידות התקבלו במסנג'ר | עיבוד: Photo by Flash90, פייסבוק

"שיברון לב, היא לא יודעת איך יהיה לה קשר זוגי שוב"

עורכת הדין שרון ציונוב היא מנהלת הקליניקה לצעירים ונוער במרכז הבינתחומי בהרצליה. לפני כמה חודשים פנתה אליה רונית, שם בדוי, עם צילומי מסך שמעידים כי החבר שלה לשעבר מציע תמונות וסרטונים אינטימיים שלה למכירה בטלגרם - 10 שקלים לתמונה ו-20 שקלים לסרטון.

"רונית הייתה בקשר זוגי", מתארת עו"ד ציונוב. "הם יצאו תקופה, קרוב לשנה, ונפרדו. כעבור שנתיים היא מקבלת טלפון מבחור שהיא לא מכירה, שאומר לה: 'תשמעי, עלו תמונות שלך לקבוצות בטלגרם. מישהו מציע תמונות וסרטונים שלך למכירה. היא שבורה לחלוטין. היא הרגישה כל כך חשופה שהיא לא הייתה מסוגלת לחשוב על להתראיין. היא אמרה שזה שיברון לב, שהיא לא יודעת איך יהיה לה קשר זוגי שוב".

זה כבר עניין שבשגרה, לשלוח תמונות ערום בטלפון, לא רק נשים מבוגרות גם ילדות, אבל התופעה הזאת זוכה להתעלמות מוחלטת גם במערכת החינוך, וגם בחקיקה ובאכיפה. "הרבה בנות וגם בנים שולחים תמונות של עצמם", מסבירה דניאל, שהוטרדה ברשת. "זה דור כזה, זה עולם כזה שמצלמים בו הכול. אני מכירה אישית מישהי ששכבה עם מישהו וצילמו אותם בלי שהיא ידעה, וזה הופץ בכל הרשת. אני מכירה עוד סיפור על מישהי שהיא הייתה עם בן זוג שלה, והוא צילם אותם והעלה את זה לאתרי פורנו. זה קורה הרבה".

באיגוד האינטרנט מלווים מאות צעירות וצעירים שתמונותיהם עלו לרשת. הם מנסים לחנך לשימוש בטוח יותר מתוך הבנה שתמונות ימשיכו להישלח, אבל בהיעדר חקיקה מתאימה הם בעיקר מוצאים את עצמם תלויים ברצונם הטוב של מנהלי הקבוצות.

הפרלמנט של החדשות (צילום: 123RF, חדשות)
"ראו תמונות שלך בטלגרם" | צילום: 123RF, חדשות

"רואים שהבחור הוא זה שהפיץ את התמונות, היו לי הוכחות"

"שליחת תמונות עירום בטלפון זה כבר עניין שבשגרה", מתארת אורנה היילינגר מאיגוד האינטרנט הישראלי. "לא רק נשים מבוגרות, גם ילדות, אבל התופעה הזו זוכה להתעלמות מוחלטת - גם במערכת החינוך וגם בחקיקה ובאכיפה. אני לא חושבת שאפשר לבוא לבחורה צעירה ולהגיד: 'אל תצטלמי'. כדי להגן על עצמך כמיטב האפשר, אני ממליצה להצטלם בלי פנים. צלמו גוף בלי פנים כדי שיהיה יותר קשה לזהות. תחליטו מראש ביחד שהטלפון יוצא מחוץ לחדר ואתם עושים את מה שאתם עושים ביחד כשאתם יותר בטוחים".

הענישה המקסימלית כיום על פגיעה מינית ברשת היא חמש שנות מאסר, אבל לפי איגוד האינטרנט מעטים המקרים שזוכים באמת לטיפול ראוי. "אם זה אתר פורנו אז אנחנו פונים לאתר פורנו ואם זו קבוצת טלגרם אנחנו מתחננים על נפשה של אותה אישה להסיר את התמונות", אומרת היילינגר. "באחוז מסוים מהמקרים זה עוזר. הסיכוי שבחורה תצליח להסיר באופן טוטלי את התוכן שעלה עליה ברשת הוא נמוך מאוד. זו מלחמת חורמה".

גם התלונה שהגישה דניאל במשטרה לא סייעה: "צילמתי מסך לזה שרואים שהבחור הזה הוא זה שהפיץ את התמונות, כך שהיו לי הוכחות באמת לי להכול, הלכתי איתן למשטרה והגשתי תלונה. לקח להם יותר משנה עד שבכלל חזרו אליי עם משהו. הם אמרו לי שהוא מוכן לשלם פיצויים. סירבתי והם לא עשו עם זה כלום. מאז זה לא התקדם לשום מקום".

אצל מיטל, למשל, היא ובתה הגיעו עם צילומי מסך של הבחור שהפיץ את התמונות, עם שם מלא שלו ואיומים שלו עליהן, אבל הוא עדיין מסתובב חופשי. בשנה האחרונה החל גם להפיץ תמונות של מיטל עצמה ולהתעלל גם בה, ושתיהן בסיוט שלא נראה שיש לו סוף.

"בפעם הראשונה נסגר התיק ועוד פעם נסגר התיק", מספרת מיטל. "במשך שנה-שנתיים שהיא מגישה תלונות סוגרים את התיקים. היא התמוטטה, פשוט התמוטטה. לחיות בצל של פחד - אלה החיים החדשים של הבת שלי. התשובה הקבועה שלהם היא 'זה בטיפול, אנחנו לא יכולים לעדכן אותך במה'. אבל כמה זמן בטיפול? יותר משנה אני מוטרדת. אני, לא הבת שלי, אני. כמה טיפול צריך בשביל לתפוס את האנשים האלה שמתעללים בנו בצורה כזאת?".

לפי נתונים של קרן ברל כצנלסון, בכל שלוש דקות אישה מוטרדת מינית ברשת. מדובר כבר בתופעה שחייבת לקבל את היחס הראוי של המדינה ומערכת האכיפה כדי שנשים יוכלו להרגיש בטוחות גם במרחב הזה. "אם אני אראה את התמונה שלי איפשהו היום זה מאוד יזעזע אותי", משתפת דניאל. ללא ספק זה יחזיר אותי אחורה. אני חושבת שפשוט לא אתן את האמון באנשים כל כך מהר".


תגובת משטרת ישראל: "אכיפת הנושא מטופלת במלוא החומרה והרגישות על ידי מערך מיומן ומקצועי של חוקרי סייבר. באשר לתלונותיהן של מיטל ורונית (שם בדוי) - המשטרה פתחה בחקירות מואצות עם קבלת התלונות, במסגרתן מבוצעות פעולות מגוונות במטרה להגיע אל זהות מבצעי העבירה ומיצוי הדין עמם. באשר לתלונתה של דניאל (שם בדוי), עם סיום החקירה הועבר התיק לידי הפרקליטות לעיונם והחלטתם כמקובל".